När Barn- och utbildningsnämnden i mitten av november beslutade att göra om Vedevågsskolan till en F-3 skola, och därigenom flytta mellanstadiet till andra skolor, kom det som en chock för byn.
– Jag trodde verkligen inte att det var någon fara, berättar Johan Nordh.
När beskedet kom att årskurs 4-6 på Vedevågsskolan hotades av nedläggning var det många av föräldrarna som inte trodde ens i sin vildaste fantasi att det skulle bli verklighet. Men bara knappt en vecka efter att informationen delgavs, fattade man beslutet som gjorde att nedläggningen var ett faktum. Sedan dess har Vedevåg kraftsamlat, en arbetsgrupp på ett tiotal personer har växt fram, där man skickat in en överklagan till Förvaltningsrätten i Karlstad. Ur arbetsgruppen träder nu tre pappor fram och berättar om känslorna kring nedläggningen.
– Vi fick ingen tid på oss att göra något åt det egentligen, på tisdagskvällen kom mailet och måndagen efter fattades beslutet. Det vi önskar är att det blir en inhibition, och att frågan går tillbaka till kommunen igen så de kan gå igenom saken på nytt. Underlaget man hade när det gällde skolan i Vedevåg var rent förkastligt. Vi har full respekt för politikerna och deras jobb, men här blev det inte rätt, säger Stefan Toll.
– Barnen behöver en trygg uppväxt, och jag kan inte se att ett skolbyte var tredje år bidrar till det, flikar Johan Nordh in.
– Jag har två barn på Vedevågsskolan, ett i ettan och ett i trean, och när man som förälder står inför valet att ha sina barn på två olika skolor, eller att flytta båda till samma, så tror jag nog att många väljer att ha båda på samma skola. Vilket alltså innebär att många barn i förlängningen kommer att flytta till andra skolor, inte bara eleverna i mellanstadiet utan även de yngre, och då kommer vi ha ett svikande elevantal om ett tag, berättar Daniel Heed.
– Politikerna kallar det för en omflyttning, men vi ser det som en partiell nedläggning av skolan, för vi kan inte se att det kommer att flyttas tillbaka några barn på sikt, säger Stefan.
Trion beskriver Mosebacke och HVB-hemmet Vågen som en av lösningarna, där Vågen kommer att stå tomt från årsskiftet.
– Jag tycker inte man kan lägga ned en fullt fungerande skola med ett ökande elevunderlag de kommande åren. Det går 85 barn på förskolan i Vedevåg idag, som alla ska börja skolan så småningom. Varför inte utnyttja Mosebackes fantastiska lokaler och miljö till en ny förskola och behålla skolan? undrar Stefan.
Lindesbergs kommun presenterade nyligen en ny översiktsplan där man har märkt ut vilka områden man ser som utvecklingsorter, där bland annat Vedevåg var en av dem. Planer på nya attraktiva villatomter beskrivs, såsom planering av ett tågstopp i byn, en fråga som varit ständigt aktuell under flera årtionden.
– Men det här beslutet strider ju helt emot den, vem vill starta företag eller bosätta sig här om skolan försvinner? Skolan är hjärtat i samhället. Det finns enorma möjligheter för Vedevåg att bli en attraktiv ort med ökad inflyttning, men då måste man satsa, inte avveckla. Med en fin skola och ett tågstopp skulle vi kunna bli en väldigt attraktiv bostadsort för till exempel de som arbetar i Örebro, 19 min med tåg härifrån ger ju en rad möjligheter, säger Stefan.
– Vi är absolut inte ute efter att kriga med politikerna, vi vill få chansen att föra en dialog i positiv anda med dem och göra våra tankar och åsikter hörda. Önskemålet är att kunna få till ett samarbete med kommunen, för det finns så mycket engagemang i den här byn, avslutar Daniel.