Artisterna har varit bokade sedan 2019, men som alla vet vid det här laget tvingades man ställa in sin omåttligt populära Caprice då coronapandemin drog in över världen och gjorde evenemang av det slaget omöjliga att genomföra. Men den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge sägs det, vilket onekligen stämde in på lördagens högt efterlängtade föreställning. Det var svårt att avgöra om publiken eller artisterna hade längtat mest, men det hela mynnade ut i ljuv musik, bokstavligt talat.
Efter en otroligt maffig inledning, med framförande av ledmotivet från storfilmen The Greatest Showman, hade Manskören Harmoni med sig publiken i ett nafs. Kvällens konferencier, den otroligt talföre och kvicktänkta Staffan Blixt, fattade mikrofonen och hälsade alla välkomna till den 37:e upplagan av Capricen. Enligt honom själv kände han sig en smula ringrostig efter det långa uppehållet, men något sådant märktes då inte av.
Årets affischnamn och vinnaren av Melodifestivalen 2019, John Lundvik, klev in på scenen i Lindesberg arena till ett öronbedövande jubel där han sedan framförde låten som gjorde honom till superstjärna över en kväll, My Turn. Lundvik passade även på att bjuda publiken på sin vinnarlåt från mello, Too late for love.
– Det här är låten som egentligen skulle ha vunnit Eurovision 2019, då sjöng jag den tillsammans med The Mamas, men idag har jag hjälp av The Papas, sade han skämtsamt och syftade på den enorma manskören bakom honom.
När tonerna till årets mellobidrag signerat John Lundvik, Änglavakt, ljöd ur högtalarna lyste publikens mobillampor likt en stjärnhimmel i arenan. Gåshud är det minsta man kan säga.
– Vi hade en tävling inför Capricen, där alla med biljett fick gissa vem den hemlige artisten var, men ingen lyckades gissa rätt, berättade Staffan Blixt.
För varje ledtråd som han gav publiken steg jublet i lokalen i takt med att åskådarna började förstå vem det var som gömde sig i kulisserna. När det stod klart att det var den närmast ikoniska Uno Svenningsson som kommit för att sätta guldkant på kvällen fanns ingen hejd på den 2000 personer stora publikens lycka.
Svenningsson bjöd på en rad av sina älskade hits, både gamla godingar och nyare tolkningar från TV4:s populära program Så mycket bättre.
Självfallet bjöds det även på en kavalkad av annat musikgodis under kvällen, bland annat ett finstämd hyllning till den bortgångna Marie Fredriksson, sång av bröderna Almgren och Harmonis egen Freddy Mercury – Björn Eremo. Frågan är nu bara hur Manskören ska kunna bräcka den här kvällen till nästa år?
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
I juni 2005 tog han över Pizzeria Milano i Lindesberg, efter förra ägaren Michel Shahrestan. Nu, två decennier senare, är det dags för Mahmut Cakir att fira 20-årsjubilem, något han framförallt vill göra för att ge tillbaka till sina trogna kunder.
– Jag vill att folk ska veta att jag har varit här i 20 år, och jag är tacksam för mina kunder, jag är så glad att jag är här i Lindesberg, säger han till LindeNytt.
I morgon, lördag den 24 maj, håller Gåvoboden i Lindesberg öppet för sista gången i sin lokal på Kristinavägen 24. Anledningen är att en ny hyresgäst ska flytta in, och därför söker verksamheten nu med ljus och lykta efter en ny plats att fortsätta sin verksamhet på.
-Jag väljer att se detta som en möjlighet, det här kan bli en nystart. Vi har stora planer på hur vi kan utveckla verksamheten på olika sätt, säger Elin Olofsson, initiativtagare till Gåvoboden i Lindesberg.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.