INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
En stilla undran varför frågan om nedläggningen av högstadiet överhuvudtagit har kommit upp på dagordningen, då det är en vansinnig idé. Det som är oroande är vad som händer i framtiden. Trots allt måste de styrande politikerna hantera ett underskott på närmare 100 miljoner. Jag har tre förslag som bör diskuteras.
1. Kommunen har för dyra skollokaler. Innan Lindbackaskolan byggdes hade det varit klädsamt om politikerna hade lyssnat på medborgarna, eftersom skolan blev både kostsam och för stor. Kommunen bör överväga att flytta Komvux till Lindeskolan och hyra ut delar av Lindbackaskolan för att bringa ner lokalkostnaderna. När jag arbetade inom skolan i Finland, hyrdes skollokalerna ut på kvällstid och under skolloven till olika föreningar. Varför inte göra samma sak i Lindesberg? När jag arbetade på en grundskola i Dalarna hyrde vi ut två klassrum till en vårdkurs. Jag själv har arbetat med ukrainare och intresset är mycket stort bland dem att utbilda sig inom vård och omsorg. Finns det en vilja från Lindesbergs kommun kan jag omgående ordna en kurs inom vård och omsorg för ukrainare. Den kan ske på kvällstid när Lindbackaskolan inte har några elever. Det finns möjlighet att söka statsbidrag och EU-stöd, eftersom det råder brist på vårdpersonal.
2. Alltfler barn och ungdomar placeras på behandlings- och familjehem. Det har medfört stigande kostnader för kommunerna. I år beräknas Lindesbergs kommun gå back med 77 miljoner inom socialförvaltningen. Jag har arbetat med elever med speciella behov. Tidiga insatser med hemmaplanlösningar har sparat miljontals kronor åt kommunerna. Vill Lindesbergs kommun ta del av olika förslag bistår jag gärna.
3. Det krävs ökade inkomster för att klara en gemensam välfärd i framtiden. Under mötet den 13 november försökte de olika partierna överträffa varandra hur mycket de skulle satsa på Storå. Några konkreta förslag framkom inte. Storåborna bör bilda en byaförening för att ta fram konkreta förslag för att utveckla sin bygd. Endast Vänsterpartiet betonade att de ville höja skatten med 15 öre för att behålla högstadiet i Storå i framtiden. Regeringen har valt skattesänkningar på 27 miljarder trots ökade kostnader för kommunerna. Vi får nog acceptera att Lindesbergs kommun i det läget måste höja skatten. Får kommunen inte ordning på sin ekonomi finns det stor risk att Storå högstadium kommer att läggas ner inom de närmsta åren.
Kjell Söderberg
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Mot slutet av onsdagens medborgardialog i Storå fick politikerna en fråga från en av Storåupprorets representanter. Bengt Storbacka (S) tog på sig att svara, och valde då att skifta fokus till medias bevakning av ärendet.
– Jag tycker frågan ska ställas till media, rubrikerna, vi har aldrig sagt att Storåskolan ska läggas ned, sade han inför åhörarna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
För fem år sedan instiftade Linde energi ”Energiklappen” vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala eldsjälar. Nu flaggar man för att det är öppet för allmänheten att nominera kandidater till 2024 års pris.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar. Energiklappen är vårt sätt att ge tillbaka till de som förtjänar uppmärksamhet och uppmuntran och samtidigt sprida lite julstämning, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
LIF Lindesberg var inte nådiga när Silwing-Troja gästade Lindesberg Arena i helgen. Till den andra halvleken var hemmalaget nära att få in ett mål i minuten, där LIF Lindesberg gjorde 23 mål inom halvleken medan gästerna fick lika många mål på den dubbla matchtiden. Det vilda målgörandet i den andra halvleken gjorde att LIF Lindesberg utklassade gästerna med hela 16 mål (!).