Att Ann-Sofie Ekstrand brinner för sitt arbete råder det ingen tvekan om, men från början var det inte alls meningen, eller på något sätt självklart att hon skulle bli instruktör. Trots det är hon idag utbildad inom en mängd träningsformer som rör hund, och har totalt 14 kurser igång för tillfället, både på sin gård i Mättjärnsfallet men även hos Kotten & Co i Lindesberg.
Ann-Sofies stora intresse för hundar har funnits så länge hon kan minnas, och sin första egna hund köpte hon så fort hon flyttade hemifrån.
– Jag sa till min pappa att jag skulle åka in till stan och köpa bildelar, och kom hem med en hund istället, skrattar hon.
Idag är antalet hundar något fler och hon tävlar numera på avancerad nivå i rallylydnad, där de lyckats knipa flera riktigt fina placeringar. Men det är inte där hennes största fokus ligger, utan i hennes vidareutveckling. För ungefär sex år sedan gick hon sin första utbildning till instruktör, men det var aldrig med tanken att kunna hålla egna kurser, utan för att få en djupare förståelse för hundarna och deras beteende.
– När jag gick den utbildningen var jag tvungen att hålla en kurs för att få mitt diplom, då blev jag jättenervös för jag hade aldrig gjort något sådant förut! Men det visade sig att det var väldigt roligt, och sedan dess har jag bara fortsatt, berättar hon.
Sex år senare är det lättare att räkna vilka utbildningar hon inte gått än de hon har slutfört, och numera kommer flera av hennes kursdeltagare ända från Ludvika och Glanshammar för att träna sina hundar hos Ann-Sofie, fast de flesta är fortfarande från Lindesbergstrakten. Många är också återkommande deltagare, och går flera kurser samtidigt. Sedan sommaren 2018 hyr hon in sig hos Kotten & Co i Lindesberg för att lättare kunna hålla vissa kurser, medan hon fortfarande håller t ex sina draghundskurser ute på sin gård utanför Gusselby.
Under onsdagskvällen var det dags för hennes grupp i NoseWork* att träna sitt sista kurstillfälle, vilket avslutades med ett doftprov, och LindeNytt fick vara publik.
Kvällens kursdeltagare var Charlie, Märta, Hazze och Lexi, en grupp som alla var väldigt taggade inför dagens stora uppgift. Något nervösa men superfokuserade klev deltagare efter deltagare in i den stora träningshallen hos Kotten & Co för att avlägga sitt examensprov. Doftprovet visade sig vara bitvis knivigt, men samtliga fyrbenta kursare klarade sitt prov och belönades med fina gåvor sponsrade av Kotten.
– Jag utgår alltid ifrån varje individs ambitionsnivå, och både deras kort- och långsiktiga målsättningar. Alla övningar lärs in med belöningsbaserade metoder, och vi individanpassar alla övningar efter varje enskilt ekipage, oavsett vart man befinner sig i träningen. Sedan ska det vara roligt också, och det har vi alltid, avslutar hon med ett skratt.
*NoseWork är en spännande hundsport där hunden får använda ett av sina främsta sinnen, luktsinnet. I NoseWork ska hunden tillsammans med sin förare söka efter specifika dofter i olika miljöer. Hundsporten är inspirerad av de utmaningar som professionella sökhundar utför dagligen inom till exempel polisen och tullen.
Ann-Sofie och hennes företag HundTrygg hittar man HÄR
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
I juni 2005 tog han över Pizzeria Milano i Lindesberg, efter förra ägaren Michel Shahrestan. Nu, två decennier senare, är det dags för Mahmut Cakir att fira 20-årsjubilem, något han framförallt vill göra för att ge tillbaka till sina trogna kunder.
– Jag vill att folk ska veta att jag har varit här i 20 år, och jag är tacksam för mina kunder, jag är så glad att jag är här i Lindesberg, säger han till LindeNytt.
I morgon, lördag den 24 maj, håller Gåvoboden i Lindesberg öppet för sista gången i sin lokal på Kristinavägen 24. Anledningen är att en ny hyresgäst ska flytta in, och därför söker verksamheten nu med ljus och lykta efter en ny plats att fortsätta sin verksamhet på.
-Jag väljer att se detta som en möjlighet, det här kan bli en nystart. Vi har stora planer på hur vi kan utveckla verksamheten på olika sätt, säger Elin Olofsson, initiativtagare till Gåvoboden i Lindesberg.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.