Trots att pandemin har satt sina spår inom idrottsföreningarnas ungdomsarbeten, så är innebandyplanen i Lindesberg fylld med träningsladdade ungdomar. Rekordmånga tjejer har visat ett högt intresse att träna med WSK Lindesberg, där det även visas en tydlig framgång med en färsk serieseger i ungdomarnas bagage.
– Det är fantastiskt att få vara med om det här, berättar Jörgen Dahlström.
Även om ungdomsidrotten, enligt flera källor och rapporter, fortsatt ökar efter pandemin, så är den ännu haltande på flera håll. Trots återhämtningen visar en rapport från Riksidrottsförbundet (RF) att det är betydligt fler tjejer, i åldern 13-16, som har minskat på idrottandet jämfört med killarna i samma ålder.
Detta är däremot helt omvänt hos WSK Lindesberg som har fyllda träningspass, när föreningens tjejer intar innebandyplanen. Totalt 45 aktiva tjejer är fördelade på de tre ungdomslagen, där Morgan Lilja följer lagens framgångsresor som lagledare. Bakom Morgan finns även A-lagsmålvakten Kristoffer Pettersson, samt Jörgen Dahlström som även är ordförande för Örebro Läns innebandyförbund.
– Vi har haft samma antal ungdomsspelare både innan och efter pandemin, det har dessutom ökat med spelare den sista tiden. Vi har ökat på tjejdelen efter pandemin, så det ser verkligen positivt ut för våran del, säger Morgan Lilja.

– Vi har en tjejsatsning som vi försöker att få igång i hela länet där vi har haft noll intresse i den norra länsdelen. Det är bara WSK och Nora som är de innebandyföreningarna som har haft spelbara lag i år. Kopparberg har bara haft ett herrlag och ett mindre ungdomslag, samtidigt som vi har tappat tjejer precis som i de flesta sporterna. Så en tjejsatsning är väldigt intressant, både från förbundets sida men även för Lindesberg, berättar Jörgen Dahlström.
– Som Kopparbergare så har man sett att det finns LIF eller Lindlöven, medan bara WSK har setts som ”bara en mindre innebandyförening”. Nu har vi ändå visat att vi har 45 tjejer födda mellan -09/-11. Det är inte många andra sporter som kan slå det. Samtidigt som ungdomarna tycker att det är jätteroligt, det är ingen som hoppar av någon träning snarare att samtliga är här under varje träningspass. Det är fantastiskt att få vara med om det här, fyller förbundsordföranden i.
Även om ungdomssatsningen går framåt, så görs det utan att stressa varken spelare eller ledare. Ledartrion vill hellre se en förening som sakta går framåt och har kvar sina spelare, för att således utöka ungdomsverksamheten.
– Målet skulle jag vilja säga är att ha ett bra damjuniorlag om drygt två eller tre år, säger Jörgen.

Solklar serieseger på hemmaplan för -09-truppen i söndags
Med ungdomssatsningarna kommer även framgångar. Under helgen blev det officiellt att WSKs -09-lag gick segrande ur truppens seriespel, där man nu jagar en cupseger redan i nästa helg. Framgångar finns även i den lägre ålderstruppen, som inte har förlorat en seriematch på två säsonger.
Trots att helgens serieseger för -09-truppen säkrades tidigt, blev det en stor glädje hos de 23 spelarna när slutsignalen kom. Resultatet blev dessutom fina 4-0.
– Känslan direkt efter slutsignalen var toppen, alla är glada och springer ut med bra humör. Trots att vi visste om att vi hade vunnit serien så blev vi lika glad efter matchen. Man vill ju alltid vinna den sista matchen, speciellt när den är på hemmaplan, berättar lagkamraterna Meja Gerstel och Lovisa Helmersson.
– Vi älskar vårat lag, alla i laget är som en familj. Eftersom att vi är så pass många som vi är, så blev det nog någon i början som inte fick samma speltid jämfört med de andra. Med tiden så har vi tränat ihop på att vi gör kortare byten, nu till matcherna har det blivit perfekta byten så att alla får spela lika mycket.

Lagens framgångar är något de tre ledarna följer och njuter av, främst för spelarnas egna skull.
– Framgångarna tror jag är en extra drivningskraft hos tjejerna. Att de ser att de lyckas tillsammans. Det är också det som är drivet för oss som ledare, att de lyckas. Vi har dessutom en stor trygghet i gruppen och det håller nog kvar många tjejer i både sporten och laget. Vi försöker att ha utmaningar till varje person, att de ska kunna utvecklas men samtidigt känna sig utmanade, berättar Morgan Lilja och Kristoffer Pettersson.
Med ungdomssatsningens framgångar verkar det även finnas idéer framåt. Precis som handbollen och ishockeyn, så finns tankarna på en egen cup i Lindesberg.
– Jag har en dröm någonstans att kunna anordna en WSK-cup. Det här är ju ett extremt lag med många föräldrar och ledare, så jag har fött idéer men sedan får vi se vad som händer. Det krävs mycket jobb och jag tror iså fall att vi ska börja på en liten skala. Idéer finns och det är värt att fundera på, avslutar Morgan Lilja.