Den 30 augusti införs ett nytt krav om bilbälte i A-traktorer, något som länge efterfrågats av bland annat Transportstyrelsen, där man hoppas kunna vända en stigande olyckstrend. LindeNytt träffade några av Lindesbergs ungdomar med A-traktorer för att se vad de tycker om kravet.
– Det är lite blandat, ur ett säkerhetstänk är det självklart att man ska ha bälte, men man kan bara sitta två, det blir att bryta en vana, säger Kevin Söder.
Den 15 juli inträffade en allvarlig trafikolycka på Stafettgatan i Lindesberg, då tre ungdomar som färdades i en A-traktor, av okänd anledning kraschade in i en betongmur. Knappt två veckor senare omkom en 14-årig pojke i Växjö efter att A-traktorn kan körde krockade med ett träd. Dessa två olyckor är bara de senaste i en lång rad sådana, där A-traktorer varit inblandade.
Enligt det nya bälteskravet som införs 30 augusti blir det också förbjudet att sitta mer än en person per passagerarplats, och samtliga som färdas i fordonet ska använda bälte. LindeNytt träffade några av Lindesbergs ungdomar för att höra vad de tycker om det nya kravet.
– På ett sätt är det bra eftersom det varit så mycket olyckor, men det är lite tråkigt också om man har kompisar som inte har egen bil. Så om man vill åka fler går det inte, säger Alva Dahlberg.
– Sedan jag skaffade körkort har det varit självklart att ha bälte från början, du vistas fortfarande i trafiken, precis som alla andra. Sedan kan jag hålla med om att det är lite tråkigt att man inte kan åka lika många i bilen, säger Amelia Dahlberg.
Redan i dagsläget är det förbjudet att ha ett baksäte i en A-traktor, detta för att begränsa antalet passagerare. Trots det är det väldigt vanligt att ungdomar åker fler i bilarna än det finns sittplatser.
– Man tränger ihop sig, sitter i knät och på mittkonsolen, det är en del av att ha en traktor, att kunna trängas lite, säger Kevin Söder.
– Man vill gärna ta med kompisar i bilen och har inget emot att trängas, säger Alva.
I flera av olyckorna som inträffat med A-traktorer i landet finns misstankar om att hastigheten varit betydligt högre än den tillåtna, det vill säga 30 kilometer i timmen.
Hur svårt är det att trimma en A-traktor?
– Det är inte jättesvårt och kan en så är det lätt att förklara för andra tråkigt nog, men vissa tycker det är kul att utsätta sig för fara, säger Amelia.
– På vissa är det bara att dra några säkringar, andra lite kablar. Det är enklare än det ska vara och vanligare än man tror, berättar Kevin.
– Det finns ju en anledning till varför man inte får ta B-körkort när man är 15, flikar Alva in.
Flera av ungdomarna känner, eller är bekanta, med ungdomarna som var inblandade i den allvarliga olyckan i Lindesberg. De berättar hur det påverkat dem personligen.
– Det blir obehagligt, för även om man själv åker lagligt kan det ju vara någon annan som inte gör det, säger Elvira Skoglund.
– Man får en klump i magen, det händer inte, sånt händer bara andra. Men det är ju därför bälteskravet och striktare regler kommer, säger Kevin.
Det nya kravet på bälte är en av flera skärpningar i trafikförordningen, och innebär att:
• passagerare ska färdas på en plats som är avsedd för passagerare,
• det får sitta endast en passagerare per sådan plats,
• den som färdas i en A-traktor ska använda bälte, och
• högsta tillåtna hastighet är 30 kilometer i timmen
– Det är bra att det blir färre allvarliga olyckor och att man inte skadar sig på samma sätt, avslutar Elvira.