Sedan en vecka tillbaka har återvinningscentralerna i Lindesbergs kommun utökats med ett kärl för textilier. Tanken är att all textil ska få ett längre liv, och kunna återanvändas på flera olika sätt genom den nya textilinsamlingen.
De som tidigare slängt kläder, mjukisdjur och täcken i kärlet för ”Energiåtervinning” får nu alltså tänka om. Inga textilier är längre tillåtna i det som tidigare kallades för ”Brännbart”, utan ska helt enkelt läggas i den nya behållaren avsedd för just det ändamålet.
– Vår aktör är Emmaus Åkvarn och det insamlade materialet kommer i första hand gå till återanvändning och försäljning, i andra hand till materialåtervinning som t ex stoppning, och i sista hand till energiåtervinning om materialet inte går att använda till något annat, berättar Joakim Fredriksson på Samhällsbyggnad Bergslagen och fortsätter:
– Det är bara ca 2% av all textil som inte går att återanvända till annat än energiåtervinning, det bästa är ju om en t-shirt kan fortsätta att användas som en t-shirt så länge det går.
Genom att återvinna textilier bidrar man till en mer hållbar textilkonsumtion, något som har en stor påverkan både på miljön och klimatet.
– På sikt kommer vi även att börja återvinna böcker och lastpallar också, men vi startar med detta först, avslutar Joakim.
Med textilier avses bland annat: kläder, skor, skärp, väskor, mjukisdjur samt hemtextilier som t ex lakan, dukar, kuddar och täcken.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Trots att Linde Volley kunde inleda säsongen med 3-0 mot Gislaved, så har segerantalet inte ökat. Till onsdagen var det dessutom dags för det första av två länsderbyn under säsongen, vilket gav Örebro ett utökat självförtroende. Det obesegrade Örebro har tidigare varit dominanta i derbyspelen och under onsdagen kom deras 24:e raka derbytriumf mot Linde Volley.
INSÄNDARE/DEBATT: När skattepengar förvaltas och beslut fattas bakom stängda dörrar, riskeras allmänhetens förtroende. Varje beslut som fattas utan stöd i lagen eller varje handling som göms undan från insyn väcker frågan: Vem tar ansvar? Och vem skyddar vem?