Sedan den första juli i år är det möjligt för enskilda personer att bedriva förskoleverksamhet och skolbarnomsorg med ekonomiskt stöd från kommunen. Men hittills har ingen sådan verksamhet startats upp, trots att förskoleplatser har varit en bristvara i år. Men på barn- och utbildningsförvaltningen tror man att det svala intresset kommer sig av att detta fortfarande är så nytt.
I höstas beslutades att en ny förskola skall byggas på Kyrkberget. Beslutet grundas bland annat på det faktum att det råder brist på förskoleplatser i Lindesberg, men också för att man vill främja ett ökande barnafödande i kommunen. Med den så kallade barnomsorgspengen öppnas dörrarna för betydligt fler förskoleplatser än vad som blir aktuellt på Kyrkberget. Barnomsorgspengen ger privata initiativ möjlighet att bedriva förskoleverksamhet, skolbarnomsorg och fritidshem. För bara en månad sedan blev Lindesbergs kommun klar med ansökningsblanketterna och väntar fortfarande på den första ansökan.
-Det kanske har framstått som helt fritt fram för vem som helst, men riktigt så är det inte. Vi måste ju göra en bedömning i varje enskilt fall. Till exempel måste man ha ändamålsenliga lokaler och sedan finns krav på viss kompetensnivå, förklarar Pär-Ove Lindqvist.
I regelboken står att det skall finnas personal med sådan utbildning eller erfarenhet att barnens behov av omsorg och en god pedagogisk verksamhet kan tillgodoses.
-Kan vi få fler sådana här verksamheter så är det naturligtvis bra. Och de som bedriver verksamheten får ju likvärdig ersättning som en kommunal förskoleverksamhet, säger han.
Ersättningen som en enskild verksamhetsutövare får, är alltså likvärdig en kommunal verksamhet. Det finns inget fast belopp utan räknas ut beroende på barnens ålder och antal timmar. Ett barn mellan 0-2 år är mer resurskrävande än lite äldre barn och ger därmed högre ersättning. För att ge en ungefärlig ersättningsbild, har man under nuvarande år betalat ut 57 000 kr för ett barn i åldern 2-4 år med mellan 15-30 timmar per vecka. Ersättning för lokalkostnader tillkommer.
Kommunen ser möjligheten för folk på t ex samma gata att gå samman och etablera verksamhet i närområdet. Det kan ske som ett kooperativ eller inom den egna familjen så länge man uppfyller kraven på lokaler, säkerhet och kompetens.
Pär-Ove Lindqvist påpekar att Lindesberg har väldigt många med denna kompetens och att det därför finns anledning att tro att ansökningarna kan bli många när det här väl har nått ut till folk – att möjligheten finns redan nu.
Fotnot: Förutom förskola kan även fritidshemsverksamhet, det som förr kallades ”dagmamma”, bedrivas med stöd av barnomsorgspengen.
Relaterade länkar:
Läs mer om hur barnomsorgspengen fungerar
Söker dagbarnvårdare för nyetableringar