Starkast bland Systembolagets lagervaror, med sina 68%, gör Valkyria Absinthe succé. Nyheten på starksprithyllan tillverkas i Stråssa av Sankta Annas Bränneri AB och intresset för produkten har varit överväldigande, berättar grundarna Göran Bäuerle och Henrik Larsson. -Vi har redan blivit kontaktade av en importör i Tyskland, så det lutar åt export ut i Europa tidigare än vi hade vågat hoppas på, berättar Göran.
Sankta Annas Bränneri i Stråssa är ingen storindustri direkt. Man tillverkar bara 50 liter åt gången av den gröna och mytomspunna spritdrycken ”absinthe”, vilket motsvarar 200 flaskor. Men ambitionerna är desto större och man vidhåller ett koncept som ger kvalitet och resultat därefter.
-Vi har satsat på att få fram en riktigt bra produkt, en noggrant förädlad dryck framställd av jättefina råvaror. Att vi hade lyckats med själva produkten, det visste vi redan innan lanseringen. Men att intresset skulle vara så här stort, det kom som en total överraskning, säger Göran.
Deras Valkyria Absinthe lanserades 1 december och under den veckan räknade man med att få leverera totalt 24 flaskor ut till butikerna i fem olika län i Mellansverige.
-Intresset visade sig mycket större än vi hade räknat med. Det gick ut totalt 176 flaskor under den veckan, berättar Göran.
Lagret skulle ha räckt i 3 månader, men gick alltså åt på en vecka.
-För oss var det naturligtvis jätteroligt, men det innebar att vi fick väldigt bråttom att göra nya råvarubeställningar och sätta igång en ny produktion mycket tidigare än väntat, skrattar Göran.
Absinthe har fått sin namn av malörten, på latin: Artemisia absinthium. Den tillverkas av ren sprit och en lång rad örter. Blandningen är naturligtvis hemlig, men som dryckens namn påpekar har malörten en central roll.
-Jag kan inte gärna avslöja receptet, ler Göran och fortsätter:
-Det är dock ingen hemlighet att följade fem örter finns med i vår absinthe: malört, anis, fänkål, stjärnanis och citronmeliss. Den gröna färgen får drycken av gröna blad från en annan ört, berättar Göran.
Absinthe var mäkta populärt i slutet av 1800-talet men förbjöds dock i början av 1900-talet, detta sedan en lång rad lögner och myter svärtat ner dess namn. På senare år har drycken återfått lite av den tidigare hedern och det var den trenden som fångade Göran Bäuerles och Henrik Larssons intresse.
-Vi såg en trend ute i Europa, att absinthen var på väg tillbaka. Drycken var ju enormt populär i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet, förhoppningsvis kommer den uppnå samma status igen, säger Göran.
Vid lanseringen fick man trots allt något av en bekräftelse på den trend man talar om. Och det dröjde inte lång tid innan en importör från Tyskland tog kontakt med dem.
-Det var lite lustigt. Vi hade just börjat prata om en framtida export, då ringer telefonen och en importör från Tyskland presenterar sig, ler Göran Bäuerle.
Sankta Annas Bränneri på nätet:
www.facebook.com/sanktaannasbranneri