Har jag klamydia? Vilken metod ska jag använda för att skydda mig? Varför får jag så tidig utlösning? Är jag gravid? Varför känner jag mig så orolig? Lider jag av ångest? Du är ung och har tusen frågor – ungdomsmottagningen finns för dig!
I Del 1 tog vi med hjälp av Lindesbergs ungdomsmottagnings Karin Flygare, kurator, och Cecilia Nyqvist, barnmorska, reda på vem som får komma dit och hur det går till. I den här delen ska vi granska vad ungdomsmottagningen erbjuder dig som ung för hjälp.
Huvudsakligen erbjuder ungdomsmottagningen preventivmedel, rådgivning, graviditetstest, STI-tester och det uppkommer även mycket frågor kring kropp, sex och kärlek.
– Man är inte uppdelad i kropp och själ, de hänger ihop, säger Karin och ler.
Till Karin kommer man med sina personliga bekymmer. Man kanske känner sig nedstämd, stressad eller har relationsproblem hemma, med kompisar eller med sin partner.
– Man kan ha hamnat i en livskris och då vill vi vara lättillgängliga så man snabbt ska kunna komma hit. Det är många som går med oro och ångest men det finns hjälp att få.
Hos Cecilia kan man till exempel få hjälp att testa om man har, efter oskyddat samlag, drabbats av klamydia. Ett test som Cecilia tydligt vill poängtera är helt och hållet fullständigt odramatiskt.
– Man visar sig inte för någon, man tar det själv på toan. Tjejer får ge ett topsprov och killar ett urinprov. Det är absolut ingenting att känna sig rädd för, jag tror många drar sig för att gå iväg fast men egentligen borde. Har man haft oskyddat sex och någon av parterna har haft sex tidigare, bör man lämna ett test. I framtiden kan man få svårigheter med att bli gravid. 50% märker inte några symtom, så det är superviktigt att man kollar sig.
På preventivmedelsfronten finns det flera metoder. För killar; kondom, för tjejer; desto fler. Cecilia fortsätter:
– P-piller är en metod och det finns flera som är gratis upp tills man är 25 år. Det finns P-stav och det är populärt om man inte kommer ihåg att ta pillret. P-plåster, P-ring och spiral. Spiral är inte så vanligt bland de yngsta, förut sa man att man inte kunde ha det om man inte fött barn först, men det kan man mycket väl. Vi vill också alltid ha ett förstabesök med frågor om ungdomens anamnes så man vet vilket preventivmedel man ska använda.
Olika sorters P-piller.
Och så har vi den välkände och välbeprövade kondomen. Men Cecilia och Karin tycker att många inte längre tar det på allvar och tycker att det problematiserar samlaget. Flera killar tycker dessutom att kondomen inte sitter särskilt bra, och väljer då istället att strunta i den. Men det finns hjälp att få:
– Man kan beställa tid i Örebro och boka besök för att hitta rätt kondom, det är rätt så nytt. Det finns ungefär 35 sorter, olika former, längder, tjocklek och vidder.
Karin tillägger:
– Ja, man får inte ge upp utan hitta rätt istället!
Gratis kondomer finns att hämta!
Och Cecilia berättar varför det är så bra och viktigt med kondom:
– Det skyddar mot både graviditet, könssjukdomar och det är det enda sättet för en kille att inte ofrivilligt bli pappa mot sin vilja, annars har tjejen hela makten.
Man får också komma till ungdomsmottagningen för att hämta ett dagen-efter-piller, för det behöver man inte boka tid och skulle Karins och Cecilias dörrar vara stängda, är det bara att slå sig ned och vänta.
Karin och Cecilia vill att killar ska känna sig minst lika välkomna som tjejerna till ungdomsmottagningen.
– Killar kommer också hit med bristande erektion, för tidig utlösning, trång förhud och de är ofta otroligt nervösa och spända, de har burit på det här hela tiden. Men det är så himla viktigt att de känner sig välkomna, att de inte drar sig för att söka.
På UMO:s hemsida: www.UMO.se kan man ställa frågor anonymt samt läsa om sådant som sex, kroppen och droger, med mycket mer.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.