Efter dagens premiäröppning återstår åtta Hantverksdagar i Vasselhyttans bygdegård. Det är Vasselhyttans bygdegårdsförening som hjälps åt att hålla dörrarna öppna den dryga veckan, och snudden på ett trettiotal utställare har bokat och fyllt sin plats i lokalen.
På ett av de 29 borden ligger hemtillverkade örhängen uppradade, konstruerade av älgtänder, rönnbär, tallkottar och blomsterbönor. Det finns mycket att titta på och spatserar man vidare i gångarna kan man hitta halsband gjorda av nysilverskedar, marknadsnougat och lingonlimpa. Varför inte en baddräkt till Barbie eller raggsockar med dekorerat skaft till vintern. Hantverksdagarna i Vasselhyttan började idag och att det är en populär destination råder det ingen tvekan om.
– Det har varit invasion, timmarna har bara gått, det har inte varit långsamt. När vi öppnade dörrarna i morse hann jag inte ens tända lyset innan folk var inne, säkert 50, 60 stycken. Vi tittade ut i lokalen och undrade var alla kommit ifrån, och då var klockan inte ens ett, men de hade hittat hit!, säger Yvonne Eriksson, ordförande i Vasselhyttans bygdegårdsförening, som tillsammans med medlemskamraterna börjar bli lite trötta.
– Det har varit en riktig rusch, de som har kommit hit har också fikat, pratat och umgåtts. Så det har varit en trevlig öppningsdag. Även om inte alla handlar så har de i alla fall varit in och tittat, tillägger Yvonne och fortsätter:
– Det är jättejättemånga återkommande, och det var en tjej idag som sa att hon tyckte det var så roligt att komma hit och att de bockat för det i almanackan. Det är många som kommer som man bara ser en eller två gånger om året, det är jätteroligt! Det måste vara kul för det är så mycket jobb, och alla önskemål från hantverkarna som vill stå där, och jag här, ler Yvonne.
Ett bord med gratisböcker till besökarna finns också framställt, där man kan välja ut ett eller några exemplar att plocka med sig hem.
– Då kan man se vissa komma tillbaka på torsdag, fredag och byta, även fast man inte behöver göra så. Så det är riktigt uppskattat!, tycker Yvonne.
Yvonne fortsätter berätta att de 29 utställarna bjuder på stor variation och en uppsjö av hantverk av alla dess slag.
– Det är hembakat, tavlor, honung, stickat, virkat och vävt. Det finns smycken och godis, ja, det är ett blandat utbud, jättekul! De kommer från allt emellan Ludvika, härnejden, Nora och Lindesberg. Vi pratade förut om hur många år vi hållit på, och kom fram till att det måste vara över 20, säkert närmare 25, men 20 plus i alla fall.
Men som det allt som oftast är inför sådana här stora arrangemang krävs en hel del förberedelser och engagemang, något som föreningen inte saknar.
– Det har varit ett riktigt pusslande. Vi har bakat i omgångar till caféet och lite till försäljningen. Det har ju blivit så viktigt med gluten och laktos, så där har vi försökt att uppdatera oss i år, så det finns något för alla, säger Yvonne.
Vasselhyttans Hantverksdagar har öppet i bygdegården mellan klockan 13-17 till och med 19 juli.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och publicerades redan under gårdagen och är därmed inget skämt. I samband med denna ”värmebölja” flaggas för att det råder stor risk för gräsbränder i stora delar av landet.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
Det var kärleken till hårdrock som förde de fyra bandmedlemmarna i Frövi/Örebro-bandet SITURE samman. Hösten 2022 påbörjade de sin resa tillsammans och i januari i år vann de distriktsfinalen i musiktävlingen Livekarusellen. Nu på fredag släpper de sin debutsingel ”This Clarity” – en låt som bandet beskriver som fartfylld, melodisk och formad med inspiration från band som At The Gates.
– Det är egentligen svårt att sätta en titel på musiken vi spelar, men man skulle kunna säga att det är melodisk heavy metal, säger trummisen Lukas Hammarström och basisten Johannes Bergman.
För fjärde året i rad arrangeras den populära och festliga gå- eller löptävlingen i Gammelbo i norra kommundelen. Förberedelserna är nu i full gång inför lördagen den 5 juli då loppet går av stapeln – denna gång under ett nytt namn, ”Gammelbo Stock och Sten”, och med en skrämmande twist. Årets tema är nämligen ”skräck”, och modiga deltagare uppmanas att komma utklädda som karaktärer från en Stephen King-roman eller kanske med en blodig motorsåg i handen.
– Eftersom temat är skräck kommer det att finnas en massa överraskningar längs banan i samma anda. Vad dessa överraskningar innebär kan jag inte avslöja, men det kommer bli både roligt, läskigt och läskande, säger Johanna Ställberg, en av arrangörerna.
En brand har utbrutit i ett uthus på en gård i området Hult strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm kommer räddningstjänsten inte göra annat än bevaka branden.
– Det är ett mindre uthus utan direkt värde, därför kommer det att få brinna ner istället för att man ska försöka att rädda det, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.