Damkören Akvileja och Lindesberg får på lördag besök av grannarna från Finland. En damkör och en manskör kommer på morgonen att kliva i land på svensk mark för att på framåt kvällen framträda i Folkets Hus. Tre körer, en kväll. – Det blir mäktigt!, lovar Akvilejas Raija Glatz.
På Kulturskolan pågår repetition för damkören Akvileja. Nu gäller det at gymnastisera stämbanden och komma i form inför lördagens stora konsert. Man får finbesök från Finland som skickar körerna Aquarelle, en damkör, och Oravais, en manskör. Ann-Katrin Karlas tillhörde, på den tiden då hon fortfarande bodde i Finland, Aquarelle.
– Från början var det en blandad kör, men det var så lite karlar så vi kastade ut dem. Jag har många vänner i kören, och en syster och kusin. Sedan är det förstås en del nya som jag inte känner, berättar Ann-Katrin.
Idén föddes då körens tidigare dirigent Ann-Christine Wassberg fortfarande var kvar.
– Och jag var en bidragande orsak, erkänner Ann-Katrin.
Kören har ju också som känt bytt dirigent, Ann-Christine lämnade i höstas, efter jubileumskonserten, över till Louise Östman som pendlar från Örebro.
– Styrelsen var flitiga i sitt sökande och de lyckades luska fram Louise, berättar Raija.
Men efter en lång tid med Ann-Christine blev det förståeligt en viss omställning för kören.
– Först blev jag otroligt ledsen, jag var både inspirerad och imponerad av Ann-Christine. Hon var hård och sa att, när jag pratar då är ni tysta! 30 kärringar är det inte så lätt att få tyst på, ska man veta, säger Raija och skrattar. Hon fortsätter:
– Louise har ett helt annat sätt att lära oss på. Hon är lättsam och har humor. Louise är väldigt duktig men man ska komma underfund med hur man fungerar, det tar tid att lära känna varandra. Det är en process man måste gå igenom.
– Hon lär sig hur allt fungerar och alla är vi barn i början. Men vi trivs bra och har jädrans kul, tillägger Ann-Katrin med ett leende. När Ann-Katrin kom till Sverige försökte hon sig på att gå med i en Gospelkör, men det gav hon snart upp. När hon flyttade till Lindesberg sökte hon upp Akvileja på nätet och kollade filmklipp på deras framträdanden, allt för att inte köpa grisen i säcken.
På lördagens konsert kommer det att bli sånger på både svenska, engelska och även några stycken på finska. Det är passande nog vårtema och sångutbudet blir lite gott och blandar. Ungefär 60 personer kommer att samsas om plats på scenen. De finska körerna anlände på förmiddagen, får installera sig på hotellet innan allvaret börjar. Ett genrep tillsammans kommer körerna att få tid till, mer än så blir det inte.
– Sedan börjar det klockan 18, det kommer bli spännande!, säger Ann-Katrin.
Raija fortsätter:
– Det blir mäktigt, tre körer på scenen på en och samma gång. Då kan man säga att man får valuta för pengarna!
– Alla tre körerna är duktiga. Och alla är hjärtligt välkomna!, säger Ann-Katrin avslutningsvis.
Biljetter finns att förköpa på Café 37:an
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Sedan förra helgen har jag varit hemma och sjuk, så kameran har fått vila mer än vanligt – men jag hann med att besöka ett av Örebro läns största naturreservat innan jag blev dålig. Det är Kindla naturreservat som är platsen för dagens fotokrönika.