Foto: Jennie Einarsson

Stekhet debatt på Norrtullstorget

Under en timmeslång stekhet debatt i tryckande värme lyftes flera av de mest aktuella frågorna inom sjukvården i Regionen på lördagsförmiddagen. Bland annat debatterades möjlighet att kunna ha en fast läkarkontakt, akutmottagningen i Lindesberg och hur man ställer sig till privata vårdgivare.

Representanter från samtliga 8 partier i regionfullmäktige deltog när M, L och Mp bjöd in till debatt för att ge länsborna en inblick i vad politikerna i Regionen vill med vården i norra länsdelen. På plats fanns bland annat ordföranden Andreas Svahn (S), vice ordförande Behcet Barsom (KD) och 2:e vice ordförande Sebastian Cehlin (M).

Andreas Svahn (S) Foto: Jennie Einarsson

Det bjöds på flera intressanta och stundtals heta diskussioner. När stängningen av akutmottagningen nattetid i Lindesberg debatterades begärde regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) ordet.

– Jag kan konstatera att flera av de ledamöter som står här i panelen sitter eller satt i Hälso- och sjukvårdsnämnden när man tog beslutet att minska utbudet nattetid på Lindesbergs lasarett. Jag är inte en av dem, men jag visste vad det innebar. Jag utgår från att dessa politiker faktiskt läser handlingar. Om man inte förstår vad som står så ställer man frågor, ingen kan undandra sig det ansvaret.

Sebastian Cehlin (M) Foto: Jennie Einarsson

Även 2:e vice ordförande i regionstyrelsen, Sebastian Cehlin (M), gav sin syn på saken.

– Problemet med stängningen nattetid av akuten i Lindesberg var att vi politiker inte var involverade. Det var tjänstemännen som tog fram ett stort dokument om hur man skulle spara på sjukvården i regionen. Det här var en del av den. Det tror jag är ett problem, att vi politiker inte har kontroll över vilka beslut som fattas. Vi måste ha en tydlig plan om hur sjukvården ska utvecklas. Vi moderater vill ha en framtidsplan för hur vi ska utveckla alla tre sjukhusen.

Monika Aune (MP) ville även lyfta frågan om otrygghet som hon menade att stängningen av akutmottagningen i Lindesberg nattetid medfört för medborgarna.

– Vill se en medborgardialog, det är ett stort misstag majoriteten har gjort. Man kör igenom stora förändringar och människor blir otrygga och undrar vad som händer. Vi har lagt fram förslag på hur man ska kunna göra medborgardialoger för 1,5 år sedan i en motion som vi ännu inte har fått svar på så lite bryr sig majoriteten om att prata med de brukare vi har ute i länet.

Monika Aune (MP) Foto: Jennie Einarsson

En fråga som lyftes av Behcet Barsom (KD) var kompetensförsörjningen inom vården.

– Det är precis som Behcet Barsom säger, att vi har problem med kompetensförsörjningen, men vi har ökat andelen utbildningsplatser och gjort så att fler är ute på våra vårdcentraler där finns det en stor chans att vi öka möjligheten för en fast läkarkontakt, menade Charlotta Englund (C).

Debatten hölls på Norrtullstorget i Lindesberg. Foto: Jennie Einarsson

– Vi har aldrig haft så många ST-läkare på våra vårdcentraler som vi har nu. Det är en långsiktig satsning som nu börjar bära frukt. Vi föreslår att från nästa år ska den som vill, kunna välja sin läkare på vårdcentralen och prioriteringsordningen är tydlig. De med störst behov ska gå först, kroniskt sjuka och äldre har första tjing att välja sin läkare, kommenterade Andreas Svahn (S).

Detta var något som Patrik Nyström (SD) snabbt ville ge sin syn på.

– Jag vill bemöta Behcet och Andreas när ni pekar på att man ska ges möjlighet till en fast läkarkontakt. Vi saknar inte 50 läkare, vi saknar 127 läkare, hur tänker ni här? Hur ska ni kunna rekrytera 85% fler läkare fram till primärvården till 1 januari 2023. Hur ska det kunna genomföras praktiskt?

– Från och med tredje och fjärde kvartalet i år kunna som patienter via 1177 få en direktkontakt via telefon som vanligt med en läkare men också digitala läkarbesök med koppling till sin vårdcentral. Det är ett sätt att avlasta vårdcentralen så att den fasta personalen där kan arbeta med de som har störst behov, förklarade Andreas Svahn (S).

Patrik Nyström (SD) Foto: Jennie Einarsson

Willhelm Sundman (L) begärde ordet för att bemöta Andreas Svahn (S).

– Andreas säger att vi har aldrig haft så många läkare på vårdcentralerna men siffrorna är helt irrelevanta. Det handlar inte om hur många läkare vi har utan hur många läkare vi har i relation till hur många som bor i länet. Vi har aldrig heller haft så många innevånare i Örebro län som nu. Så frågan är hur många läkare per capita vi har på vårdcentralerna och där kan vi se att siffran har sjunkit, medans de andra regionerna i Sverige har ökat. Vi ligger ju efter, är inte det ett problem?

Sebastian Cehlin (M) gav sin syn på saken:

– Nu ska vi helt plötsligt ta ett fast beslut om fast läkare 3 veckor innan valet, det är ju bara valfläsk. Vi måste under en lång tid långsiktigt satsa på primärvården. Vi måste få mindre enheter som kan ta emot olika typer av patienter och förbättra telefontillgängligheten så man kan få en telefontid samma dag. Det kommer förbättra arbetsmiljön så vi kan behålla de distriktsläkare vi har men även locka tillbaks de läkare som gått över och blivit hyrläkare.

– Jag vill svara på Sebastians inlägg kring populistiskt utspel kring det beslut om fasta läkare vi kommer ta beslut om den här månaden. Kommer då inte oppositionen ställa sig bakom det? Vi måste vara seriösa, de som har alla svar på alla frågor och menar att med deras politik kommer allt bli perfekt. Sådan är inte verkligheten, var realistiska, kommenterade Behcet Barsom (KD).

Willhelm Sundman (L) Foto: Jennie Einarsson

Willhelm Sundman (L) begärde ordet och höjde ton gången markant:

– Vi ska vara realistiska, men bara så du vet att patentlag 2014 som handlar om att man i Sverige ska ha möjlighet att få en fast läkarkontakt är en lag som är 8 år gammal! Ska det ta 8 år att föra in det i regionens dokument också!? Är det att vara seriös!? Nu ska man göra om det hälsovalet bara dagar innan valet och det är inte säkert att ni sitter kvar. Allt man gör nu blir en administrativ börda för personal, för de som vill öppna en vårdcentral och för oss politiker. Vad är poängen? Var seriös själv, Behcet!

Privatisering av vården lyftes av Katja Ollila (V).

– Något alla undviker att prata om är privatiseringen. Det här är något som dränerar våra skattepengar ur Regionen eftersom det går igenom privata klinikerna och ut i aktieutdelningar och ut ur verksamheterna. Så länge som det finns ett vinstintresse inom offentlig sektor så kommer vi inte till botten med problemet. Alla undviker att prata om det, kanske är det en obehaglig fråga? Vi vill ha vården i egen regi!

Katja Ollila (V) Foto: Jennie Einarsson

Charlotta Englund (C) hade en helt annan syn på saken.

– Jag är glad att vi i Ljusnarsberg har möjlighet att få vård på andra sätt än inom offentlig sektor, annars skulle det kanske inte finnas. Vi har svårt att rekrytera så är jag jätteglad att det finns lokala privata alternativ, påpekade hon.

Avslutningsvis fick var och en av representanterna en minut till sitt förfogande, nedan följer ett kort utdrag från respektive.

Andreas Svahn (S)
– Vi har ansvaret för sjukvården för 300 000 invånare i Örebro län och vi vill ta fram en utvecklingsplan för alla 3 sjukhus. På måndag öppnar IVA igen!

Behcet Barsom (KD)
– Nu säger jag det en gång för alla. Jag kommer aldrig medverka till att nedmontera eller lägga ner lasarettet i Lindesberg eller någon annanstans.

Charlotta Englund (C)
– Jag önskar att ni som bor i norra länsdelarna ska känna att vi i Centerpartiet kommer fortsättningsvis kommer att arbeta för Lindesberg att vara ett akutsjukhus och fortsätta utvecklas och vara ett av våra tre sjukhus.

Katja Ollila (V)
– Vill ni att vi ska ha 3 fullvärdiga akutsjukhus öppna dygnet runt året runt i egen regi så är vänsterpartiet garanter för det. Vi är nog de enda i Regionen som ser till att våra skattepengar stannar kvar i Regionen.

Monika Aune (MP)
– Låt oss partier gemensamt lägga fram en avsiktsförklaring där vi definierar vad är ett akutsjukhus så kan vi få ett slut på det här hattandet.

Patrik Nyström (SD)
– Region Örebro län behöver ett nytt styre som tar ansvar för länets sjukvård och inte flyttar resurser till Örebro och utarmar exempelvis Lindesbergs service. Se bara på IVA och dess verksamhet under sommaren här i Lindesberg.

Sebastian Cehlin (M)
– Vi moderater lovar att Lindesbergs lasarett ska vara ett fullvärdigt akutsjukhus med en akut öppen dag och natt med en intensivvårdsavdelning som faktiskt är ryggraden i ett akutsjukhus.

Willhelm Sundman (L)
– Det viktiga är att veta när man vänder sig till vårdcentralen vilken vård som finns där. På vårdcentralerna säger folk att man idag inte erbjuda det som står i deras uppdrag. Vi behöver ge mer pengar till primärvården och stärka vårdcentralerna.

Publicerad 13 augusti 2022 klockan 16:53

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Ester Klockars spanade in en häftig mössa. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Nypremiär för Lindemarken – i mindre format

Efter två års pandemiuppehåll var det under fredagen dags för Lindemarken att återigen se dagens ljus, den här gången på en helt ny plats, nämligen på Charlottenlunds Handelsområde. Årets upplaga blev en komprimerad version med ett 50-tal knallar, som sålde allt man kan tänkas behöva, och inte behöva, precis som det ska vara på en marknad.

23 september 2022 klockan 18:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Ett gäng glada resenärer fyllde bussen på fredagsmorgonen. Foto: Jennie Einarsson

Här fylls marknadsbussen med marknadsbesökare

Redan strax före klockan 10.00 körde Vasselhyttans Taxi & Buss det första busslasset med marknadsbesökare upp till Charlottenlunds Handelsområde där Lindemarken arrangeras på fredagen. Stämningen var på topp i bussen och många tacksamma röster hördes från resenärerna. Marianne Olsson var en av de första att ta plats när bussen anlände till stationen.
– Jag måste säga att Vasselhyttans Taxi är värda en stor stjärna, de är suveräna, utbrister hon.

23 september 2022 klockan 12:37 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Lions lyfter på hatten för Vasselhyttans initiativ

Tidigare i veckan kunde LindeNytt rapportera att det lokala företaget Vasselhyttans Taxi & Buss - i ...

Elins engagemang för barn och ensamstående föräldrar är ingen lek

Som i så många andra hem började leksaksberget att växa hemma hos Elin Olofsson i ...

De bjuder på bussresan upp till Lindemarken

När det stod klart att Lindemarken skulle flyttas från centrala Lindesberg upp till Charlottenlunds Handelsområde...

Adrian Andersson är inte bara arrangör, utan tävlar också i Sveriges Starkaste Man. Foto: Privat

Sveriges Starkaste Man utses i Lindesberg

På lördag väntas en rejäl kraftmätning äga rum vid Lindesbergs Träningscenter, då finalen av Sveriges Starkaste Man avgörs. Hemmahoppet Adrian Andersson hoppas på vinst efter en tredjeplats 2020 och en andraplats året därpå.
– Nu vinner jag på hemmaplan! skrattar han.

15 september 2022 klockan 16:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Solcellsparken Solvallen är belägen invid väg 249 utanför Fellingsbro. Foto: Linde Energi

Här byggs Nordens största solcellspark

På en åker i Vässlingby utanför Fellingsbro vid länsväg 249 är arbetet just nu i full gång med att uppföra Solvallen vilken blir den största solcellsparken i sitt slag. Här används en ny teknik som gör det möjligt att odla marken samtidigt som man producerar förnybar solel, vilket löser den konflikt som uppstått i samband med att allt fler solcellsparker anläggs på jordbruksmark.
– Vi ser en jättepotential i det här. Blir det lyckat så öppnar vi en mångmiljardmarknad för solcellsbranchen, förklarar Bengt Stridh från Mälardalens universitet, som bedriver ett flerårigt forskningsprojekt i Solvallen.

14 september 2022 klockan 17:05 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Metalbandet Sabaton till Lindesberg i februari
Lördagen den 4 februari gästas Lindesberg Arena av det svenska metalbandet Sabaton. Falubandet, som bildades 1999, har genom åren turnerat flitigt ...
14 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Felix lade tjänsterna på hyllan och satsade på märkessmycken istället
Den lilla tjänstebutiken Ararat i centrala Lindesberg, som tidigare erbjöd skrädderi- och skomakartjänster, har genomgått en stor förvandling d...
13 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

En stenkul dag utlovas i Stripa Gruva
På lördag erbjuds möjligheten att få kika närmare på mängder av mineraler och stenar i alla färger och former vid Stripa Gruvområde, när ...
9 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Victor Jacobsson är ny VD för byggbolagen HEBAB, EBAB och GÄRE. Foto: Pressbild

Han blir ny VD för byggbolagen

Den 31 augusti tog Victor Jacobsson, blott 27 år gammal, ett rejält kliv upp på karriärstegen när han då tillträdde som ny VD för de tre byggbolagen EBAB, HEBAB och GÄRE som ingår i koncernen Byggbetjänten AB.
Bolagen, med sammanlagt 130 anställda, är verksamma i Örebro län, Västmanlands län, Skaraborg samt Östra Värmland och omsätter 210 miljoner kronor årligen.
– Det känns jättebra! Det är spännande att få lämna över en stafettpinne för en skuta som går bra och det är något Victor varit med och åstadkommit, förklarar koncern-VD Mats Eriksson.

5 september 2022 klockan 12:07 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Foto: Anna-Lena Ahlström

Deckardrottningen gästar Lindesberg i helgen

Anna Jansson är en av Sveriges mest omtycka författare med flera hyllade bokserier i ryggen. Just nu är hon högaktuell med sin senaste deckarserie ”Bergslagens blå” och den nya boken ”Tala med de döda” som delvis utspelar sig i Lindesberg. På lördag 3 september finns det chans att träffa deckardrottningen när hon gästar Folkets hus i Lindesberg då Blombergska Bokhandeln i samarbete med Bokbastionen bjuder in till författarsamtal och mingel.

1 september 2022 klockan 08:39 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Helgens Matresa går genom Lindesbergs kommun

Under den kommande helgen stundar en gastronomisk upplevelse när Matresan i Örebro län arrangeras för fjärde...

Årets flytande konsert ställs in

Under lördagen var det tänkt att årets flytande konsert med Martin Almgren skulle äga rum på Råsvalens vatten, men så ...

Annons

Det var en imponerad energiminister som besökte Solhagen under torsdagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Energiministern besökte Solhagen i Torphyttan

Under torsdagseftermiddagen fick tackorna i fårhagen celebert besök, då Sveriges energiminister Khashayar Farmanbar (S) kom på besök för att få en inblick i Linde Energis arbete. Efter det timmeslånga mötet var det en imponerad energiminister som lämnade Solhagen i Torphyttan med nya idéer att föra med sig till kollegorna.
– Jag är väldigt imponerad och väldigt glad att se det här, man har hittat en fungerande samexistens mellan djurhållning och energiproduktion, ett smart sätt med den här abonnemangsmodellen där människor kan vara del av produktionen och få nytta av den direkt, en abonnemangsvariant som nästan skulle kunna kallas för en del av en cirkulär ekonomi som är väldigt smart, säger han till LindeNytt.

25 augusti 2022 klockan 18:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Nu står det klart – Guldsmedshyttans nya torg och resecentrum

Under onsdagsförmiddagen invigdes det nya torget och resecentrumet i Guldsmedshyttan under ...

Nu skall Guldsmedshyttans nya mötesplats invigas

På onsdag klockan 11.00 sker den officiella invigningen av Guldsmedshyttans nya torg och resecentrum. Målsä...

Bokhandlarna Christina och Ann lanserar webbshop

För att möta sina kunders behov gör Blombergska Bokhandeln i Lindesberg en stor satsning på e-handeln och ...

bildspel Läskiga figurer och mycket skratt när Gammelstock hade premiär

Med inspiration hämtad från det franska maratonloppet Médoc Maraton gick den allra första ...

Martin på sjön ställs in – nytt datum satt

Lördagens efterlängtade sommarkonsert på Råsvalens vatten ställs in på grund av en illavarslande vä...

Emma Nyberg och Amelie Boson bjuder in till Eftermiddagskaffe i trädgården. Foto: Jennie Einarsson

Välkommen hem till Amelie på Eftermiddagskaffe i trädgården

Imorgon torsdag slår Amelie Boson och bonusbarnbarnet Emma Nyberg upp dörren till den lummiga innergården på Kungsgatan 16 i Lindesberg där det vankas Eftermiddagskaffe i trädgården med allt vad det innebär. Bland annat så finns det flera olika slags bullar, småkakor och fyra sorters hemmakokt saft redo att serveras till gästerna.
– Jag ser det som en lek, det här gör vi inte för att tjäna pengar utan det är på nöjeskontot helt och hållet, förklarar Amelie.

13 juli 2022 klockan 17:31 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Barntävling: Vinn ett signerat exemplar av Sagan om Fornrike
Sagan om Fornrike är Marika Söderströms debutoman som bjuder på spännande läsning om troll och magi i en fantasivärld. Nu har alla barn chansen...
12 juli 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Karaktärerna i Hyttan gör sig redo för nya upptåg
Vid Löa hytta pågår repetitionerna för fullt inför premiären av årets spännande upplaga av teateräventyret Hyttans Hemligheter. I årets fö...
8 juli 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

När sjön suger levererar han maten ända fram till relingen
För en dryg vecka sedan sjösatte Kajsa och Pinnens Bowling och Restaurang sitt helt nya koncept som riktar sig till alla båtburna i Lindesberg. Nu ...
5 juli 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-06-30

2022-06-29

2022-06-28

2022-06-25

2022-06-23

2022-06-22

2022-06-18

2022-06-17

2022-06-16

2022-06-15

2022-06-14

2022-06-14

2022-06-13

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-09-26 02:33