INSÄNDARE/DEBATT: Du som bor i Örebro län ska vara trygg med att du får vård av hög kvalité när du behöver det. Vården på våra sjukhus håller hög medicinsk kvalité. Sjukhusen är också väldigt uppskattade av invånarna i vårt län. När förtroendet för vården på sjukhusen i Sverige mäts rankas våra tre sjukhus högst i landet. Jag är både tacksam och stolt över det fantastiska arbete som medarbetarna utför.
Däremot har sjukvården i vårt län under lång tid dragits med två stora bekymmer. 2014 var vi bland de sämsta i landet på att erbjuda vård i tid. Samtidigt drogs sjukhusen med stora ekonomiska utmaningar, till exempel fanns samtliga tre sjukhus över listan på de tio sjukhus som var dyrast per genomförd åtgärd. Den situationen var självklart varken hållbar eller acceptabel.
Som en åtgärd av flera beslutade en enig landstingsstyrelse att förändra sjukvårdens organisation. Länet delades upp i geografiska närsjukvårdsområden för den nära vården och flera kliniker slogs samma till gemensamma länskliniker. Resultatet av omorganisationen är tydligt. Antal operationer har ökat med drygt 5 000, planerade besök i specialistvården ökat med cirka 10 000 och specialistvården tar i dag emot drygt 5 000 fler akuta besök per år. Det gör att Örebro län inte längre har de längsta väntetiderna utan placerar sig i mitten av landets landsting. Det är bra men vi måste för de väntande patienternas skull fortsätta förbättra oss.
En så stor organisatorisk förändring tar tid att genomföra och innebär att det också det kan uppstå oönskade effekter.
Jag har därför gett regionförvaltningen i uppdrag att ta fram ett förslag på utredningsdirektiv för att göra en omfattande utvärdering och översyn av den nuvarande organisationen. Utredningen ska ta hänsyn till de behov och förändringar vi ser de kommande åren. Förändringar som innebär en ökad efterfrågan av vård, inte minst på grund av att vi blir fler invånare i länet och att antalet äldre växer snabbt. I arbetet ska även kompetensförsörjning, ett aktivt och närvarande ledarskap, omvandlingen till mer nära vård, digitalisering och ekonomi beaktas. Arbete ska ske i nära samverkan med medarbetarna i hälso- och sjukvården. Utan deras engagemang och kompetens kan vården aldrig bli tillräckligt bra.
En förändring som genomförs redan nu är att patienter som drabbas av till exempel höftledsfrakturer i den norra delen av Örebro län ska behandlas i Lindesberg och inte köras till Karlskoga. Det är bra för patienterna och minskar behovet av ambulanstransporter.
Vi socialdemokrater prioriterar en god vård i hela länet istället för privatiseringar och skattesänkningar.
Andreas Svahn
Regionstyrelsens ordförande (S)
I denna veckas FotoFredag så tänkte jag visa en samling bilder som jag har tagit under de senaste dagarna, som har varit både varma och soliga dagar ute i fält.
I en satsning för att utrota livmoderhalscancer finns ett vaccinationserbjudande till kvinnor födda 1994–1999, där gratis vaccinering mot HPV erbjuds. För att uppnå flockimmunitet krävs att 70 procent av kvinnorna i målgruppen vaccinerar sig – men i Region Örebro län går det för långsamt. Nu går man därför ut med en uppmaning till målgruppen att ta ett stick i armen senast den 30 juni, då projekttiden löper ut.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Under den gångna helgen deltog Frövi Judo i de Nordiska Mästerskapen i danska Brøndby. Tävlingen blev mycket framgångsrik, där man gjorde sin starkaste prestation någonsin på ett nordiskt mästerskap, och kom med hela sex nya mästare.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 12 maj ska kommunfullmäktige fatta beslut om ansvarsfrihet för socialnämnden för verksamhetsåret 2024. Trots en tydlig och allvarlig revisionskritik väljer kommunfullmäktiges ordförande att föreslå ansvarsfrihet – i direkt strid med revisorernas rekommendation. Det är ett beslut som riskerar att urholka förtroendet för det politiska systemet och vårt gemensamma ansvarstagande.
INSÄNDARE/DEBATT: I Lindesbergs Översiktsplan framgår att man ser positivt på utbyggnad av vindkraftverk i kommunen och att en lokal s.k. Vindbruksplan är på gång och angelägen. Vi i Miljöpartiet de gröna i Lindesberg förhåller oss positiva till en Lokal Vindbruksplan. Vi har även en rad synpunkter och krav på planens innehåll, som vi önskar delge er läsare i denna insändare/artikel.
Författaren Tomas Molin håller tempot uppe och släpper för fjärde året i rad en ny bok om fascinerande ödehus. I den nya boken får vi bland annat ta del av ett kapitel som ägnas åt den spännande berättelsen om ödegården Östanby i Gusselby – en plats som haft en mängd olika verksamheter sedan 1900-talet. – Jag har fått tag på kedjan av ägare, och det blev en både sorglig och rätt häftig historia, berättar författaren Tomas Molin.