Ytbeläggningen är så dålig att det nu är mycket oklart om Lindesberg får arrangera motortävlingar med de allra tyngsta motorerna i fortsättningen.-Det är tyvärr så illa att vi med största sannolikhet kan glömma de tyngre klasserna, dvs den typen av tävling som drar ordentligt med folk till stan, kommenterar SHRA´s ordförande Mikael Blomberg.
Den nya industrivägen och tillika dragracingrakan i Lindesberg, har inte blivit så lyckad som dåvarande kommunledning och politisk majoritet gav sken om att det skulle bli när det planerade bygget proklamerades ut till ljudet av pukor och trumpeter. Då, våren 2008, var det väldigt mycket tal om en satsning på utveckling av näringslivet och motorsporten. Den nya industrivägen var pulsådern i planen, som dels frigjorde nya tomter för etablering men också möjliggjorde en storsatsning på motorsporten. Nu verkar det sistnämnda bortglömt och motorklubben SHRA siar en osäker framtid.
-Problemet är att ytbeläggningen är så dålig att den smulas sönder vid belastning. Man lade alltså fel sorts asfalt trots att vi tidigt påtalade att det behövs tätare ytbeläggning. Det hade kostat ca 80 000 kr extra men då hade vägen hållit också, berättar Mikael Blomberg.
Vägen är sedan 2010 godkänd som industriväg, dvs anpassad för tung trafik. Slutbesiktningen genomfördes av Mikael Melin, VAP i Örebro.
-Allt är utfört enligt handlingarna och de småsaker som jag kunde hitta, åtgärdades i efterhand och vägen kunde därmed bli godkänd, säger Melin.
Motorklubben har dock en annan åsikt och menar att man tidigt såg tecken på att vägen inte skulle hålla särskilt länge.
-Vi fick löftet om att ytbeläggningen skulle hålla minst 10 år men redan efter 8 veckor började vi se slitaget. Beläggningen smulas sönder, säger SHRA´s Blomberg.
Besiktningsmannen anser att det torde vara en upplysning som Lindesbergs kommun eventuellt borde se över.
-Om vägen har blivit så sliten på kort tid, då kan kommunen naturligtvis beställa en s k garantibesiktning för att klargöra om det rör sig om en reklamation som skall åtgärdas av entreprenören, säger Melin.
Ärendet ligger på Linde Exploatering AB´s bord. Björn Carlson är projektansvarig och han tycker precis som SHRA och besiktningsmannen, att det finns anledning att se över det här.
-Det är nog läge att göra en garantibesiktning nu, det har ju snart gått två år så det är lämpligt att en besiktningsman får kika på ytbeläggningen, förklarar Carlson.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
För fjärde året i rad arrangeras den populära och festliga gå- eller löptävlingen i Gammelbo i norra kommundelen. Förberedelserna är nu i full gång inför lördagen den 5 juli då loppet går av stapeln – denna gång under ett nytt namn, ”Gammelbo Stock och Sten”, och med en skrämmande twist. Årets tema är nämligen ”skräck”, och modiga deltagare uppmanas att komma utklädda som karaktärer från en Stephen King-roman eller kanske med en blodig motorsåg i handen.
– Eftersom temat är skräck kommer det att finnas en massa överraskningar längs banan i samma anda. Vad dessa överraskningar innebär kan jag inte avslöja, men det kommer bli både roligt, läskigt och läskande, säger Johanna Ställberg, en av arrangörerna.