Från en galen affärsidé en gråmulen söndagmorgon till en gryende exportmarknad, tre år senare. Det har gått snabbt för upphovsmännen för Sveriges enda destilleri för absint – Sankta Annas Bränneri beläget i Stråssa. Göran Bäuerle och Henrik Larsson har lyckats att slå sig fram bland stora etablerade producenter och göra sina produkter ett världsnamn-trots att man fortfarande skapar drycken helt manuellt och korkar flaskorna för hand. Och till sommaren lanseras ytterligare en ny produkt.- Vi levererar 2 500 flaskor om året av vår kändaste produkt Valkyria, säger Göran Bäuerle. Allt görs för hand och vi har en kapacitet att tredubbla produktionen när efterfrågan kommer. Och det gör den snart för vi har spännande kontakter med Canada och USA just nu.
På Rotarys lunchmöte idag berättade en av ägarna till Sanka Annas Bränneri , Göran Bäuerle, om den snabba resa han och kompanjonen Henrik Larsson gjort. Idén om att starta ett absintdestilleri kom en gråmulen söndagmorgon för tre år sedan när kompisarna låg och tittade i taket och undrade vad man skulle göra med livet. Ingen av dem trodde egentligen på möjligheten att bli Sveriges första absinttillverkare men de satte ändå igång att läsa på, leta lokaler och utveckla recept. Plötsligt gick allt väldigt fort.
– Vi hade tittat på många lokaler och blivit bemötta väldigt olika av kommunerna, berättar Göran Bäuerle. När vi fick fatt på kyrkan i Stråssa tog det sju dagar att få bygglov från Lindesbergs kommun. Här kände vi oss direkt välkomna.
Att starta absinttillverkning i en kyrka var ett helt medvetet val. Ägarna ville tillföra varumärket och produkten en extra dimension. Inflyttningen till Stråssa skedde i februari 2011 och i november såldes den första lådan med tolv flaskor Valkyria absinthe till Garpenlövs slott. Då hade de sålt sina bostäder och bilar för att kunna finansiera investeringarna i bränneriet.
– Det gick fortare än vi trodde själva., säger Göran Bäuerle. Den första lådan sålde vi för 12 000 kronor men den hade kostat oss över 400 000 kronor att producera. Fast månaden efter fanns Valkyrian på Systembolagen här i norra Örebro län och på flera krogar.
Produktionen går till så att bränneriet köper in 98 % ekologisk ren alkohol. Därefter destilleras spriten på plats tillsammans med olika kryddor som malört och anis utifrån ett recept som Göran Bäuerle tagit fram. Flaskorna tappas, korkas och etiketteras. Hela processen sker manuellt på 15 kvm produktionsutrymme.
– En bra absint ska inte smaka beskt utan ha en klang av blommor och örter, förklarar Göran Bäuerle. Man dricker den med isvatten.
Sankta Annas Bränneri fick förra året två fina internationella priser för sin produkt. Under de senaste åren har företaget också lanserat flera nya spritsorter som kunderna varit positiva till. Till sommaren kommer ytterligare en helt ny produkt ut på marknaden. Och nu börjar exportmarknaden att öppna sig för det lilla företaget. Länder som USA, Finland, Tyskland och Canada visar intresse.
Men än så länge är det kompisarna Henrik Larsson och Göran Bäuerle som, på gammaldags hantverkssätt, producerar och marknadsför allt. Ingen av dem kan leva på bolagets omsättning utan arbetar med annat på sidan om.
– Det här är en satsning för livet, säger Göran Bäuerle. Jag har nu flyttat till Lindesberg och vår övertygelse är att snart har företaget etablerat så pass att vi kan expandera och livnära oss på det. Det dröjer inte länge.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
Sedan mitten av 2023 har ”Blå Hallen” i Folkets Hus stått tom, efter att den förra hyresgästen lagt ner sin verksamhet. I månadsskiftet blir det dock återigen liv och rörelse i lokalen, då den indiska restaurangen Sukh slår upp portarna.
– Vi fick en bra lokal, och vi hoppas att folk blir nöjda med att kunna välja lite annan mat än det som finns idag, säger ägaren Jaswinder Singh.
Under tisdagsförmiddagens sammanträde i Tillväxtnämnden beslutades att man ska skriva ett långsiktigt hyreskontrakt med Falab avseende Stripa Gruvområde. Samtidigt vill Falab sälja området, då det helt enkelt inte går ihop sig ekonomiskt.
– Det handlar om att börja smått och bygga stabilitet, det finns en långsiktig plan, försäkrar nämndens ordförande Tom Persson (SD).