Sportlovsdagarna börjar nå sitt slut och det enda som kvarstår är helgen innan det är dags att återgå till verkligheten. Idag kunde man svänga förbi Björkhagaskolan med anledning av en pingisturnering med en åtråvärd ”Mästare”-tröja liggandes i prispotten.
Det är ett tiotal ungdomar som ramlat in i Björkhagaskolans matsal där två pingisbord är uppställda. En spännande och svettig turnering väntar grabbarna, för just idag lyser tjejerna med sin frånvaro, som går i årskurs fyra till sex, och under eftermiddagen är det sjuan till nians tur att greppa racket. Två kompisar som har haft fullt upp under lovet är Viktor Funck och Herman Hellsten, de går i femte, respektive sjätte klass på Brotorpsskolan och känner varandra dels genom skolan, men också via handbollsträningarna.
– Jag har haft väldigt kul. Jag har åkt längdskidor och jag har åkt väldigt långt. Jag brukar åka bort och åka skidor halva lovet, så jag hinner bara göra grejer på fredagen, berättar Herman.
– Det har varit ett roligt sportlov, man får pröva saker som inte brukar eller känner till. Det är ett bra sätt att få prova på. Jag var på Komtek, det var kul och jag hade inte gjort det förut. Jag brukar inte åka bort någonstans, så jag kan vara med på sportlovsgrejerna. Jag var med på modellflygplanen, det var kul och jag köpte en helikopter för trehundrafemtio kronor, den kostar åttahundranittio i vanliga fall, så det var billigt!, avslöjar Viktor, nöjd över kapet han gjort.

Viktor lirar.
Men nu ska Viktor och Herman delta i pingisturneringen. De har spelat förut och har faktiskt rätt bra koll på det här, en av anledningarna kan vara att rektorn köpte in pingisbord, något som blev väldigt populärt.
– Det blev att man körde, säger Viktor.
Herman berättar dock att racketar och bollar började försvinna spårlöst, något som gjorde att det hela avtog. Intresset är dock kvar och killarna har just värmt upp lite grann, så de är varma och redo i kläderna för att ta sig an sina motståndare.
– Vi går ju egentligen på Brotorp, men det känns värt att komma hit oh spela lite ibland, kommenterar Herman och fortsätter: Nu kan man vinna en ”Mästare”-tröja, men förra året vann min syrras kompis ett kilo godis på 37:an. Men hon bodde i Kumla så hon gick och köpte godis varje gång de kom hit i ett år.
Både Herman och Viktor tycker att det är bra att det finns saker på lovet att göra, och de båda har studerat listan över aktiviteter noga. Den framtida resan till Boda Borg, den trettonde mars, har Herman redan prickat in och tänkt följa med på.
– Det är bra att man anordnar mycket grejer på lovet, så man inte bara sitter hemma och spelar tv-spel. Och så är det bra att det mesta faktiskt är gratis, men att det ändå finns priser, tycker Herman.

Hermans tur i turneringen.
Sedan har Herman och Viktor inte tid att prata mer, för turneringen ska börja. Alla möter alla i grundomgången för att sedan göra upp i en semifinal. Det är bäst av tre set som gäller, inga händer i borden så man till exempel får stöd när bollen ska smashas, och alla servar sker bakom bordet.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.