INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
En stilla undran varför frågan om nedläggningen av högstadiet överhuvudtagit har kommit upp på dagordningen, då det är en vansinnig idé. Det som är oroande är vad som händer i framtiden. Trots allt måste de styrande politikerna hantera ett underskott på närmare 100 miljoner. Jag har tre förslag som bör diskuteras.
1. Kommunen har för dyra skollokaler. Innan Lindbackaskolan byggdes hade det varit klädsamt om politikerna hade lyssnat på medborgarna, eftersom skolan blev både kostsam och för stor. Kommunen bör överväga att flytta Komvux till Lindeskolan och hyra ut delar av Lindbackaskolan för att bringa ner lokalkostnaderna. När jag arbetade inom skolan i Finland, hyrdes skollokalerna ut på kvällstid och under skolloven till olika föreningar. Varför inte göra samma sak i Lindesberg? När jag arbetade på en grundskola i Dalarna hyrde vi ut två klassrum till en vårdkurs. Jag själv har arbetat med ukrainare och intresset är mycket stort bland dem att utbilda sig inom vård och omsorg. Finns det en vilja från Lindesbergs kommun kan jag omgående ordna en kurs inom vård och omsorg för ukrainare. Den kan ske på kvällstid när Lindbackaskolan inte har några elever. Det finns möjlighet att söka statsbidrag och EU-stöd, eftersom det råder brist på vårdpersonal.
2. Alltfler barn och ungdomar placeras på behandlings- och familjehem. Det har medfört stigande kostnader för kommunerna. I år beräknas Lindesbergs kommun gå back med 77 miljoner inom socialförvaltningen. Jag har arbetat med elever med speciella behov. Tidiga insatser med hemmaplanlösningar har sparat miljontals kronor åt kommunerna. Vill Lindesbergs kommun ta del av olika förslag bistår jag gärna.
3. Det krävs ökade inkomster för att klara en gemensam välfärd i framtiden. Under mötet den 13 november försökte de olika partierna överträffa varandra hur mycket de skulle satsa på Storå. Några konkreta förslag framkom inte. Storåborna bör bilda en byaförening för att ta fram konkreta förslag för att utveckla sin bygd. Endast Vänsterpartiet betonade att de ville höja skatten med 15 öre för att behålla högstadiet i Storå i framtiden. Regeringen har valt skattesänkningar på 27 miljarder trots ökade kostnader för kommunerna. Vi får nog acceptera att Lindesbergs kommun i det läget måste höja skatten. Får kommunen inte ordning på sin ekonomi finns det stor risk att Storå högstadium kommer att läggas ner inom de närmsta åren.
Kjell Söderberg
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.
I Sverige har vi tidigare varit självförsörjande på el och därtill varit stora exportörer! Den inhemska elkonsumtionen har sedan 80-talet minskat dels beroende på effektiviseringar med exempelvis värmepumpsteknik! Den elbrist och då framförallt i landets södra del med kraftigt förhöjda priser beror dels på export till t.ex. Tyskland och dels på att den mesta produktionen finns i norr! Tyskland har skrotat sin kärnkraft och med brist på fossil gas så eldar man kol med stora utsläpp!