När Lindesbergs största kulturevenemang – Vinterspår – bjöd på ”försmak” på lördagen, då var det trångt och det borgar för att det även denna åttonde gång blir rejält med besökare. – Bredda era vyer! Du sätter själv gränsen för vad du är och vad du vill uppleva, sade kommunalrådet Irja Gustavsson (S), när hon vernissage-talade.
– Den där rosa och turkosa gillar jag verkligen, säger Eva Persson från Löa som tillsammans med maken Carl- Eric redan vid ingången hittade en favorit.
Det finns mycket att välja på med 119 punkter i programmet. Det är fler deltagare än förra året, men på litet färre platser. Bland de 37 olika besöksplatserna hade Marieann Kaliff funderingar på att hålla sig till dem runt Guldsmedshyttan, dit hon ändå tänkte åka den där Vinterspårhelgen 7 – 8 februari. Här hade hon litet grand fastnat för ” Godis för ögat” som är en lek med tyger och symaskin ( och knappar) av gästutställaren Ulrika Vennström hos Fröviquiltarna.
Gunilla Dovsten – kultursekreterare och spindeln som håller ihop det här konstnärsnätet, ser för varje år hur Vinterspår funnit sin form. Det är Kulturen som är det viktiga och alla utställare är välkomna, professionella som amatörer – även utifrån – det är evenemanget som är knutet till Lindesbergs kommun.
– Det är spännande att se hur konst också kan utvecklas genom ett sånt här evenemang, säger hon och berättar om läkaren, som målar på fritiden och var i Vinterspår första gången förra året. ”I år ser man att det har utvecklats”. För Karin Olofsdotter är det premiär med broderade läderväskor (som du kan se på Stora Gården i Hammarbacken) och Alexander Johnsson är med sina akrylmålningar ganska ny i sammanhanget.
Han finns i Frövifors Pappersbruksmuseum som också i år huserar många konstnärer. I år ger de en släng åt ”snabbköpskonsten” och bjuder in till ”den ultimata köpupplevelsen” och flörtar oblygt med lyxvaruhuset Harrods i London – i Frövifors är det ”Haralds” som ska garantera ”lyx, skönhet och stil”.
Naturligtvis har varje konstverk en historia att berätta betraktaren. Det finns också historier att berätta runt tillkomsten. Så t ex har klass 2B på Björkhagaskolan arbetat i projektet ”Med färgen i fokus”, som kan beskådas på Stadshotellet. På samlingsutställning sågs en bild där eleverna själva fogat till vilka färger de ser – vilka figurer: en ekorre, en bro…
I ABFs nyrenoverade lokaler på Smedjegatan kan man , 7 – 8 februari, bl a se Globala konstgruppen, som är en cirkel i akvarellmålning för asylsökande i Vedevåg, som sedan i våras målar och tränar svenska tillsammans. Cirkelledaren Margita Damström visar bilden på kvinnan, som oroligt väntar på besked om hon ska få stanna, som inte orkar måla, men ger sitt bidrag till cirkeln genom att vara modell.
”Räkna med att mötas av ett överdåd och få glädjen att välja och vraka”, skriver Gunilla Dovsten i inbjudan.