TeliaSonera menar att inom ramen för deras prissättning ingår fler tjänster än vad Lindesbergs stadsnät kunde erbjuda. Om man betalar kampanjpriset på 19 900 får man grävning på tomt samt installation i huset. Stadsnät erbjöd installation i huset men grävningen fick villaägaren stå för själv.- Att gräva för fiber kostar 150 kronor metern med rotavdrag, säger Bosse Bäckman, kommunens före detta IT-chef. För en vanlig villaägare blir grävkostnaden högst ett par tusen kronor. TeliaSoneras prissättning är svår att förstå.
Det var i fredags LindeNytt kunde berätta att TeliaSonera begär dubbla priset i anslutningsavgift till fibernätet. Ett nät som kommunen sålde i november i syfte att en utbyggnad görs i hela kommunen. När kommunen ägde stadsnät kostade det 9 800 kronor att ansluta en villa. Idag kostar det 19 900 kronor när TeliaSonera nu går ut i en kampanj för att locka 1 600 villaägare.
– Telias pris inkluderar en nyckelfärdig installation inklusive indragning hela vägen in i huset, säger Helena de Verdier, kommunikationsansvarig på Telia Sonera. I Lindesbergs gamla erbjudande ingick alltså inte grävning på egen tomt.
Bosse Bäckman, numera pensionerad IT-ansvarig på Lindesbergs kommun, var den som utvecklade kommunens stadsnät. Han är idag kritisk till försäljningen och ger inte mycket för TeliaSoneras prissättning.
– En vanlig villaägare har inte många meter från hus till tomtgräns, säger Bosse Bäckman. Med rotavdrag kan kostnaden hållas nere till max 150 kronor metern. Att grävningen skulle motivera en dubblering av anslutningsavgiften är svårt att förstå.
Bosse Bäckman är även fritidspolitiker för moderaterna. Han menar att det var fel av kommunen att sälja hela stadsnät till en enda aktör.
– Det har blivit precis så som jag varnade för i kommunfullmäktige i november, menar Bosse Bäckman. Utan konkurrens får vi ett bolag som under monopolliknande former kan sätta hur höga anslutningspriser som helst.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.