Genom att vända upp och ner på det vanliga synsättet för arbetsmarknadsåtgärder har Västerås lyckats hitta ett nytt sätt att tackla arbetslösheten för unga. Istället för att ungdomarna planlöst söker praktikplatser eller korta vikariat tar arbetsgivarna initiativet och presenterar en kravlista och ungdomarna gör en åtgärdsplan.-9 av 10 ungdomar i satsningen har gått till jobb eller utbildning, berättar Linda Wiltebo, projektledare på ”Jobba i Västerås”. Arbetsgivaren berättar vilka jobb som finns och vad som krävs för att få dem och därefter får ungdomarna stöd i att skaffa sig kompetens.
Under eftermiddagen fortsatte Lindesbergs företagsdag med att representanterna från ”Jobba i Västerås” gav ett 50-tal åhörare en fördjupad inblick i Västerås arbete med ungdomar, utbildning och arbetsmarknad. Linda Wiltebo och Björn Nordén redogjorde för den unika arbetsmarknadssatsning, YOU ( Yrkesorientering för unga), vilken nu prövats i fyra år med arbetslösa ungdomar 18-30 år som målgrupp.
Syftet med satsningen är att ge ungdomarna en individuell väg för anställningsbarhet. Men man vänder på det traditionella synsättet när det är de anslutna företagen som först berättar om och marknadsför jobben.
– Genom att ungdomarna får klart för sig att det finns jobb att få ökar också motivationen att gå vidare till exempelvis studier, säger Linda Wiltebo. Dessutom får företagen möjlighet att på sikt säkra sitt kompetensbehov.
Metoden är ett flerstegsprogram där grundläggande arbetsmarknadskunskap samt praktisk yrkesorientering inleder åtgärden. Individen får sedan tilldelad en mentor från ett företag som coachar och hjälper till med utbildnings- eller praktikplanering. För många som deltar kan det ta flera år av förberedelser innan man kan knacka på dörren till sitt mentorföretag och fråga om jobb.
– Detta är världens längsta arbetsintervju där motivationen är avgörande för framgång, säger Linda Wiltebo. De flesta som genomgått programmet får jobb eller har gått vidare till högre studier.
Ungefär sex hundra ungdomar har hittills gått igenom YOU och ca 40 större företag och organisationer är knutna till verksamheten. Huvudman för verksamheten är ”Jobba i Västerås” och ambition finns nu att dela med sig av erfarenheterna över hela Sverige.
– Den här resan som många Västeråsungdomar gjort för att få jobb kan fler göra, menar Linda Wilton. Nyckeln är att vi vuxna, föräldrar, kommuner och företag, tar ungdomar på allvar och verkligen ger dem stöd i deras livsval.