På många håll i landet har det i flera års tid varit svårt att rekrytera deltidsbrandmän till stationerna. I Lindesberg har man dock varit förskonade från detta problem – tills nu.
– Det ser ut som att verkligheten har hunnit ikapp oss, för vi har tidigare inte haft några problem att finna nya deltidsbrandmän här i Lindesberg. Nu ser det dock mycket svårt ut, säger kårchef Mikael Juneholm, Nerikes Brandkår.
Att bemanna brandstationen i Lindesberg med 21 deltidsbrandmän, har tidigare inte varit särskilt svårt. Antalet ansökningar brukar hålla sig mellan 20 till 30 stycken varav ett tiotal väljs ut för att genomgå det tuffa fysikprov som krävs för att få arbeta som brandman. När stationen i Lindesberg nu söker personal, har man konstaterat att ansökningskurvan gjort en störtdykning jämfört med tidigare. Endast två ansökningar har inkommit.
Kårchefen Mikael Juneholm är naturligtvis oroad.
– Risken finns ju att man måste gå ner i bemanning när det blir svårt att rekrytera, vilket kan få följderna att utryckningar tar längre tid. Då kanske vi inte kan åka omedelbart med rökdykare utan måste kalla in personal från andra stationer, lite som det ser ut på mindre orter, säger Juneholm.
Just nu är dock inte situationen sådan att det påverkar utryckningarna på detta sätt. Idag har man 20 deltidsbrandmän och skall upp till det normala antalet för stationen i Lindesberg, vilket 21 stycken.
Juneholm har ingen direkt förklaring till vad som kan ligga till grund för att färre söker sig till yrket idag.
– Det är svårt att säga, men det kan naturligtvis vara så att fler arbetar på annan ort jämfört med tidigare. Då kan man ju inte heller arbeta som deltidsbrandman, påpekar han och syftar till ett av kriterierna: Att man som brandman i beredskap måste bo och ha sitt ordinarie arbete i eller i anslutning till tätorten, detta för att kunna inställa sig på stationen inom 5 minuter när larmet går.
Fotnot: Stationen i Lindesberg får årligen cirka 200 larm att åka på. En deltidsbrandman har beredskap cirka 17-18 veckor per år och får en årsersättning på cirka 100 000 kronor.
Under fredagen har räddningstjänsten bekämpat ännu en skogsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen, vars omfattning uppges vara flera hektar. Detta enligt uppgift från SOS Alarm, som svarar för räddningsregion Bergslagen. Bland annat har släckningsarbetet skett med hjälp av helikopter.
På söndag klockan 12:00 är det premiär för Pojkallsvenskan västra, där totalt 14 lag tävlar om att bli bäst i regionen. På Fröjevis konstgräs ställs IFK Lindesberg U15 mot FBK Karlstad i öppningsmatchen. LindeNytt hälsade på det taggade laget under torsdagskvällens träning för att ta pulsen inför söndagens premiär.
– Det är ju en ynnest att få fram elva bra fotbollsspelare, som jag hävdar att alla skulle kunna spela A-lagsfotboll, säger huvudtränare Aleksander Lazarevic.
Vid 17-tiden på onsdagen larmades räddningstjänsten ut för att släcka en mindre gräsbrand i östra kommundelen, nära länsgränsen. På grund av friska vindbyar fick branden dock snabb spridning och den senaste uppgiften gör gällande att det är en yta på cirka 300X150 meter som nu är brandhärjad.
– Det är totalt 12 enheter skickade till platsen och samtliga är fortfarande kvar och försöker få kontroll på branden, uppgav larmoperatör vid SOS Alarm vid 21-tiden.
Under den gångna helgen åkte Frövi Judos A-judotrupp bestående av fem aktiva deltagare, till Beverwijk i Nederländerna, för att delta i tre olika tävlingar som är de största i sitt slag. Samtliga deltagare åkte hem med medalj efter starka prestationer i både individuell tävling och kata.
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
Härlig stämning och ljuva toner fyllde Lindeskolans aula under söndagen när manskören Harmoni repeterade inför årets spektakulära Caprice, som i år firar 40 år. Med endast tre veckor kvar till jubileumskonserten var alla delar på plats för första gången – inklusive bandet och dansarna – vilket gav en tydlig känsla av att det snart bär iväg. Som vanligt är det mesta av showen hemligt, men Roland kan ändå avslöja att det kommer att bjudas på något extra just i år.
– Eftersom vi firar jubileum kommer det att bjudas på en del överraskningar, det kan jag avslöja, säger Roland Hellsing, manskören Harmoni.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och publicerades redan under gårdagen och är därmed inget skämt. I samband med denna ”värmebölja” flaggas för att det råder stor risk för gräsbränder i stora delar av landet.