Cykeln är oslagbar i vissa situationer och det skapar en trygghetskänsla hos invånarna, menar närpolischef Magnus Luhr. Men varför används det då inte oftare? Två poliser utbildades för tjänsten som cykelpatrullerande polis för ca två år sedan, men har sällan synts till sedan dess. Orsaken var att en av dessa strax efteråt fick en ny tjänst i Örebro. Nu kan det dock bli mer frekvent användande av cykel om brottsbilden kräver det.
Närpoliser i den rätta bemärkelsen – poliser nära invånarna. Ja, så var det tänkt med de cykelpatrullerande poliser, som blev ett nytt koncept i den brottsförebyggande polisverksamheten. Nyheten togs emot med jubel från allmänheten då man åter skulle få se poliser i händelsernas centrum. Att polisen alltid skulle synas, alltid vara i närheten, var verkligen på tiden. Men vad hände sedan?
Cyklande poliser var något som kom med den f d närpolischefen Lars Törnqvist. Syftet var att kunna patrullera mer effektivt på småvägar, i centrum, på bakgårdar och andra mer eller mindre svåråtkomliga platser. För ändamålet utbildades två polismän i Lindesberg. Efter kurserna där man bland annat fick lära sig manövrera cykeln i terräng, att stoppa flyende gärningsmän med cykeln och andra knep, så begav sig poliserna ut i centrum för att visa upp sig. Men lika snabbt som det blev en nyhet så tycktes det ha försvunnit. Polisen syntes inte alls till så ofta som det var sagt från början.
Orsaken var att en av de två utbildade cykelpoliserna fick i samma stund en ny tjänst i Örebro och lämnade således närpolisen i Lindesberg. Detta gjorde att satsningen inte blev lika omfattande som först var tänkt. Men detta betyder inte att de nya cyklarna står och samlar damm helt i onödan. Cykelpatruller är ett mycket bra inslag i polisens vardag som den nye polischefen kommer att använda sig av om så behövs.
-Att cykelpatrullering är en mycket bra övervakningsmetod är helt klart. Vid vissa brottstyper är det betydligt mycket mer effektivt än vid vanligt bilpatrullering. Det jag tänker på är t ex skadegörelser och bus i centrum. Vid fall som nu uppdagats, jag tänker på ungdomshärvan, så hade det passat alldeles utmärkt med cykelpatrullering. Och jag är ganska säker på att vi lyckats få tag i de skyldiga betydligt snabbare om vi kunnat använt oss av cykel. Nu var det tyvärr under vintertid dessa brott begicks, och då blir det av naturliga skäl svårare att använda oss av denna metod, säger Magnus Luhr.
Hur satsningen blir denna vår och sommar återstår att se. Enligt Luhr beror det mycket på hur sommarens brottslighet utvecklar sig. Blir det en varm sommar kan man alldeles säkert tänka sig att mer frekvent använda cykel på kvällar och nätter. –Ja, det kommer sig helt naturligt att fler skadegörelser och småbrott äger rum i staden om vädret är varmt. Fler rör sig i centrum och följderna av det är att fler småbrott sker. Då passar det mycket bra med poliser på cykel, säger närpolischefen.