Det nordiska energibolaget Cloudberry har för avsikt att bygga en vindpark i Munkhyttan strax utanför Lindesberg. I ett pressmeddelande uppger företaget, att arbetet påbörjas under hösten 2023.
Pressmeddelandet i sin helhet nedan:
————————————————————————————————————————–
Klart för byggnation av Lindesbergs första vindpark
Pressmeddelande 2023-06-05
Nordiska energibolaget Cloudberry tog nyligen ett investeringsbeslut att bygga Munkhyttan vindpark utanför Lindesberg. Tre turbiner om vardera 6.2 MW, de största i länet, möjliggör en årsproduktion om hela 60 GWh – vilket motsvarar den genomsnittliga förbrukningen för 12 000 hushåll.
Cloudberry är ett nordiskt energibolag som äger, utvecklar och driver förnybar elproduktion för att möta samhällets stora och akuta behov av fossilfri el. Med kontor i bl.a. Eskilstuna och Karlstad utvecklar vi projekt som kan bidra till att stärka elförsörjning och omställningen i Bergslagen och hela elprisområde SE3.
Lindesbergs kommun förbrukar nästan fyra gånger mer el än som produceras. Med satsningen på Munkhyttan vindpark får länet, och Lindesbergs kommun, på ca 18 månader, 60 GWh ny lokal förnybar kraftproduktion på plats. För att säga det i perspektiv så motsvarar årsproduktionen från bara dessa tre vindkraftverk cirka en fjärdedel av Lindesbergs egen nuvarande elproduktion.
Vindkraftutbyggnaden i Örebro län har hittills mest skett i de södra länsdelarna. Men i och med vindkraftens snabba teknikutveckling med färre, men större verk, öppnar det upp sig möjligheter för nya platser, inte minst i de norra länsdelarna. Detta är mycket betydelsefullt både för samhället omställning och företagens konkurrenskraft. Örebro län har enligt den nationella strategin för en hållbar vindkraftsutbyggnad en potential för ca 2,5 TWh vindkraft, mot dagens produktion om 0,66 TWh (2021).
Landbaserad vindkraft har en central roll för samhällets omställning det närmaste decenniet, där industrins elektrifiering gör att elbehovet kommer att öka markant. Prognoser från Svenska kraftnät pekar mot risk för underskott, om bara fyra år – men samtidigt måste utbyggnaden ske på platser där det har en acceptabel påverkan på ekologiska och mänskliga intressen.
– Världen står inför många utmaningar. Men vi vet att all kraft är lokal. Vårt förhållningssätt är därför att skapa engagemang för att få flera aktörer att samverka. Vi tror det är nyckeln för att bidra till livskraftiga lokalsamhällen – där vi visar respekt för tradition, men också vågar vara nydanande och medverka till nyelektrifieringen av Sverige. Det här är något som kommer hela samhället till del i form av högre självförsörjning, arbetstillfällen, en bättre miljö och livskvalitet, berättar Christian Düring, verksamhetschef för landbaserad vindkraft på Cloudberry.
Sebastian Prause är projektledare från Cloudberry och den som leder arbetet, inte bara med själva byggnationen, utan även de hållbarhetsåtgärder som bolaget planerar att utföra.
– För oss handlar det inte bara om att bygga ny kraftproduktion, utan att skapa livskraftiga samhällen. En viktig del är att utforska hur projektet kan bidra till förbättrad biologisk mångfald. Vi tittar bl.a. på åtgärder för att förbättra livsmiljöer för olika hotade fjärilsarter. Lindesberg omnämns som Bergslagens själ, så med detta projekt tycker jag absolut man kan säga att vi tar flera kliv för att den ska bli mer ekologiskt hållbar, berättar Sebastian Prause.
Byggnationen i form av anläggningsarbeten kommer att inledas under hösten 2023, med ambitionen att använda så stor andel lokala entreprenörer som möjligt. Under våren 2024 kommer turbiner att installeras och hela vindkraftparken förväntas vara i full drift lagom till höst/vinter 2024, den tid på året då vindkraften producerar som mest.
Fakta om Munkhyttan vindpark
Antal turbiner: 3
Turbinleverantör: Vestas
Effekt: 6,2 MW per turbin, totalt 18,6 MW
Årsproduktion: Ca 60 GWh
Totalhöjd: 220 m
Byggtid: 18 månader
I full drift: Höst/vinter 2024