Teknos VD i Sverige, Peter Nacke, känner sig hemmastadd i Lindesberg. Sedan Teknos i slutet av 2012 köpte alla aktier i Wedevågs färg har Peter Nacke arbetat ett par dagar i veckan i Vedevåg. Igår höll han ett kort föredrag på Rotarys måndagslunch i samband med att han nyligen blivit medlem i föreningen.- Det går bra just nu. Vi har nu en årlig försäljning av färg på 450 miljoner kronor, berättar Peter Nacke. Wedevågs färg står för 100 miljoner kronor av summan.
Det var för drygt ett år sedan som Wedevågs färg köptes av Teknos. Det finskägda företaget grundades 1948 och har produktion i sju olika länder. Företaget har totalt 1000 anställda varav ca 110 personer i Sverige. Peter Nacke, som är född och uppvuxen i Örebro, är VD för Teknos AB i Sverige. Han tycker det är roligt att förvärvet just kom att bli i sina hemmatrakter.
– Jag känner ju till Bergslagen väl. När jag kommer hit och arbetar brukar jag ofta bo över hos mina föräldrar i Örebro, vilket de naturligtvis tycker är trevligt. Annars hyr jag rum i Lindesberg.
Teknos producerar färg för målning på trä inom träindustrin, färg för metall samt konsument och målerifärger. I Finland är Teknos ett känt varumärke för hemmafixaren men i Sverige är färger för trä- och metallindustrin den stora produkten.
– Därför var köpet av Wedevågs färg mycket viktig för oss, förklarar Peter Nacke. Wedevågs färg har specialiserat sig på färg och lack till trä- och metallindustrin. Vi har också här i Vedevåg en framgångsrik forsknings- och utvecklingsavdelning.
Peter Nacke, som är civilingenjör inom kemiteknik, har arbetet inom Teknos i 20 år. VD blev han 2008 och det svenska huvudkontoret finns i Tranemo. Nu pendlar han från bostaden i Jönköping till Vedevåg varje vecka.
– Det fungerar bra, säger Peter Nacke. Barnen är stora och det finns mer tid för jobb och också fritid nu. Jag försöker hålla mig i form genom motion. Förra året åkte jag Vasaloppet och har också sprungit tre Lidingölopp. Tror jag satsar på löpning i år också.
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.
Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.
Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk statistik från SCB, som presenterades i ett pressmeddelande under onsdagen.
För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. Under vintern funderade man vidare på hur man ytterligare kunde utveckla tjänsten för att underlätta under under pandemin, och motverka smittspridning. I december lämnade de in ett förslag till Lindesbergs kommun som innefattade att öppna upp Kungsgatan över Norrtullstorget så att kunder skulle kunna hämta sina beställda varor i skåp, men svaret från kommunen blev nej.
– Det är så oansvarigt! Man får inte agera så i dessa tider! säger en upprörd Carolina Eriksson.
Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.
PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. Denna gång ersätts fyra kilometer luftledning med jordkabel mellan Österhammar och Sköldberga. Ett projekt som gynnas av tjälen, då arbetet bland annat utförs i Natura 2000-området Österhammarssjön med sitt rika fågelliv.