På tisdagen utlöstes ett larm på Lindbackaskolan i Lindesberg – varpå skolan stängdes ner i väntan på klarhet i vad som stod på. Polis och ambulans kallades till platsen – men kunde snart lämna igen då allt visade sig vara lugnt.
– Det verkar som att larmet har lösts ut i samband med att personal har dragit sitt kort till en av skolans lokaler, berättar Gabriel Henning, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Vid 13.30-tiden lämnade polisen platsen. Det finns ingen misstanke om brott.
– Nej, men det är lite oklart exakt vad som orsakat detta. Det verkar som att larmet har lösts ut i samband med att personal har dragit sitt kort till ett av skolans lokaler och att någon samtidigt har tryckt på knapparna till dörrlåset, att det då gått ett larm som orsakade pådraget, uppger Henning vid polisen.
Under insatsen på skolan har rykten börjat spridas på sociala medier, att det bland annat skulle röra sig om en beväpnad person på skolan. Detta stämmer alltså inte.
För fem år sedan instiftade Linde energi ”Energiklappen” vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala eldsjälar. Nu flaggar man för att det är öppet för allmänheten att nominera kandidater till 2024 års pris.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar. Energiklappen är vårt sätt att ge tillbaka till de som förtjänar uppmärksamhet och uppmuntran och samtidigt sprida lite julstämning, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Om planen går i lås vankas det återigen vrålande motorer på Linde Raceway. Datumet är satt till den 19 juli, då tävlingen Bergslagens Snabbaste är tänkt att genomföras. Frågan är bara hur snabbt det får gå, det inväntar man utlåtande från Svenska Bilsportförbundet om.
– I värsta fall kanske det får bli race mellan EPA-traktorer, skrattar Mikael ”Blomman” Blomberg.
INSÄNDARE/DEBATT: När skattepengar förvaltas och beslut fattas bakom stängda dörrar, riskeras allmänhetens förtroende. Varje beslut som fattas utan stöd i lagen eller varje handling som göms undan från insyn väcker frågan: Vem tar ansvar? Och vem skyddar vem?
Efter en rejäl bortaförlust med 6-1 mot Hallstahammar i slutet av oktober, så har Guldsmedshytte SK gått framåt. Två mycket klara segrar mot tabellens mittenlag följde upp i november och även om fredagens hemmamatch mot tabelljumbon blev jämnare än man nog hade hoppats på, så gav hemmalaget en rejäl vändning i den sista perioden som säkrade nya poäng till tabellen.
INSÄNDARE/DEBATT: Som boende och förälder i Storå med omnejd lever vi i dagsläget i en attraktiv bygd med bred service i form av matbutiker, vårdcentral, apotek, äldreomsorg, förskolor, skolor och järnvägsstation. Våra barn och småsyskon växer upp med närhet till såväl förskola och skola som fritidsaktiviteter och kompisar.
INSÄNDARE/DEBATT: Vi socialdemokrater föreslår översyn och utveckling av företags- och industrilokaler i Storå och Guldsmedshyttan. Vi lade en budget i juni om att bygga kommunen stark inifrån och ut. Den stora fördelen är kommunens tre järnvägsstationer. Dessa strategiska noder ska vi dra nytta av.
INSÄNDARE/DEBATT: Regionerna går igenom ett stålbad efter den höga inflationen som kom efter pandemin (och krig). Under pandemiåren ökade de statliga anslagen till regionerna, vilket ledde till utökning av ”kostymen” och nu när statens tillskott minskar blir det ett dråpslag för regionerna. I Region Örebro län (RÖL), och i norra länsdelen i synnerhet, finns förslag på strukturella neddragningar med centralisering som följd. Men är dessa förändringar lösningen på regionens problem?
Julbelysningen i träden längs Kristinavägen uteblev förra året, då man hade upptäckt att dessa gått hårt åt av tidens tand, samt att träden tagit skada av dem. Nu kommer man att plocka ner ljusslingorna, men inga nya sätts upp, åtminstone inte i år.
– Det blir julbelysning, även om man kanske hade önskat mer, men vi gör det vi kan med de resurser vi har, säger nämndens vice ordförande Conny Ärlerud (M).