Skärmdump: LindeNytt

Sveaskog svarar på kritiken

INSÄNDARE/DEBATT: Bergshyttebon Lars Flamme riktade skarp kritik mot skogsägaren Sveaskog för en tid sedan när det stod klart att en avverkning skulle ske i ett område i närheten av en plats där man har konstaterat att den rödlistade lappugglan häckar. Samtidigt hävdades att avverkningen skulle innebära markskador, sämre förhållanden under stormväder och ökad risk för bränder. Nu har Sveaskog svarat på kritiken.

I en insändare lyfte Lars Flamme ett antal påståenden om Sveaskogs verksamhet som vi från Sveaskog gärna vill få en möjlighet att bemöta.

På Sveaskog arbetar vi aktivt med natur- och miljövård i alla aspekter av vår verksamhet. Av vårt produktiva markinnehav sätter Sveaskog av 20% som naturvård, bland annat genom ekoparker, frivilliga avsättningar av hela bestånd samt de hänsyn som tas vid varje enskild avverkning. Minst 2,5% lämnas i hänsyn vid en avverkning – oftast mycket mer. Alla områden med högre naturvärden, all död ved och alla naturvärdesträd lämnas. Dessutom lämnar vi kantzoner mot bäckar och våtmarker, trädgrupper samt skapar död ved i form av bland annat högstubbar på den avverkade ytan. Det blir oftast betydligt mer än tio träd per hektar kvar efter en avverkning och det är de mest stormfasta träden på ytan som lämnas. Men även om dessa blåser omkull fyller de en viktig funktion i form av död ved – en förutsättning för många arters överlevnad.

Vi tar naturhänsyn i alla led – från avverkning och markberedning till plantering, röjning och gallring. I vissa av våra avsatta skogar gör vi även andra naturvårdande åtgärder som att friställa löv, ta bort gran som hotar lövet, skapa död ved och skada träd som på sikt blir död ved. Ibland bränner vi skogen, så kallad naturvårdsbränning, för att gynna starkt hotade arter som är beroende av bränd skog.

Vi tar stor hänsyn till rödlistade arter med verklig hotbild, och anpassar skötseln av skogen utifrån områdets förutsättningar. De lappugglor som enligt insändaren häckade i en avverkningsanmäld skog, häckar en halv kilometer därifrån i en skog avsatt för naturvårdsändamål. Det finns inga häckande lappugglor i eller i närheten av det påtalade avverkningsanmälda området, eller i andra avverkningsanmälda områden. När det gäller lappugglans jakt gynnas den av de öppna ytor som uppstår efter en avverkning då de vill ha sådana att jaga på.
Lappugglan är rödlistad i Sverige på grund av stammens ringa storlek, inte på grund av att de är akut hotade eller att deras antal minskar. Tvärtom har antalet lappugglor i Sverige ökat de senaste åren. I år, 2020, har vi till och med haft en rekordstor föryngring av lappuggla på Sveaskogs marker. I skrivande stund har man hittat och ringmärkt hela 26 stycken ungar i Västmanland på Sveaskogs mark – något vi är mycket glada och stolta över. En av alla åtgärder vi gör för arten är en ca 130 hektar stor avsättning av produktiv skogsmark enbart för lappugglorna i området.

Gällande de markskador som eventuellt kan uppstå på grund av skogsmaskiner så har Sveaskog arbetat aktivt under många år för att minska dessa. Vi delar in skogen baserat på hur väl marken kan bära en fullastad skogsmaskin, och när på året vi kan avverka. Vissa marker är för svaga och dessa avverkar vi inte, andra kan enbart avverkas på vintern eller en riktigt torr sommar. En del områden kan avverkas året runt. Maskinförarna arbetar med olika metoder och arbetssätt för att minska risken för markskador.

Att skogsmaskiner kör, oavsett brandrisk, är ett felaktigt påstående. Vid hög brandrisk sker alltid samråd mellan maskinförare och avverkningsledare där risken för brand på den aktuella platsen bedöms. Under perioder med brandrisk finns en verktygslåda att ta till: Vi flyttar maskinerna till områden utan marksten, brandvakt som går i maskinens spår och säkerställer att inga bränder uppstår, nattkörning då luftfuktigheten är högre och anpassad körning som gör att maskinföraren upptäcker eventuella bränder i tid. Maskinerna har alltid med sig rejält med släckningsutrustning.
Bedöms brandrisken vara för stor bryter vi all markberedning, avverkning och uttransport av virke från skogen. Till exempel avbröt vi all avverkning och markberedning under flera månader 2018, på grund av den extremt torra sommaren. De toppar och grenar som insändaren ansåg var en brandrisk lämnas av olika skäl: De behövs för att köra på om marken är för stenig eller svag. De ger också näringstillförsel till skogen. Det som faktiskt brinner bäst och utgör största spridningsrisken är den mossa och det ris som växer i skogen.

En annan punkt som Sveaskog kritiserades för är avverkningen av skog i anslutning till annans hus. När vi avverkar i anslutning till någon annans bebodda mark genomförs alltid en dialog där husägaren får komma med synpunkter och önskemål. Vi avverkar ofta hela vägen fram till tomtgränserna, då vi inte vill lämna stora träd som riskerar att ramla på hus eller egendom. Förhoppningen är att det kommer ny lövskog närmast huset som både blir vackrare och mer varierad än ren barrskog, men också stormfastare.

Sveaskog ägs av staten och delar varje år ut vinst till ägaren som bidrar till Sveriges välfärd. 2018 uppgick bidraget till 1,1 miljarder kronor, pengar som går till bland annat vård, skola, omsorg och infrastruktur. Sveaskog skapar dessutom ca 2 200 jobb. Ett aktivt skogsbruk har även visat sig vara bland de mest effektiva sätten att binda koldioxid, och genererar ett hållbart alternativ till fossila bränslen.
Ska vi åstadkomma allt detta – arbetstillfällen, bidrag till välfärden, minskad klimatpåverkan, hållbar råvara och avsättning av skyddsvärda skogar – måste vi ibland avverka skog nära privatpersoners hus och samhällen.

Skogen är och har alltid varit föränderlig. Bränder, översvämningar, trädslags olika förutsättningar, bävrar, barkborrar och människan är bara några ”störningar” som hör skogens utveckling till. Vi förstår att en avverkning innebär en stor förändring som kan väcka känslor, men Sverige är rikt på välskötta skogar att ströva i och även ett hygge kan bjuda på glädjeämnen. Troligtvis får du snart se fler fåglar och djur som älgar, rådjur och en och en annan räv än vad du gjorde innan avverkningen. Hallonbuskar växer ofta bra på hyggen, och relativt snart står där ny, framväxande skog.

Sara Norgren, miljö- och naturvårdsspecialist på Sveaskog

Publicerad 5 oktober 2020 klockan 08:29

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: ONCE IN A LIFETIME!

De finns många vackra fåglar att uppleva och vissa blir favoriter av olika anledningar. Storleken, utseendet eller lätet fågeln ger. Häromveckan fick jag uppleva någonting väldigt häftigt. Något jag aldrig tidigare har upplevt eller ens sett med egna ögon i naturen eller på internet. Men först tänkte jag berätta om mitt första möte med fågeln som är denna veckas huvudmotiv.

26 juli 2024 klockan 11:16 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons

I augusti 2022 gick den senaste tävlingen på Linde Raceway. Arkivfoto: Hasse Persson

Motorklubben bjuder in till utställning och manifestation: Många som vill visa sitt stöd

Söndagen den 4 augusti anordnar SHRA Lindesberg Dragracingens dag på Linde Raceway. Förare från olika tävlingsklasser ställer ut sina fordon, samtidigt som man vill manifestera att sporten lever och finns kvar i Lindesberg.
– Vi vill visa att dragracingen lever i Lindesberg, säger Peter Hayden på SHRA.

25 juli 2024 klockan 15:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sökinsatsen avslutad – mannen funnen vid god vigör

Den man i 80-årsåldern som försvann under onsdagsmorgonen från Gusselbyområdet är nu tillrätta ...

Stor sökinsats efter försvunnen man i Gusselby

UPPDATERAD KL 15:14 Polisen söker just nu efter en man i 80-årsåldern, som varit försvunnen sedan tidigt p...

Reducerad tågtrafik i Bergslagen i två månader

Tåg i Bergslagen har meddelat att man på grund av personalbrist kommer att ha reducerad tågtrafik under ...

Höga bakteriehalter har uppmätts vid Loppholmsbadet. Foto: Fredrik Norman

Avråder från bad – höga bakteriehalter i vattnet

Kommunen avråder nu från bad på Loppholmarna sedan höga bakteriehalter har uppmätts i vattnet.

22 juli 2024 klockan 09:13 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Dagens insats går till Global Evolution som trots startgalopp flyger fram till en säker seger. Detta var en av Timo Nurmos och Jorma Kontios fem dagssegrar tillsammans. Foto: Timmy Lundegård

Nurmos är tillbaka som Fornabodamästare

Under årets travsäsong på Fornaboda så har Fornabodas flerfaldiga tränarchampion, Timo Nurmos, hållit en låg profil. Till säsongens åtta färdigkörda tävlingsdagar har stallet enbart gästat Lindesberg med tre hästar. Allt ändrades när den nionde tävlingsdagen tog fart, där Solvallastallet var tillbaka på Fornaboda och åkte hem med fem segrar på sex starter.

21 juli 2024 klockan 21:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

FotoFredag: Från ägg till dunboll
Jag har fått uppleva många fina stunder i naturen under mina år som naturfotograf och det finns vissa stunder som är lite mer speciella än andra...
19 juli 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Efter konkursen – ny ägare tar över Wienerkonditoriet
I slutet av juni begärdes Sveas bageri och konditori i konkurs, något som även påverkade Sveas Wiener i Lindesberg. Nu kan LindeNytt avslöja att ...
18 juli 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Boende på Ålkilsplan fick andras post – flera gånger: ”Oacceptabelt”
Under de senaste fyra veckorna har Istvan Teleki från Lindesberg upplevt stora problem med PostNords postutdelning. Flera brev som levererats till ...
17 juli 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

För tredje året i rad bjuder Amelie Bosson och barnbarnet Emma Nyberg in till Eftermiddagskaffe. Foto: Jennie Einarsson

Människor från alla håll samlas i Amelies trädgårdscafé

För tredje året i rad bjuder Amelie Bosson och barnbarnet Emma Nyberg in till Eftermiddagskaffe i Amelies mysiga bakgård på Kungsgatan 16 i Lindesberg. I den stämningsfyllda trädgården serveras hembakat fika med det lilla extra som lockar gäster från hela Örebro län.
– Vi har haft gäster från Kolsva och Köping som kom hit enbart för att besöka vårt café, man blir lite extra peppad då, berättar Amelie glatt.

15 juli 2024 klockan 13:31 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Polisen tvingades avbryta biljakt i centrala Lindesberg: ”Fara för allmänheten”

På fredagskvällen pågick en vild biljakt på flera platser i Lindesberg – bland annat i centrum. En misstänkt stulen bil var patrullens mål. Patrullen tvingades dock avbryta jakten då den misstänkte utgjorde mycket stor fara för allmänheten.
– Hastigheter på 100 kilometer uppmättes i centrum. Då är det inte värt riskerna, varför jag beordrade patrullen att avbryta, kommenterar polisens vakthavande befäl, Martin Tysell.

12 juli 2024 klockan 20:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

FotoFredag: Att fånga oväder på bild

Efter en minst sagt dramatisk vädervecka i vårt avlånga land, fokuserar fotografen Sami Rahkonen, i veckans avsnitt av...

Al Pitcher till Lindesberg i höst för att testa nya skämt

Efter fem utsålda turnéer och två stand-up-specialer på Netflix, kommer den hyllade komikern Al ...

Oscar och Louise städade upp efter grisiga badgäster

När Louise Norman från Lindesberg skulle besöka Uskavi kalkbrott möttes hon av något hon inte hade v...

Konstnären Paulius Mielinis har en passion för den japanska pappersvikningskonsten – Origami. Foto: Jennie Einarsson

Magisk vikning & poetiska klipp: En sommarutställning på Frövifors pappersbruksmuseum

Under sommaren har Frövifors pappersbruksmuseum blivit värd för en fascinerande utställning kallad ”Magisk vikning & poetiska klipp”. Fem internationella konstnärer visar upp sina minst sagt magnifika kreationer, skapade med ett så enkelt material som ett pappersark. Med olika tekniker har de gett papper ett helt nytt uttryck – som säkert får många att häpna.

10 juli 2024 klockan 14:51 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Över 200 loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 13-14 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget ...

bildspel Stort intresse för sommarens musikkollo: ”Jättekul att få sjunga på scen”

Syskonen Liselotte och Annebell Wahlströms dröm om att få stå på ...

FotoFredag: Morgonstund med guld i sikte

Ljuset är fotografens bästa vän. I den här veckans FF: FotoFredag ska vi kika på hur just ljuset påverkar motivet.

Jens utbildar sökhundar över hela världen: ”Vill höja nivån”

Jens Frank från Lindesberg utbildar varje år hundratals hundekipage världen ö...

Tapper publik när världsstjärnan showar

Vädret blev inte det bästa men publiken trotsade smådropparna och visade att de kom för Francesco. Världsstjä...

Krockade under omkörning – förare misstänkt för trafikbrott

Vid sextiden på onsdagsmorgonen inträffade en trafikolycka på Örebrovägen strax söder...

Vid Lidls parkering finns STL Sommars influensers Alice och Simon på plats. Imorgon kommer de att finnas på Fornaboda. Foto: Timmy Lundegård

Fornaboda och STL Sommartrav är i stan

Med en dag kvar till Fornabodas stora tävlingsdag så tog sig travet in till Lindesberg. Under eftermiddagen hade Fornaboda och STL Sommartrav landat på Lidlparkeringen där det både bjöds på giveaways och ponnyridning för de yngre. Även Sommartravets influenser Alice Engström och Simon Wall fanns på plats för att ladda upp inför onsdagens stora travdag.

2 juli 2024 klockan 16:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Trio misstänks för olaga intrång i träningsanläggning
Tre personer, en kvinna i 25-årsåldern och två män i 30- respektive 35-årsåldern, har delgivits misstanke om olaga intrång i en träningsanlä...
2 juli 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Världsklass när Francesco Zet gästar Fornaboda Travbana
På onsdag kommer en av världens bästa hästar, Francesco Zet, att gästa Fornaboda Travbana. Med sina då 18 raka segrar, varav majoriteten av ...
1 juli 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Ilska och besvikelse när föreningarna tvingas lämna Linden: ”Bedrövligt”
I mitten av maj meddelade Tillväxtnämnden att man gick mot ett beräknat underskott om hela 4,1 miljoner kronor. Som ett led i att spara pengar ...
28 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-06-28

2024-06-27

2024-06-26

2024-06-26

2024-06-25

2024-06-24

2024-06-21

2024-06-19

2024-06-18

2024-06-18

2024-06-17

2024-06-17

2024-06-15

2024-06-14

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2024-07-27 02:03