– Vi vet att den utbildning som vi ger inom Ekonomismart ger effekt. Efter kursdagarna gör deltagare budget, sparandet ökar och de vet mer om sina rättigheter, när de handlar. Det säger utbildningsledaren Katrin Rundström efter två dagars utbildning på Masugnen i Lindesberg.
Ekonomismart genomfördes av Folkuniversitetet. Konsumentverket och Finansinspektionen står bakom och det är Bergslagens Sparbank och Sparbanksstiftelsen som gjort det möjligt att den hålls i Lindesberg. Det handlar om konsumenträtt, reklam och marknadsföring, vardagsekonomi, sparande och samboregler. Med i den här satsningen var också kommunen, de lokala budget- och skuldrådgivarna och konsumentvägledarna.
Katrin Rundström är nöjd efter en lyckad kurs i vardagsekonomi. Foto: Hans Andersson
Det var ett femtontal kursdeltagare och utbildningsledaren Katrin Rundström säger att genom att det var en mindre grupp än det brukar vara och att deltagare vågade berätta öppet om sin ekonomi, så blev det två bra utbildningsdagar. Hon säger också att utvärderingarna från eleverna visar att de tyckte kursen var värd 5 poäng av 5 möjliga – bättre betyg än det brukar vara.
– Vi har fått reda på vilka rättigheter vi har – att man kan reklamera om det är något man inte är nöjd med och då blir de riktigt skraja, säger Marwo Ibrahim, som är en av dem som deltagit i Ekonomismarts utbildning.
Jag träffar honom tillsammans med Fardowso Ismael, Rebaz Burhan och Sherif Sey under fikarasten sista kursdagen. Han säger att det svåraste med ekonomi är när räkningarna kommer och allt ska betalas. Det gäller då att se till att man har litet kvar varje månad.
– Vi har diskuterat ett exempel – en person som hade 8 000 kr, men utgifter på 8 900. Vi pratade om hur han ska få det att gå ihop, t ex att minska på matkostnaderna, minska på telefon- och bredbandskostnaderna, säger Marwo Ibrahim, som själv en gång var tvungen att låna av en kompis – men den skulden är betald. Han har jobb nu.
– Om man slutar röka, så sparar man 18 000 kr på ett år, skjuter Sherif Sey in. Jag har slutat röka, men lyckas inte spara eftersom pengarna går till choklad och godis i stället – och en kopp kaffe kostar 18 kronor.
Under de två utbildningsdagarna har de talat om att spara, om att göra budget. Det är Bergslagens Sparbank som gjort det möjligt att hålla den här kursen, men Ekonomismart finns över hela landet.
– En sådan här kurs är helt i linje med vår uppgift. Att hjälpa medborgarna att få en sund och hållbar ekonomi. Dessutom är en sådan här utbildning ett led i vårt samhällsengagemang, säger Ylva Edbohm, marknadsförare på Bergslagens Sparbank. Om de kommer till oss som entrerprenörer med en affärsidé, så kan vi ge råd.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde dock ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.