Nu söker Nerikes Brandkår deltidsbrandmän till stationen i Lindesberg. Men det är ont om tid, för på söndag är sista dagen att lämna in en ansökan. Så är du villig att rädda liv och samtidigt tjäna omkring 100 000 kr årligen på det – då har du chansen nu.-Yrket är naturligtvis väldigt krävande såväl fysiskt som psykiskt, men kan man bara hantera detta så är det otroligt givande. Man växer som människa, konstaterar stationschef Tommy Larsson.
Brandstationen i Lindesberg måste anställa deltidsbrandmän och har en pågående rekryteringskampanj. På söndag stängs dörren och de sökande kallas för intervjuer och fysiktester. Brandstationen söker sällan personal i större omfattning, så när det väl sker brukar mellan 10-15 personer söka tjänsten. Men hittills är det faktiskt ganska ont om sökande, endast fyra ansökningar har inkommit och en femte sökande har hört av sig men inte hunnit lämna in sin ansökan ännu.
-Det är väldigt få i jämförelse med hur det brukar vara. Jag har faktiskt inget bra svar på varför det är så, säger den nye stationschefen Tommy Larsson.
Han har ändå gott hopp om att de lediga tjänsterna kommer fyllas upp.
-Ja, det här yrket lockar alltid så jag är inte särskilt orolig.
Att jobba som deltidsbrandman innebär att man låser upp sig var tredje vecka då man har beredskap. Men å andra sidan är detta ett ”extrajobb” man tjänar cirka 100 000 kr på årligen.
-Man gör ju dessutom en samhällsinsats och gillar man utmaningar så är det ingen tvekan om att det här är rätt yrke. Då menar jag inte bara det rent fysiska, att klara extrem hetta och samtidigt bära med sig utrustning som väger ca 20 kilo. Det är minst lika påfrestande på det mentala planet. Vissa situationer kan vara väldigt stressiga, men också väldigt känslosamma. Jag har själv varit med om händelser som påverkat mig jättemycket. Man lär sig att hantera det för stunden, när man arbetar. Men efter passet är det som att öppna kranarna, alla känslor bara väller ut och det måste man tillåta sig själv att göra, annars mår man riktigt dåligt, säger Tommy Larsson.
Han tillägger att man ständigt håller samtal med de brandmän som varit med på ett arbete som ”sätter sina spår”.
-Det här yrket gör att man växer som människa. Känslan man får av att hjälpa en nödställd, att rädda ett liv, är svår att beskriva. Det är väldigt stort.
För att ha en chans att få arbeta som deltidsbrandman, måste man se till att uppfylla vissa kriterier. Först och främst måste man bo relativt nära brandstationen, dvs i Lindesbergs stad. Annars är chanserna lika med noll, oavsett hur stark och stresstålig man är.
-Man måste kunna inställa sig på stationen inom tidsramen fem minuter efter att larmet gått. Sedan är det viktigt att man är i god fysisk kondition. Alla sökande får genomgå en väldigt krävande fysiktest för att se om man klarar påfrestningarna, säger Larsson.
Nerikes Brandkår söker såväl kvinnor som män för de lediga deltidstjänsterna. Sista anmälningsdatum är alltså nu på söndag 22 januari. Ansökningar kan lämnas direkt till stationschefen Tommy Larsson, som även nås per telefon 0581-78 96 01.
Fotnot: Stationen i Lindesberg gjorde en toppnotering 2011 på antalet utryckningar. Totalt 248. Det är ett femtiotal fler än ett ”normalår”. Detta förklaras med det stora antalet fastighetsägare som drabbades av översvämningar under sensommarens och höstens kraftiga skyfall.