Under torsdagen presenterade Hälso- och sjukvårdsnämnden sin utvärdering om vilka konsekvenser neddragningen vid akutmottagningen i Lindesberg har medfört. Enligt rapporten har majoriteten uppnått sitt mål att för att kunna erbjuda mer vård under dagtid och för att reducera verksamhetens kostnader. Nämnden beslutade därmed att regionen behåller en neddragen nattakut i Lindesberg.
– Hela detta ärende är misskött från början till slut. Beslutet om neddragningen togs förra året utan att alla relevanta underlag presenterades för oss politiker. Dessutom har regionen helt misslyckats med att bevisa varför neddragningen skulle göras och hur den gynnar befolkningen i norra länet, säger Monika Aune, Miljöpartiets representant i Hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.
Den 28 september förra året stängdes den primära jourlinjen för ortoped/kirurgi vid Lindesbergs lasarett mellan klockan 21.00-07.00, något som möttes av massiva protester från såväl invånare som politiker. Under torsdagen presenterade Hälso- och sjukvårdsnämnden sin utvärdering där man redogjorde för konsekvenserna som neddragningen har medfört.
”Mer vård per betald skattekrona utan att den medicinska kvaliteten har försämrats eller att belastningen på ambulanserna har ökat.” Det menar Hälso- och sjukvårdsnämnden att resultatet av nedstängningen är.
– Uppföljningen visar att vi nått syftet med förändringen. Den relativt outnyttjade jourtiden på natten har styrts om till arbetstid på dagen, utan att farhågorna om stora negativa bieffekter har besannats, säger Karin Sundin (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Eftersom nämnden menar att de uppfyllt sitt mål med neddragningen beslutade man därmed att regionen behåller en neddragen nattakut i Lindesberg, något som väckt starka reaktioner bland den politiska oppositionen.
– Det här är ett beslut som visar hur Socialdemokraterna inte bryr sig om att ta hänsyn till de som bor i norra länsdelen. Det verkar vara viktigare att patienter ska anpassa sitt sjukdomsförlopp till regionen istället för tvärt om, säger Willhelm Sundman (L).
– Förtroendet för sjukvården bygger på en förtroendefull dialog mellan invånare och region. Den dialogen har helt hållet uteblivit och den här organisationsförändringen har pressats igenom mot folkets vilja, säger Monika Aune.
Ett av argumenten som lyfts i debatten är oron kring det ökade behovet av transporter till USÖ istället för Lindesbergs lasarett. Något som bland annat Liberalerna tycker att det saknas tillräckligt med underlag kring.
– Ett av uppdragen var att ta fram siffror kring de ökade transportkostnaderna för sjukresor. Det diskas av snabbt i utredningen med att det är svårt att få fram. Själv tycker jag man kan diska av hela utvärderingen och sätta tillbaka den bortplockade primärjouren kväll och natt, säger Willhelm Sundman.
Nämnden menar dock att det inte framkommer något i uppföljningen som visar att den medicinska kvaliteten i omhändertagandet har påverkats negativt, och man ser heller inget samband mellan jourförändringen och tid för väntan på ambulans.
– Vår ambition är att skattebetalarnas pengar ska användas effektivt så vi får ut mesta och bästa möjliga vård för varje krona. Det är en ambition som ibland kräver att vi förändrar vår organisation och våra arbetssätt för att bättre möta det samlade samhällets behov och förväntningar, säger Karin Sundin.
– Till följd av att vi har förflyttat den aktuella verksamheten från natt till dag har vi styrt om sammantaget ungefär fyra heltidstjänster per år, vilket är värdefullt i en tid då hälso- och sjukvårdens resurser är ansträngda. Vår hälso- och sjukvård kan bli mer tillgänglig dagtid och vi kan därmed hjälpa fler länsinvånare, säger Behcet Barsom (KD), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.