Året var 1922 när man beslutade sig för att bilda en musikkår med namnet SVEA. I år är det således 100 år sedan man tog sina allra första toner tillsammans i Folkets Hus. Under de många åren som gått har man bland annat tågat fram på gatorna i Lindesberg till tonerna av ”Sköna maj välkommen” och spelat för kung Gustav VI. Detta vill Linde Symphonic Band uppmärksamma med en konsert med titeln ”En kväll med SVEA”.
I november 1922 tog man i Arbetarkommunen i Lindesberg ett beslut om att bilda en musikkår. Den fick namnet SVEA efter den fosterländska sången ”Hör oss Svea”. Man lånade ihop instrument och började öva i Folkets Hus som då var alldeles nybyggt.
Första framträdandet blev på morgonen den 1 maj 1923 då man marscherade runt i staden och väckte invånarna till tonerna av ”Reveljen”. Därefter blev detta en årlig tradition under många år men nu till tonerna av ”Sköna maj välkommen”. När staden växte åkte man från 50-talet och framåt runt med lastbil och spelade.
Musikkåren SVEA år 1979. Foto: Privat
I början var det både traditionell blåsmusik men även dansmusik. 1925 gjorde kåren t.ex. 32 framträdanden. Under delar av 1930-talet var det svårt att få någon som åtog sig dirigentskapet och även svårt att få tag i instrumentalister. Dirigentfrågan löste sig från 1944 då Einar Blomberg kom till Lindesberg som kommunal musikledare. Han ledde musikkåren SVEA under 25 år fram till 1969.
Gunnar Lundin ledde musikkåren under åren 1974-1986. Foto: Privat
Därefter följde några år då musikkåren hade några enstaka framträdanden. 1974 tog Gunnar Lundin hand om musikkåren och därefter följde ett antal mycket aktiva år. Trots musikkårens feminina namn var det här första gången som kåren hade några kvinnliga musiker. Förutom musikkåren bildades nu en livaktig grupp med drillflickor och även en ungdomskår och ett storband.
Genom tiderna har Musikkåren SVEA haft utbyte med våra vänorter. 1960 reste kåren till Kuusankoski och fick återbesök därifrån 1963. Senare har man haft utbyte med Juniorkorpset i vår norska vänort Oppdal och med musikkåren i vår danska vänort Åbybro.
Vid några tillfällen gjorde SVEA ”kungliga” spelningar. 1953 spelade musikkåren SVEA när dåvarande kung Gustav VI kom till Lindesberg på sin Eriksgata, och 1984 var det dags att framträda på torget i samband med vår nuvarande kungs Eriksgata.
Musikkåren SVEA år 1984. Foto: Privat
Gunnar var ledare under 13 år. Därefter hade SVEA några olika ledare under de kommande åren men svårigheterna att få till ledarskapet gjorde att man tog initiativ till att undersöka olika möjligheter till samarbete inom kommunen. Det ledde så småningom till att Linde Symphonic Band bildades i Kulturskolans regi år 1999 och då lades Musikkåren SVEA vilande. Då dirigentskapet därmed fick en bra lösning fortsatte många av SVEA-musikerna i denna nya orkester och flera spelar kvar där fortfarande.
Texten är skriven av Björn Sörman, tidigare medlem av Musikkåren SVEA.
För att uppmärksamma detta kommer Linde Symphonic Band att ge en konsert med den välbekanta titeln ”En kväll med SVEA” lördagen den 22 oktober kl. 15.00 i Lindeskolans aula.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
INSÄNDARE/DEBATT: På BUN:s senaste möte var det åter dags att diskutera Vedevågsskolans framtid. På sittande möte så fick vi ledamöter återigen information som inte var med i underlagen. Istället för att fatta beslut i frågan om att flytta 4–5:an samt gå ur Bergknallen så kom det ett ändringsyrkande från Moderaterna, på sittande möte, om att starta en utredning gällande en total nedläggning.
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
Ett gäng glada förskoleklassare samt fritidspedagog Shafeek Khalil poserar med flera av deras finurliga holkar. Finalholken befinner sig just nu hos juryn på annan ort. Foto: Löa Skola
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
En till sjukhus efter singelolycka i Vedevåg
En äldre man är avförd med ambulans till sjukhus efter en singelolycka i Vedevåg.
- Mannen var vaken och talbar, men skadeläget är fortfarande ...