Från en galen affärsidé en gråmulen söndagmorgon till en gryende exportmarknad, tre år senare. Det har gått snabbt för upphovsmännen för Sveriges enda destilleri för absint – Sankta Annas Bränneri beläget i Stråssa. Göran Bäuerle och Henrik Larsson har lyckats att slå sig fram bland stora etablerade producenter och göra sina produkter ett världsnamn-trots att man fortfarande skapar drycken helt manuellt och korkar flaskorna för hand. Och till sommaren lanseras ytterligare en ny produkt.- Vi levererar 2 500 flaskor om året av vår kändaste produkt Valkyria, säger Göran Bäuerle. Allt görs för hand och vi har en kapacitet att tredubbla produktionen när efterfrågan kommer. Och det gör den snart för vi har spännande kontakter med Canada och USA just nu.
På Rotarys lunchmöte idag berättade en av ägarna till Sanka Annas Bränneri , Göran Bäuerle, om den snabba resa han och kompanjonen Henrik Larsson gjort. Idén om att starta ett absintdestilleri kom en gråmulen söndagmorgon för tre år sedan när kompisarna låg och tittade i taket och undrade vad man skulle göra med livet. Ingen av dem trodde egentligen på möjligheten att bli Sveriges första absinttillverkare men de satte ändå igång att läsa på, leta lokaler och utveckla recept. Plötsligt gick allt väldigt fort.
– Vi hade tittat på många lokaler och blivit bemötta väldigt olika av kommunerna, berättar Göran Bäuerle. När vi fick fatt på kyrkan i Stråssa tog det sju dagar att få bygglov från Lindesbergs kommun. Här kände vi oss direkt välkomna.
Att starta absinttillverkning i en kyrka var ett helt medvetet val. Ägarna ville tillföra varumärket och produkten en extra dimension. Inflyttningen till Stråssa skedde i februari 2011 och i november såldes den första lådan med tolv flaskor Valkyria absinthe till Garpenlövs slott. Då hade de sålt sina bostäder och bilar för att kunna finansiera investeringarna i bränneriet.
– Det gick fortare än vi trodde själva., säger Göran Bäuerle. Den första lådan sålde vi för 12 000 kronor men den hade kostat oss över 400 000 kronor att producera. Fast månaden efter fanns Valkyrian på Systembolagen här i norra Örebro län och på flera krogar.
Produktionen går till så att bränneriet köper in 98 % ekologisk ren alkohol. Därefter destilleras spriten på plats tillsammans med olika kryddor som malört och anis utifrån ett recept som Göran Bäuerle tagit fram. Flaskorna tappas, korkas och etiketteras. Hela processen sker manuellt på 15 kvm produktionsutrymme.
– En bra absint ska inte smaka beskt utan ha en klang av blommor och örter, förklarar Göran Bäuerle. Man dricker den med isvatten.
Sankta Annas Bränneri fick förra året två fina internationella priser för sin produkt. Under de senaste åren har företaget också lanserat flera nya spritsorter som kunderna varit positiva till. Till sommaren kommer ytterligare en helt ny produkt ut på marknaden. Och nu börjar exportmarknaden att öppna sig för det lilla företaget. Länder som USA, Finland, Tyskland och Canada visar intresse.
Men än så länge är det kompisarna Henrik Larsson och Göran Bäuerle som, på gammaldags hantverkssätt, producerar och marknadsför allt. Ingen av dem kan leva på bolagets omsättning utan arbetar med annat på sidan om.
– Det här är en satsning för livet, säger Göran Bäuerle. Jag har nu flyttat till Lindesberg och vår övertygelse är att snart har företaget etablerat så pass att vi kan expandera och livnära oss på det. Det dröjer inte länge.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.