INSÄNDARE/DEBATT: I en utredning gjord av Myndigheten för vård- och omsorgsanalys 2018 användes begreppet akutsjukhus för de sjukhus som har en akutmottagning med två eller flera samlokaliserade specialiteter, till exempel medicin och kirurgi. Antalet akutsjukhus i Sverige minskade från 115 år 1970 till 68 år 2016.
Ett återkommande mönster vid dessa nedläggningar är att det börjar som en krusning i ytan på verksamheten. Man kan lägga ner förlossningen alternativt dra in på akutmottagningen eller Intensivvården. De initiala protesterna avtar efter hand. Personal slutar. Så småningom finns inte förutsättningar för en effektiv och säker drift. Då läggs sjukhuset ner.
Från den 28 september 2020, för ett år sedan, har vi ingen läkare i Lindesberg som nattetid är primärjour för kirurgin på Lasarettets akutmottagning. Regionens ledande politiker säger att de inte kan klandras för detta. De hade gett administratörerna i uppgift att reducera budgeten. Det är administratörerna som är ansvarig för stängningen. Om de har tur slutar en del av personalen och verksamheten blir svår att driva. Då kan administratörerna säga att det var personalen som la ner kirurgakuten på natten.
Vid mätning av patientnöjdheten 2018 var Lindesbergs lasarett det bästa i landet. Det kom etta. Samtidigt Samma år kom sjukhuset på femte plats i Sverige i AT-läkarnas rankning. Hur kom våra administratörer på att påbörja en nedläggning av Sveriges bästa sjukhus om befolkningen fick säga sitt och ett av de bästa för utbildning av läkare? Vilken kränkning av personalen!
I alla företag, sjukvård liksom industri är logistiken av stor betydelse. Stängningen börjar klockan nio på kvällen. Men läkarna arbetar till efter klockan tio i över hälften av nätterna. För befolkningen är det besvärligt. Om man vaknar klockan fem på morgonen och har ont imagen. Ska man vänta till det kirurgjouren öppnar klockan halv åtta i Lindesberg? Eller ska man oavsett väder bege sig till Karlskoga? Då är man där till klockan sju? Eller ska man åka till Örebro där väntetiden ofta är många timmar?
13 000 personer har via PRO med namnunderskrifter visat att de vill ha kirurgakuten tillbaka. Närmare 1 500 företagare har via sina representanter visat det samma.
Det är hög tid för regionens ledning att avsluta sin kränkning av Bergslagen och i stället gratulera lasarettets fantastiska personal till deras framgångar.
PRO och representanter för länsdelens företagare protesterar ett år efter stängningen med en samling framför lasarettet onsdagen den 29 september klockan 16.30.
Ingemar Engstrand och Peter Jilke.