REPLIK: Man kan ju undra vad som menas? Som politiker i Lindesbergs kommun och med särskilt ansvar för barn och ungdomars utbildning så är det viktigt med en helhetssyn, likvärdigheten; alla barn har rätt till samma kvalité och samma förutsättningar i skolan.
Skolans huvudsakliga uppgift är att förmedla kunskaper som ger våra barn de bästa förutsättningarna för ett meningsfullt vuxenliv som samhällsmedborgare i ett demokratiskt land. Till detta kommer naturligtvis en värdegrundsfostran om t ex alla människors lika värde m.m.
I tuffa ekonomiska tider med ett sjunkande barnafödande så är det inte rimligt att behålla enheter, skolor, med mycket få elever. På skolan finns inte bara elever och lärare utan allt som får en skola att fungera, mat, vaktmästare, kansli, rektor, elevvård m.m. Kommunen betalar även hyra för skolan. Kommunen har också ett arbetsgivaransvar för de som arbetar i skolan.
På Vedevågsskolan går idag ca 45 elever i en skola med plats för ca 130. För att allt ska fungera så blir det mycket dyrare att driva verksamheten där än på andra skolor. Hur blir det då med likvärdigheten? Dessutom tvingas lärare att undervisa i B-form vilket är mer krävande.
Tillbaka till likvärdigheten. ALLA barn i Lindesbergs kommun har rätt till likvärdig utbildning.
Att barn skulle må bättre i en ”liten skola” finns det delade meningar om, lika många som det finns barn antagligen. Barn med särskilda behov är vi alltid skyldiga att ta hand om oavsett vilken skola man går i.
Besparingar måste göras för att få en budget i balans och då är strukturförändringar när det gäller skolor det som drabbar undervisningen minst. Om vi inte gör detta blir det personal som måste sägas upp, alltså lärare och pedagoger och då blir undervisningen lidande. Och vårt huvuduppdrag sämre. Vi behöver fler lärare och vuxna i våra skolor inte färre!
Därav uttrycket : ”Vi väljer mellan tegel eller undervisning”
Lillemor Bodman, (M), Ordförande i Barn-och utbildningsnämnden,
Lindesbergs kommun
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
En äldre man är avförd med ambulans till sjukhus efter en singelolycka i Vedevåg.
– Mannen var vaken och talbar, men skadeläget är fortfarande oklart, uppger Anders Dahlman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare – men bara på avstånd.
INSÄNDARE: Lillemor Bodman (M) säger i P4 Örebro (17/3-25); ”Om man måste välja mellan undervisning och tegel, så måste ju undervisning vara det som är bäst för våra barn.” Vid första anblick kan det låta som en rimlig prioritering – att fokusera på undervisning snarare än skolbyggnader. Men Bodmans resonemang haltar rejält när det enda perspektiv man bör fokusera på är barnen, det som betonar individens känslomässiga och sociala utveckling.