Landets kommuner gav ifjol 445 miljoner kronor i bidrag till studieförbunden. Men hur mycket av det som gick till regelrätta och seriösa studiecirklar vet ingen. Fusket inom studieförbunden har blivit omtalat efter en artikel i Kommunaktuellt. Flera ”fuskexempel” läggs upp på bordet. Trollhättans kommun är en av de kommuner som beslutade sig för att granska studieförbunden. Resultatet: 700 000 kronor betalades tillbaka till kommunen. Flera fall av bidrag till mer eller mindre skumma cirklar uppdagades och man talar till och med om att fusket är så pass utbrett i landet att hela 95 procent av kommunerna säkerligen betalar ut skattemedel till oseriösa studiecirklar.
Det är stenhård kontroll som gäller, berättar kommunens kulturchef Anders Brännström. Kontrollen sköts av staten i och med att bidragen grundar sig på statsbidrag. –Jag har själv kontrollerat bidragen en gång i tiden, vilket var både tidsödande och onödigt visade det sig. Vi behöver inte mer byråkrati än vi har idag, säger han småleende. –Statens kontroll är mycket hård och att starta en cirkel i Lindesberg är inte helt enkelt. Allt måste redovisas i detalj, säger Anders Brännström.
Benny Wising, chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Trollhättan, menar att Lindesberg och många andra kommuner inte kan lita på den kontroll som görs av staten. –Det är ju ingen kontroll! Det är förbunden själva som sköter ”kontrollen”, säger han.
Trollhättan har samma system som Lindesberg och många andra kommuner, dvs att bidragen grundar sig på statsbidrag. När Trollhättans kommun beslutade sig för att granska studieförbunden resulterade det i att hela 700 000 kronor av 3,8 miljoner i bidragspengar betalades tillbaka till kommunen.
-När vi för ca 1,5 år sedan satte oss ner och tittade närmare på studiecirklarna, så var det med viss försiktighet. Det här är väldigt känsligt, men faktum är att hela Sverige känner till problemet. Vi fick med oss politikerna ganska snabbt i frågan och dessutom fick vi det bekräftat från Länsbildningsförbundet att vissa cirklar inte alls var folkbildning, säger Benny Wising. Med hjälp av en utredare från Länsbildningsförbundet granskades studieförbunden in i detalj. Resultatet var mycket anmärkningsvärt. Flera cirklar var rena hokuspokus-verksamheter. –Inom Sisu Idrottsutbildarna finns det mycket som måste granskas framöver. Sisu är en katt bland hermeliner. Jag tror mycket av det här beror just på Sisu och deras sätt att agera, säger Benny Wising.
Många kommuner har varit i kontakt med Trollhättan efter vad som blivit känt. Intresset att själva granska de studieförbund som driver verksamhet i respektive kommun har växt enormt på kort tid. –Det behövdes nog att någon tordes ta första steget. Nu gjorde vi det och många andra verkar nu följa i våra spår, förklarar Benny Wising.
Så fördelas bidragen i Lindesberg: Klicka här>>
Läs mer om studieförbunden och fusket på Kommunaktuellt.com: Klicka här>>