Martin Henriksson (i mitten) hade sammankallat torsdagens möte. Foto: Camilla Lagerman
Vedevågsborna höll protestmöte mot skolutredningen
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Hösten 2018 beslutade Barn- och utbildningsnämnden att Vedevågsskolan skulle göras om till en F-3-skola. Detta på grund av att förskolans hyreskontrakt var på väg att löpa ut och man ville hitta en bättre lösning. Beslutet fick stark kritik och knappt 1,5 år senare rev man upp beslutet och bestämde sig för att istället utreda möjligheterna att göra skolan till en F-5.
I december 2020 beslutade nämnden att skolan skulle förbli en F-5-skola, och att man skulle bygga en helt ny förskola som beräknades stå klar under 2022. Men ingen ny förskola byggdes, istället förlängdes hyreskontraktet i ytterligare 10 år, och nu utreder man än en gång möjligheterna att förvandla Vedevågsskolan till en F-3.
– Förra gången det här utreddes kunde vi påvisa stora brister i utredningen, framförallt när det gällde de besparingar man redovisade. Det var också en av anledningarna till att beslutet senare hävdes. Vem säkerställer idag att den här utredningens siffror är rätt? undrar en man bland åhörarna.
– Processen är likadan, svara Tom Persson (SD).
– Ni säger att utredningen inte är klar, då undrar jag hur man kan uttala sig om att behålla Storåskolan? Då kan man ju tänka samma sak här? säger en märkbart irriterad mamma.
– Vi har sagt att vi ska avvakta utredningen, säger Carin Holm (M).
Man pratar också mycket om att antalet barn i Vedevågsskolan är för lågt, något som skulle behöva öka.
– Det finns ungefär 70 barn i skolåldern i Vedevåg, men bara 50 av dessa går i skolan här. Så det saknas alltså 20 barn, som har nyttjat det fria skolvalet, det ställer till det, säger Magnus Storm (C).
Än är inte det sista ordet sagt i frågan, utredningen ska presenteras för Barn- och utbildningsnämnden i december.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad.
Vill du också stötta LindeNytt? Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Grillkökets personal står redo att dela ut julmat för femte året. Foto: Camilla Lagerman
För femte året i rad delar Grillköket i Lindesberg ut gratis julmat till ortsbor som av olika anledningar är i behov av ett mål mat och lite extra uppmuntran under den kommande högtiden.
– Meningen med jultallrik är att de ska ha julmat på bordet under julafton, säger Walat Dino.
Söndagen den 6 oktober spelades fotbollscupen Benjamins minne för tredje året, i ett samarbete mellan IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 och LindeNytt. Syftet med cupen var att hedra och hylla lagets bortgångne vän Benjamin, som avled i cancer endast 10 år gammal. Under cupen samlade man även in 7 500 kronor till Barncancerfonden, som under tisdagen överlämnades till föreningens representant, Matti Tordsson.
– Att cupen heter Benjamins Minne tycker jag är så fint, att man har kvar den kopplingen till varför man startade det här, för då kommer det att leva vidare. Det är väldigt fint, jag blir rörd, säger Matti.
Det är en märkbar kontrast att kliva in hemma hos Sara Lönnström i Lövåsen. Från det mörka och kalla ute i novembermörkret, till självaste Bahamas inomhus. I hennes stämningsfullt inredda solrum kan man nämligen avnjuta solens värmande strålar året runt.
– Varsågod att slå dig ned och känn lugnet infinna sig. Välkommen till Bahamas, säger Sara och visar in LindeNytts reporter i solrummet.
Under onsdagen hölls en inspirationsdag för Lindeskolans elever som har, eller ska, starta upp sina UF-företag som en del i sin utbildning. Dessutom fick eleverna ta del av inspirerande föreläsningar, för att ge dem ytterligare verktyg i sitt företagande.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Regionerna går igenom ett stålbad efter den höga inflationen som kom efter pandemin (och krig). Under pandemiåren ökade de statliga anslagen till regionerna, vilket ledde till utökning av ”kostymen” och nu när statens tillskott minskar blir det ett dråpslag för regionerna. I Region Örebro län (RÖL), och i norra länsdelen i synnerhet, finns förslag på strukturella neddragningar med centralisering som följd. Men är dessa förändringar lösningen på regionens problem?
Lindesbergs kommun har fortsatt svårt att lyfta när Svenskt Näringsliv genomför den årliga rankingen över landets kommuner och företagsklimatet i dessa. Lindesberg återfinns i år på plats 285 av landets 290 kommuner.