Genom att vända upp och ner på det vanliga synsättet för arbetsmarknadsåtgärder har Västerås lyckats hitta ett nytt sätt att tackla arbetslösheten för unga. Istället för att ungdomarna planlöst söker praktikplatser eller korta vikariat tar arbetsgivarna initiativet och presenterar en kravlista och ungdomarna gör en åtgärdsplan.-9 av 10 ungdomar i satsningen har gått till jobb eller utbildning, berättar Linda Wiltebo, projektledare på ”Jobba i Västerås”. Arbetsgivaren berättar vilka jobb som finns och vad som krävs för att få dem och därefter får ungdomarna stöd i att skaffa sig kompetens.
Under eftermiddagen fortsatte Lindesbergs företagsdag med att representanterna från ”Jobba i Västerås” gav ett 50-tal åhörare en fördjupad inblick i Västerås arbete med ungdomar, utbildning och arbetsmarknad. Linda Wiltebo och Björn Nordén redogjorde för den unika arbetsmarknadssatsning, YOU ( Yrkesorientering för unga), vilken nu prövats i fyra år med arbetslösa ungdomar 18-30 år som målgrupp.
Syftet med satsningen är att ge ungdomarna en individuell väg för anställningsbarhet. Men man vänder på det traditionella synsättet när det är de anslutna företagen som först berättar om och marknadsför jobben.
– Genom att ungdomarna får klart för sig att det finns jobb att få ökar också motivationen att gå vidare till exempelvis studier, säger Linda Wiltebo. Dessutom får företagen möjlighet att på sikt säkra sitt kompetensbehov.
Metoden är ett flerstegsprogram där grundläggande arbetsmarknadskunskap samt praktisk yrkesorientering inleder åtgärden. Individen får sedan tilldelad en mentor från ett företag som coachar och hjälper till med utbildnings- eller praktikplanering. För många som deltar kan det ta flera år av förberedelser innan man kan knacka på dörren till sitt mentorföretag och fråga om jobb.
– Detta är världens längsta arbetsintervju där motivationen är avgörande för framgång, säger Linda Wiltebo. De flesta som genomgått programmet får jobb eller har gått vidare till högre studier.
Ungefär sex hundra ungdomar har hittills gått igenom YOU och ca 40 större företag och organisationer är knutna till verksamheten. Huvudman för verksamheten är ”Jobba i Västerås” och ambition finns nu att dela med sig av erfarenheterna över hela Sverige.
– Den här resan som många Västeråsungdomar gjort för att få jobb kan fler göra, menar Linda Wilton. Nyckeln är att vi vuxna, föräldrar, kommuner och företag, tar ungdomar på allvar och verkligen ger dem stöd i deras livsval.
I juni 2005 tog han över Pizzeria Milano i Lindesberg, efter förra ägaren Michel Shahrestan. Nu, två decennier senare, är det dags för Mahmut Cakir att fira 20-årsjubilem, något han framförallt vill göra för att ge tillbaka till sina trogna kunder.
– Jag vill att folk ska veta att jag har varit här i 20 år, och jag är tacksam för mina kunder, jag är så glad att jag är här i Lindesberg, säger han till LindeNytt.
I morgon, lördag den 24 maj, håller Gåvoboden i Lindesberg öppet för sista gången i sin lokal på Kristinavägen 24. Anledningen är att en ny hyresgäst ska flytta in, och därför söker verksamheten nu med ljus och lykta efter en ny plats att fortsätta sin verksamhet på.
-Jag väljer att se detta som en möjlighet, det här kan bli en nystart. Vi har stora planer på hur vi kan utveckla verksamheten på olika sätt, säger Elin Olofsson, initiativtagare till Gåvoboden i Lindesberg.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.