Trots att det lackar mot jul, är det svårt att hålla tillbaka vårkänslorna när man ser hur snödropparna är på väg upp ur jorden redan nu. Bilden ovan är tagen i en villaträdgård i Lindesberg tidigare i veckan. Lindesbergs trädgårdsexpert, Marco Åkesson på Plantmarknaden, berättar att det finns en förklaring till varför snödroppar, och andra växter, vaknar så här.
– En mild höst kan göra att växterna blir förvirrade, om man säger så, säger Åkesson.
Snödroppar, rhododendron och magnolior har gemensamt att de har en tendens att vakna till liv mitt i vintern om väderförhållandena är gynnsamma. Om hösten och inledningen av vintern blir mild, är det inte ovanligt att växterna skippar vintervilan och vaknar till liv.
Marco Åkesson menar att hösten i år blev just så mild att förhållandena för liv i rabatterna varit goda.
– Det här är inte så väldigt ovanligt. En mild höst kan göra att växterna blir förvirrade, om man säger så. Vi har ju inte haft någon ihållande kyla den här hösten, då kan man också förvänta sig att vissa växter vaknar, berättar Åkesson och fortsätter:
– Snödroppen är just en sådan växt som kan komma upp tidigt om hösten och vintern är mild, men det är inte ovanligt att man kan se knoppar på både magnolior och rhododendron också.
En relevant fråga, är naturligtvis om detta innebär att dessa växters blomning uteblir i vår på grund av ett tidigt gästspel. Svaret på den frågan är både ja och nej. Allt hänger på hur mycket växten hinner utvecklas samt hur väderläget ser ut.
– En växt som inte har blommat ut, den går i vila igen och blommar ut som vanligt när våren kommer. Dock finns det en risk för förfrysning, om det plötsligt blir väldigt kallt och om det inte finns ett snötäcke som skyddar växterna. Då kan blomningen i värsta fall utebli, säger Marco Åkesson.