Stefan Olsson Arrestad var tre år när pappa Levi Olsson startade Storå Rör. Idag är han VD i ett företag med 16 anställda. Foto: Hans Andersson

Storå Rör firar 50 år – mitt i rushen

Året var 1965 och Levi Olsson startade sitt VVS-företag, i en tvättstuga i Kallernäs. Sonen Stefan var tre år. Idag är han VD och har sexton anställda, som han inte träffar varje dag – de är ute och jobbar någonstans inom en tio mils radie.

Det har blivit 50 år för Storå Rör. Ett bra namn på ett företag som ligger mitt i Storå, men som å andra sidan, säger för litet vad de sysslar med. Här finns ju inte (i alla fall inte vanligtvis) rörmokaren som kommer hem och bygger om ditt badrum. Nej på de 1 200 kvadratmetrarna ryms det man idag behöver för moderna värmesystem. Ett rum innehåller stora vita skåp som döljer värmepumparna från huvudleverantören IVT. Som auktoriserad VVS- installatör utför Storå Rör i stort sett alla uppdrag inom VVS-branschen  – men specialiteten är värme- och kylinstallationer och underhållsservice för dem. Stefan Olsson Arrestad tog över som VD för femton år sedan. Storå Rör har installerat 3 000 värmepumpar sedan dess!

– Det är en snabb utveckling för värmesystem och pumparna blir både effektivare och hållbarare, säger han. Utvecklingen är sådan att det lönar sig efter en 15 – 20 år att byta till en ny, även om den gamla håller ännu flera år.

Stefan Olsson i samspråk med Storå Rörs koordinator Björn Andersson och kunden Göran Fredriksson. Foto: Hans Andersson
Stefan Olsson i samspråk med Storå Rörs koordinator Göran Fredriksson och kunden Björn Andersson. Foto: Hans Andersson

Här finns förstås också rör och andra reservdelar på det stora lagret och hit kommer installatörerna och serviceteknikerna, när de behöver fylla på, men för det mesta är de ute på jobb någonstans mellan Ludvika och Askersund eller Arboga och Karlskoga. Kontoret finns i Storå men de har lokaler också i Kopparberg och Örebro. Företaget har också haft kontor på Åland.

Med ett kundregister på 5 000 kunder blir det förstås en del åkande. Storå Rör finns med när badhuset bygger relaxavdelning och Kopparbergs Bryggeri ett mediacenter. Storå Rör jobbar mycket med värmesystem för industrin.

– Visst märker vi av svängningarna i konjunkturer en del, men inte så mycket. Det vi installerar ska ju också underhållas och vi har trygghetsavtal med 2 000 kunder som vi installerat värme åt, säger Stefan Olsson Arrestad. Vår slogan är trygghet och vi kostar på installationerna litet extra för att säkerställa just tryggheten.

Det är stor ålders-spridning på Storå Rör. Unge Rickard Windahl diskuterar ett uppdrag med VD Stefan Olsson Arrestad. Foto: Hans Andersson
Det är stor ålders-spridning på Storå Rör. Unge Rickard Windahl diskuterar ett uppdrag med VD Stefan Olsson Arrestad. Foto: Hans Andersson

För den enskilde är byggbranschen inte alltid så trygg. Det gäller att välja rätt bland alla de – ofta små – företag som finns. Går en liten värmeinstallatör omkull, så kan det vara svårt att få hjälp med service och underhåll.

Stefan Olsson Arrestad menar också att det kan vara svårt att få någon annan att ta över och Storå Rör hjälper i första hand sina kunder och undviker ”högriskprojekt”. Men med 50 år på nacken och en god ekonomi lovar företaget också på sin hemsida:

”Vi har mycket god ekonomi som säkerställer våra åtaganden inför framtiden så våra kunder inte hamnar i trubbel p.g.a. att vi skulle försvinna.”

Råsvalslund Gård. Arkivfoto: Sami Rahkonen
Vackra Råsvalslunds Gård laddar för stor fest. Arkivfoto: Sami Rahkonen

Storå Rör fyller 50 år. Lördag den 7 november blir det fest på Råsvalslunds Gård, som ägs av familjen Olsson Arrestad, och inbjudna är förstås alla anställda och en del kunder och leverantörer. Vad det blir på 50-årsfesten? Ja, de hemligheterna håller Stefan Olsson Arrestad för sig själv. I början av året tänkte sig Stefan Olsson Arrestad ett litet större evenemang, men han och hela personalstyrkan har fått annat att tänka på, när det kom besked om att förändringar av ROT-avdraget väntas till årsskiftet. Storå Rör har fullt upp med kunder som vill få installationerna gjorda på en gång.

– Vid årsskiftet blir det iskallt på marknaden och många av de små företagen kommer att ha svårt att klara sig – att inte kunna lyfta lön –  ens ett halvår. Vi har en stabil ekonomi och klarar det här. Just nu är det jättehett, det ringer flera om dagen som vill ha hjälp och vi har tagit in extra personal, säger Stefan Olsson Arrestad.

"Vår solfångare", säger Stefan Olsson Arrestad när han visar fältet som producerar jordvärme. Foto: Hans Andersson
”Vår solfångare”, säger Stefan när han visar fältet som producerar jordvärme. Foto: Hans Andersson

Utanför kontoret på Industrivägen i Storå visar  han ett stort uppgrävt fält där det 80 centimeter ner ligger 3 000 meter slang som producerar jordvärme. Den leds direkt in i huset och värmer de 1 200 kvadratmetrarna på vintern. ”Det är vår solfångare” säger han och förklarar att den energi som företagets system använder är ”gratis”. I annonser (i LindeNytt) skriver också Storå Rör: ”0:- i värmekostnad ger pengar över till annat”.

Vid ett 50-årsjubileum kan man kosta på sig också att titta framåt. Stefan Olsson Arrestad tror att utvecklingen är kommunikation. Det vill säga att man via nätet kan hålla koll på sitt värmesystem – ”även om man är på andra sidan jordklotet”. Användaren kan få larm eller ställa om temperaturen. Nu kan man ladda ner en app i telefonen för det här.

Publicerad 29 oktober 2015 klockan 08:52

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad
Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för lastbilstillverkning 2-4 veckor under kvartal två ...
25 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes ...
22 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid ...
19 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Källa: SCB

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning

Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk statistik från SCB, som presenterades i ett pressmeddelande under onsdagen.

18 mars 2021 klockan 10:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

- Vi som livsmedelsbutik har ett samhällsansvar att kunna förse invånarna med mat, och det måste vi kunna göra på ett så säkert sätt som möjligt! säger Carolina Eriksson på ICA Supermarket Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Matbutikens förslag om smittsäkra leveranser fick nobben av kommunen – ”Oansvarigt!”

För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. Under vintern funderade man vidare på hur man ytterligare kunde utveckla tjänsten för att underlätta under under pandemin, och motverka smittspridning. I december lämnade de in ett förslag till Lindesbergs kommun som innefattade att öppna upp Kungsgatan över Norrtullstorget så att kunder skulle kunna hämta sina beställda varor i skåp, men svaret från kommunen blev nej.
– Det är så oansvarigt! Man får inte agera så i dessa tider! säger en upprörd Carolina Eriksson.

16 mars 2021 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna...

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter...

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara ...

Annons


Från höger Roger Sixtensson tillsammans med Per Sander, Tjodolf Sommestad och Jonas Bernström (Styrelseordförande FALAB). Foto: FALAB/LIBO

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.

5 mars 2021 klockan 08:33 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har ...

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den ...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Nötväcka. Foto: Fredrik Norman. Grävarbete. Foto: Linde energi

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. Denna gång ersätts fyra kilometer luftledning med jordkabel mellan Österhammar och Sköldberga. Ett projekt som gynnas av tjälen, då arbetet bland annat utförs i Natura 2000-området Österhammarssjön med sitt rika fågelliv.

17 februari 2021 klockan 10:41 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-09

2021-02-09

2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-01-29

2021-01-27

2021-01-26

2021-01-25

2021-01-22

2021-01-19

2021-01-18

2021-01-11

2021-04-20 22:47