Numera finns en möjlighet att själv anlita en sotare som ska sota pannan. Men i Lindesberg har inte någon fastighetsägare valt det alternativet och i resten av länet är det endast en handfull fastighetsägare som fixat alternativa sotare. En orsak kan vara blankettkrångel och höga utbildningskrav.- Man måste ansöka hos oss om att få en alternativ sotare till den vi har avtal med , förklarar Ulf Smedberg, vice brandchef på Nerikes brandkår. För att få godkänt måste din sotare ha gått en 20 veckors utbildning hos MSB vilket förstås har att göra med säkerheten.
För drygt ett år sedan kom en dom i förvaltningsrätten som gav privatpersoner rätt att själva anlita en sotare. Men man måste ansöka hos brandkåren om godkännande och dessutom skicka in intyg att sotaren har godkänd utbildning. Endast fem fastighetsägare i hela länet har utnyttjat möjligheten.
– Det svaga intresset handlar nog också om pengar, tror Ulf Smedberg. Våra sotare har ett effektivt upplägg med många sotningar per dag inom samma område, vilket håller nere priset. Därför kan det vara svårt att konkurrera prismässigt med oss. Men det kan ju förändras när det blir fler sotare som jobbar aktivt med att etablera sig.
Brandkårens avtal med olika sotarmästare i länet sträcker långt tillbaka i tiden och bygger på traditioner och gamla anor. Förr om åren skrevs livstidslånga avtal med sotarmästarna som avslutas då personen går i pension. I Linde och i Örebro har sotarmästarna sådana avtal. Eftersom brandskyddet inte omfattas av Lagen om offentlig upphandling var det också vanligt att brandkåren utsåg en sotarmästare, utan upphandling, och skrev avtal.
– Idag ser vi det på ett annat sätt, säger Ulf Smedberg. I takt med att avtalen går ut så gör man upphandlingsförfrågningar och skriver kortare avtal på 4-5 år.
Brandkårens särställning och myndighetsutövning inom brandskydd är relativt unik. Det är få myndigheter som får skicka en så kallad budlapp och med den påtala när myndigheten ska komma hem till en enskild individ och utföra en inspektion. Brandkåren har också rätt att tillkalla polis om man inte blir insläppta.
– Vi har blivit mer måna om kunderna och får väldigt få klagomål faktiskt, säger Ulf Smedberg. De gånger klagomål kommer in till oss så tar vi dem på allvar och för en dialog med aktuell sotarmästare.
Ulf Smedberg är inte riktigt nöjd med förvaltningsrättens utslag som ger enskilda möjligheten att anlita egen sotare.
– Det här är ett mellanläge som inte gynnar vare sig brandkåren eller den enskilda fastighetsägaren, menar Ulf Smedberg. Brandkåren är fast i sina avtal och regler medan den konkurrerande sotare kan ragga kunder genom låga priser och marknadsföring. Det bästa vore om lagen skrevs om så att sotningen blir helt avreglerat eller att man återgår till att endast brandkåren utser sotarna.
Musikunderhållning, glass och stolutställning – detta är bara några av inslagen som väntar när Jerle Stadsfest nu anordnas för femte gången. Bakom arrangemanget står Jerle Stadsförening, som vill uppmärksamma det som en gång var tänkt att bli centrum i Bergslagen, men istället blev Sveriges minsta stad.
– Vi har märkt hur stort intresset är för vår lilla stad, och därför vill vi fortsätta att lyfta fram den, säger Janne Olsson, ordförande i Jerle Stadsförening.
Den 12 maj avsattes socialnämnden av kommunfullmäktige, efter att de inte beviljats ansvarsfrihet på grund av bristerna i ekonomin. Nu har kommunens politiska partier lämnat in sina nomineringar inför valet av en ny socialnämnd, där Tom Persson (SD) föreslås bli ordförande efter Jari Mehtäläinen.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det politiska kaoset i Lindesberg med partihoppande politiker och dramatiska utspel får stora rubriker, men bakom kulisserna kvarstår de grundläggande förvaltningsproblem som revisorerna identifierat.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.