Foto: Jennie Einarsson

Stekhet debatt på Norrtullstorget

Under en timmeslång stekhet debatt i tryckande värme lyftes flera av de mest aktuella frågorna inom sjukvården i Regionen på lördagsförmiddagen. Bland annat debatterades möjlighet att kunna ha en fast läkarkontakt, akutmottagningen i Lindesberg och hur man ställer sig till privata vårdgivare.

Representanter från samtliga 8 partier i regionfullmäktige deltog när M, L och Mp bjöd in till debatt för att ge länsborna en inblick i vad politikerna i Regionen vill med vården i norra länsdelen. På plats fanns bland annat ordföranden Andreas Svahn (S), vice ordförande Behcet Barsom (KD) och 2:e vice ordförande Sebastian Cehlin (M).

Andreas Svahn (S) Foto: Jennie Einarsson

Det bjöds på flera intressanta och stundtals heta diskussioner. När stängningen av akutmottagningen nattetid i Lindesberg debatterades begärde regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) ordet.

– Jag kan konstatera att flera av de ledamöter som står här i panelen sitter eller satt i Hälso- och sjukvårdsnämnden när man tog beslutet att minska utbudet nattetid på Lindesbergs lasarett. Jag är inte en av dem, men jag visste vad det innebar. Jag utgår från att dessa politiker faktiskt läser handlingar. Om man inte förstår vad som står så ställer man frågor, ingen kan undandra sig det ansvaret.

Sebastian Cehlin (M) Foto: Jennie Einarsson

Även 2:e vice ordförande i regionstyrelsen, Sebastian Cehlin (M), gav sin syn på saken.

– Problemet med stängningen nattetid av akuten i Lindesberg var att vi politiker inte var involverade. Det var tjänstemännen som tog fram ett stort dokument om hur man skulle spara på sjukvården i regionen. Det här var en del av den. Det tror jag är ett problem, att vi politiker inte har kontroll över vilka beslut som fattas. Vi måste ha en tydlig plan om hur sjukvården ska utvecklas. Vi moderater vill ha en framtidsplan för hur vi ska utveckla alla tre sjukhusen.

Monika Aune (MP) ville även lyfta frågan om otrygghet som hon menade att stängningen av akutmottagningen i Lindesberg nattetid medfört för medborgarna.

– Vill se en medborgardialog, det är ett stort misstag majoriteten har gjort. Man kör igenom stora förändringar och människor blir otrygga och undrar vad som händer. Vi har lagt fram förslag på hur man ska kunna göra medborgardialoger för 1,5 år sedan i en motion som vi ännu inte har fått svar på så lite bryr sig majoriteten om att prata med de brukare vi har ute i länet.

Monika Aune (MP) Foto: Jennie Einarsson

En fråga som lyftes av Behcet Barsom (KD) var kompetensförsörjningen inom vården.

– Det är precis som Behcet Barsom säger, att vi har problem med kompetensförsörjningen, men vi har ökat andelen utbildningsplatser och gjort så att fler är ute på våra vårdcentraler där finns det en stor chans att vi öka möjligheten för en fast läkarkontakt, menade Charlotta Englund (C).

Debatten hölls på Norrtullstorget i Lindesberg. Foto: Jennie Einarsson

– Vi har aldrig haft så många ST-läkare på våra vårdcentraler som vi har nu. Det är en långsiktig satsning som nu börjar bära frukt. Vi föreslår att från nästa år ska den som vill, kunna välja sin läkare på vårdcentralen och prioriteringsordningen är tydlig. De med störst behov ska gå först, kroniskt sjuka och äldre har första tjing att välja sin läkare, kommenterade Andreas Svahn (S).

Detta var något som Patrik Nyström (SD) snabbt ville ge sin syn på.

– Jag vill bemöta Behcet och Andreas när ni pekar på att man ska ges möjlighet till en fast läkarkontakt. Vi saknar inte 50 läkare, vi saknar 127 läkare, hur tänker ni här? Hur ska ni kunna rekrytera 85% fler läkare fram till primärvården till 1 januari 2023. Hur ska det kunna genomföras praktiskt?

– Från och med tredje och fjärde kvartalet i år kunna som patienter via 1177 få en direktkontakt via telefon som vanligt med en läkare men också digitala läkarbesök med koppling till sin vårdcentral. Det är ett sätt att avlasta vårdcentralen så att den fasta personalen där kan arbeta med de som har störst behov, förklarade Andreas Svahn (S).

Patrik Nyström (SD) Foto: Jennie Einarsson

Willhelm Sundman (L) begärde ordet för att bemöta Andreas Svahn (S).

– Andreas säger att vi har aldrig haft så många läkare på vårdcentralerna men siffrorna är helt irrelevanta. Det handlar inte om hur många läkare vi har utan hur många läkare vi har i relation till hur många som bor i länet. Vi har aldrig heller haft så många innevånare i Örebro län som nu. Så frågan är hur många läkare per capita vi har på vårdcentralerna och där kan vi se att siffran har sjunkit, medans de andra regionerna i Sverige har ökat. Vi ligger ju efter, är inte det ett problem?

Sebastian Cehlin (M) gav sin syn på saken:

– Nu ska vi helt plötsligt ta ett fast beslut om fast läkare 3 veckor innan valet, det är ju bara valfläsk. Vi måste under en lång tid långsiktigt satsa på primärvården. Vi måste få mindre enheter som kan ta emot olika typer av patienter och förbättra telefontillgängligheten så man kan få en telefontid samma dag. Det kommer förbättra arbetsmiljön så vi kan behålla de distriktsläkare vi har men även locka tillbaks de läkare som gått över och blivit hyrläkare.

– Jag vill svara på Sebastians inlägg kring populistiskt utspel kring det beslut om fasta läkare vi kommer ta beslut om den här månaden. Kommer då inte oppositionen ställa sig bakom det? Vi måste vara seriösa, de som har alla svar på alla frågor och menar att med deras politik kommer allt bli perfekt. Sådan är inte verkligheten, var realistiska, kommenterade Behcet Barsom (KD).

Willhelm Sundman (L) Foto: Jennie Einarsson

Willhelm Sundman (L) begärde ordet och höjde ton gången markant:

– Vi ska vara realistiska, men bara så du vet att patentlag 2014 som handlar om att man i Sverige ska ha möjlighet att få en fast läkarkontakt är en lag som är 8 år gammal! Ska det ta 8 år att föra in det i regionens dokument också!? Är det att vara seriös!? Nu ska man göra om det hälsovalet bara dagar innan valet och det är inte säkert att ni sitter kvar. Allt man gör nu blir en administrativ börda för personal, för de som vill öppna en vårdcentral och för oss politiker. Vad är poängen? Var seriös själv, Behcet!

Privatisering av vården lyftes av Katja Ollila (V).

– Något alla undviker att prata om är privatiseringen. Det här är något som dränerar våra skattepengar ur Regionen eftersom det går igenom privata klinikerna och ut i aktieutdelningar och ut ur verksamheterna. Så länge som det finns ett vinstintresse inom offentlig sektor så kommer vi inte till botten med problemet. Alla undviker att prata om det, kanske är det en obehaglig fråga? Vi vill ha vården i egen regi!

Katja Ollila (V) Foto: Jennie Einarsson

Charlotta Englund (C) hade en helt annan syn på saken.

– Jag är glad att vi i Ljusnarsberg har möjlighet att få vård på andra sätt än inom offentlig sektor, annars skulle det kanske inte finnas. Vi har svårt att rekrytera så är jag jätteglad att det finns lokala privata alternativ, påpekade hon.

Avslutningsvis fick var och en av representanterna en minut till sitt förfogande, nedan följer ett kort utdrag från respektive.

Andreas Svahn (S)
– Vi har ansvaret för sjukvården för 300 000 invånare i Örebro län och vi vill ta fram en utvecklingsplan för alla 3 sjukhus. På måndag öppnar IVA igen!

Behcet Barsom (KD)
– Nu säger jag det en gång för alla. Jag kommer aldrig medverka till att nedmontera eller lägga ner lasarettet i Lindesberg eller någon annanstans.

Charlotta Englund (C)
– Jag önskar att ni som bor i norra länsdelarna ska känna att vi i Centerpartiet kommer fortsättningsvis kommer att arbeta för Lindesberg att vara ett akutsjukhus och fortsätta utvecklas och vara ett av våra tre sjukhus.

Katja Ollila (V)
– Vill ni att vi ska ha 3 fullvärdiga akutsjukhus öppna dygnet runt året runt i egen regi så är vänsterpartiet garanter för det. Vi är nog de enda i Regionen som ser till att våra skattepengar stannar kvar i Regionen.

Monika Aune (MP)
– Låt oss partier gemensamt lägga fram en avsiktsförklaring där vi definierar vad är ett akutsjukhus så kan vi få ett slut på det här hattandet.

Patrik Nyström (SD)
– Region Örebro län behöver ett nytt styre som tar ansvar för länets sjukvård och inte flyttar resurser till Örebro och utarmar exempelvis Lindesbergs service. Se bara på IVA och dess verksamhet under sommaren här i Lindesberg.

Sebastian Cehlin (M)
– Vi moderater lovar att Lindesbergs lasarett ska vara ett fullvärdigt akutsjukhus med en akut öppen dag och natt med en intensivvårdsavdelning som faktiskt är ryggraden i ett akutsjukhus.

Willhelm Sundman (L)
– Det viktiga är att veta när man vänder sig till vårdcentralen vilken vård som finns där. På vårdcentralerna säger folk att man idag inte erbjuda det som står i deras uppdrag. Vi behöver ge mer pengar till primärvården och stärka vårdcentralerna.

Publicerad 13 augusti 2022 klockan 16:53

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Butiksinnehavare Daniel Larsson och hans medarbetare arbetar just nu med att ställa iordning butiken för det nya sortimentet. Foto: Jennie Einarsson

Bråda dagar för vitvaruhandlare när hemelektronik flyttar in

Just nu pågår ett intensivt arbete med att förbereda plats för ett nytt sortiment hos Elon på Charlottenlunds Handelsområde Lindesberg. Den cirka 100 kvm stora ytan kommer så småningom att rymma Elon Ljud & Bilds sortiment med allt ifrån tv-apparater till mobilskal och laddare – men ännu är man långt från klar.
– Vi har verkligen jobbat dygnet runt nu för att få till de här ytorna i butiken, men vi är ännu inte färdiga, informerar Daniel Larsson som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.

9 december 2023 klockan 08:47 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons


Per Sander och Ann-Louise Hytter på Lindesbergs Fastigheter. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Första hyreskontrakten klara för gamla Kristinaskolan

Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är i full gång, och nu har även de sju första lägenheterna fått sina kontrakt påskrivna. Inflyttningsdatum är satt till 31 maj 2024, något som Per Sander på Lindesbergs Fastigheter är övertygad om att de kommer att hålla tidsmässigt.
– Vi räknar med att närmare 20 av lägenheterna ska vara så gott som klara fram till jul, berättar han.

8 december 2023 klockan 09:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Mer pengar från Lions till behövande i svåra juletider

På onsdagen fick Linde bergslags församling ett välbehövligt tillskott till kassan inför den ...

Gymnasiet får dåligt betyg – 37 procent utan examen

Ny statistik från Skolverket visar att hela 37 procent av eleverna i Lindesbergs kommun inte når ...

Patrik Esenius kommer ha ansvar på plats, Per Sander, Peter Larsson och Daniel Forsman. Foto: Camilla Lagerman

Driven trio tar över efter Peter Larsson: ”Jag är nöjd med mitt verk”

Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter Larsson av som ägare, och lämnar över stafettpinnen till ett gäng drivna killar med stora visioner.
– Jag hoppas att jag kommer trivas med pensionärslivet, men det känns helt rätt att sälja till de här killarna, säger Peter.

1 december 2023 klockan 14:55 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Inga julbelysta träd förrän nästa år

Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är det åter dags att tända upp centrum i Lindesberg – men exakt vilken typ av belysning vi kommer få se blir en överraskning.
-Jag vill inte avslöja något men vi har en tanke bakom, så mycket kan jag säga, säger Monica Lindh, enhetschef på Tillväxtförvaltningen.

29 november 2023 klockan 09:09 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Högre vårdavgifter väntar när regionen gör enormt underskott
Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på cirka en miljard kronor, har man i regionfullmäktige ...
28 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik
Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet - men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar i Lindesberg, som en del i Elon-...
27 november 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Gemensamma krafter skapar en finare jul för utsatta familjer
För många är julen en högtid förknippad med familjemys, julklappar och julmat - men inte för alla. I många familjer får man inte ekonomin att ...
24 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Redovisa arbetsgivaravgifter

INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar betydligt högre skatt än de är medvetna om. För att öka transparensen i hur våra gemensamma skattepengar används, bör regionen samt länets kommuner omgående redovisa avgiften på anställdas lönebesked.

24 november 2023 klockan 10:49 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Wajih klipper till förmån för Barncancerfonden

Måndagen den 18 december håller Salong Diem i Lindesberg öppet i hela 11 timmar för att göra folk julfina inför den stundande högtiden. Alla intäkter under dagen kommer dock gå oavkortat till Barncancerfonden, som alltså får ett fint tillskott lagom till jul.
– Det bästa jag vet är att göra människor glada, säger Wajih Daoud.

22 november 2023 klockan 13:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Gåvobion ska sprida glädje till behövande i jultider

I samband med julskyltningen den 3 december arrangerar Lindesbergs Biograf eventet Gåvobio, med syfte ...

En vinnare av presentkortet hos Nya Snickerifabriken utsedd

Klockan 19.00 på måndagen stängde LindeNytts tävling där ett cirkulärt presentkort hos Nya ...

bildspel Rekordhögt tryck på Frövifors julmarknad

Kransar, salmbärssylt, honung, kanderade äpplen och kaffe - detta och mycket mer gick att hitta på Frövifors ...

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Beslutet: Stora besparingar inom sjukvården väntar

Under torsdagsförmiddagen fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut gällande de stora besparingar som Region Örebro län står inför. Tidigare har nämnden beslutat att anta den utvecklingsplan som ska ligga till grund för hur dessa besparingar ska genomföras, och under torsdagen antog man även den budget som lagts fram. Utvecklingsplanen ser därmed ut att bli verklighet under 2024.

16 november 2023 klockan 12:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vem tycker du ska få årets Energiklapp?

Med syfte att lyfta fram lokala eldsjälar, initiativ och projekt har Linde energi sedan fyra år tillbaka uppmä...

Björn Rosenström gästar Vårmönstringens Vårfest

Efter premiärsuccén för Vårmönstringens egen utomhusfestival, meddelar arrangören nu att Vårfesten...

Pigg förening firar 125 år med öppet hus och fest

Lördag 11 november bjuder Lindesbergs äldsta idrottsförening, Lindesbergs Tennisklubb, in till ett ...

Futsaldamerna gör upp i helgens cup

I helgen stundar en andra omgång av Lindegym Futsal Cup 2023. Denna gång är det damerna som intar planen på ...

Nu skall ljus tändas för krigens offer – uppmanar invånarna att vara med

På initiativ av Socialdemokraterna i Lindesbergs kommun anordnas en ...

Delar av centrum utan fjärrvärme på grund av läcka

Delar av centrala Lindesberg kommer att vara utan fjärrvärme under onsdagseftermiddagen och kvällen. ...

Elin Olofsson och Lena Ernstsson är Lindesbergs nya matchmakers. Foto: Jennie Einarsson

Elin och Lena riggar upp för snabbdejting på singlarnas dag

På självaste Singles Day, som infaller lördag 11 november, är det premiär för ett nytt koncept i Lindesberg, som förhoppningsvis får Amors pilar att flyga vilt – och träffa rätt. Det handlar om speed dating där tiden är knapp. På tre minuter gäller det att snabbt lära känna varandra och förhoppningsvis resulterar kvällen i en ny bekantskap.
– Även om man inte hittar en dejt eller partner, så kanske man kan få en god vän, menar initiativtagaren Lena Ernstsson.

8 november 2023 klockan 11:10 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Rysligt mingel under helgens Halloweenfirande
Under den gångna helgen genomförde både Brasserie All In och Lindesbergs Stadshotell sina Halloweenfester, där gästerna dök upp utklädda till ...
6 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Gruppen bakom protestlistorna tackar för stöd – och bekymras över viss vägran
INSÄNDARE: Vi som ingår i gruppen och står bakom protestlistorna Stoppa nedmonteringen av Lindesbergs lasarett har nu spridit listorna i affärer- ...
3 november 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Slöjdare firar 40 år med jubileumsmässa
I helgen bjuder Bergslagens Slöjdare in till sin årligen återkommande Hantverksmässa, som denna gång blir av extra festlig karaktär - fö...
2 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-10-31

2023-10-31

2023-10-26

2023-10-25

2023-10-23

2023-10-18

2023-10-17

2023-10-13

2023-10-12

2023-10-11

2023-10-10

2023-10-10

2023-10-09

2023-10-06

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-12-09 16:32