Från att kurvorna sjunkit i tio år har nu antalet sjukdagar börjat öka i Sverige igen. På kommunens största arbetsplats, Lindesbergs kommun, har man i två år i rad noterat att fler medarbetare blir sjuka. Fler kvinnor än män sjukskriver sig och hälften av alla sjukskrivna lider av psykosociala besvär. Trots de dystra siffrorna har Lindesbergs kommun lägst andel sjukdagar bland länets kommuner. En av orsakerna är ett intensivt arbete med förebyggande friskvård, arbetsmiljöinsatser och chefsutbildningar. – Pressen i arbetet och privatlivet tenderar att öka, säger personalchef Carina Fyrpihl. Därför är det viktigt att alla våra medarbetare tar hand om sig själv både fysiskt och psykiskt. Vi vill bidra till att livspusslet ska gå ihop genom erbjudande om exempelvis träning, rökslutarstöd, chefsstöd, viktcoachning eller samtal. Den viktigaste faktorn för att vi som arbetsgivare ska lyckas är dock att vi tidigt kan fånga upp medarbetare som mår dåligt.
Förra året ökade sjukfrånvaron för första gången på nio år i Lindesbergs kommun. I år har trenden fortsatt och i delårsrapporten kan man utläsa att 5,26 % av den totala arbetstiden utgjorde sjukfrånvaro. Detta ska jämföras med de höga sjuktal som fanns för tio år sedan då siffran låg på över 10 %. Att sjukfrånvaron tidigare sjönk så radikalt i kommunen förklarar Carina Fyrpihl med att kombinationen ändrade försäkringsregler och fokus på arbetsförmåga har förändrat arbetsgivarens metoder.
– Vi är mycket mer inriktade idag på att få medarbetaren tillbaka i arbete på ett tidigt stadium. Ett exempel är kortidsfrånvaro som vi följer upp och har ett samarbete med företagshälsan.
Varför människor i Sverige, som arbetar, har blivit sjukare är det många som just nu forskar kring. Regeringen har också gett försäkringskassan i uppdrag att analysera frågan. Carina Fyrpihl tror att pressen hos särskilt kvinnor ökar och att det är svårt att få ihop livspusslet.
– Vi kan se att det är fler kvinnor än män som blir sjukskrivna. Men man ska inte heller underskatta den påverkan som en alltmer slimmad organisation har. Därför är vi särskilt uppmärksamma på hur arbetsmiljön kan påverka medarbetarnas hälsa.
Att den positiva trenden nu har brutits innebär att kommunens kostnader ökar. 2012 kostade sjukfrånvaron 7,9 miljoner kronor och företagshälsan 1,5 miljoner kronor. Till detta ska läggas vikariekostnader och att kommunens service blir försämrad. Dessutom lägger kommunen ned ett stort arbete på förebyggande hälsoinsatser och rehabiliterande åtgärder för sjuka.
– Det är viktigt att påpeka att varje krona vi satsar på våra anställdas hälsa och arbetsmiljö får vi igen i en bättre kommunal service som på lång sikt kostar mindre, menar Carina Fyrpihl.
Hos Galleri OCH i Frövi börjar julen ta plats, och till helgen anordnar man en stämningsfull julmarknad. Även om julen för många är glädjens högtid, är det också en tuff tid för de som mår dåligt. Under tiden fram till jul låter man därför lottintäkterna från deras julkalender gå oavkortat till organisationen Suicide Zero, något som också har en personlig betydelse för Rosemarie Rudenvall.
– Under den här pigga, glada och spralliga fasaden kan det finnas något annat också, säger hon.
För några dagar sedan spenderade jag många timmar ute i naturen – och vilket väder det var. Det var den där första riktiga kylan och en varm sol på det. Det är helt i min smak.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Om planen går i lås vankas det återigen vrålande motorer på Linde Raceway. Datumet är satt till den 19 juli, då tävlingen Bergslagens Snabbaste är tänkt att genomföras. Frågan är bara hur snabbt det får gå, det inväntar man utlåtande från Svenska Bilsportförbundet om.
– I värsta fall kanske det får bli race mellan EPA-traktorer, skrattar Mikael ”Blomman” Blomberg.