Lindesbergs generösa utbud av olika yogaformer gör att vem som helst lätt kan hitta en variant som passar bäst för den enskilda individen. Du kanske vill bli starkare, svettig, friskare, lugnare; oavsett vad du väljer så kommer ett välmående på köpet. – Det är helt fantastiskt att se människor som kommer hit och har ont i kroppen och själen, som sedan reser sig med ett leende på läpparna. Det är magiskt, berättar Mari Jansson vid Maroja Yogacenter.
I och med nytt år inleds nya terminer, inte minst inom yogan där Lindesberg har flera aktiva aktörer. Maroja Yogacenter och KroppsReconden erbjuder under vecka tre gratis prova-på-pass, och den nittonde januari finns det möjlighet att för en tjuga prova Poweryoga med Maria Lindberg på Lindegym. När man hör ordet yoga kanske tankarna vandrar iväg till någon som sitter i skräddarställning och hummar långa verser i en timme eller två. Men är det verkligen så det går till?
Efter att Maria Lindberg testat yoga var hon fast direkt, och efter en resa till Indien för att par år sedan ökade intresset ytterligare. Hon ledde yogaklasser här i Lindesberg för flera år sedan, tog sedan en tripp till Stockholm där hon lett alla möjliga olika yogapass på SATS. Och nu, tillbaka i stan, kommer hon att hålla i Poweryoga på Lindegym. Poweryoga är både kraftfull och svettig och man tränar med sin egen kroppsvikt.
– Man tränar hela kroppen och en plusbonus är att man får ett lugnt sinne samtidigt. Man behöver inte lägga in det andliga, vilket jag inte heller gör på ett gym. Man jobbar igenom hela kroppen utan att tänka på det, men har ändå träningsvärk dagen därpå. Man blir avstressad utan att ha gått dit med den tanken. Det sätter igång processer, många börjar äta bättre och tänker mer på sin hälsa. Det passar alla, jag som instruktör tar hand om de som kommer hit. Jag är van att ta hand om stora grupper och se alla, berättar Maria.
Mari Jansson som driver Maroja Yogacenter och Rosa Åkerman, KroppsReconden, har valt att vara kollegor istället för konkurrenter, något som de båda yogainstruktörerna enbart ser som positivt.
– Jag är så glad att vi har varandra, vi har jättekul ihop och det var en högvinst att vi gjorde det valet, säger Mari och Rosa instämmer:
– Vi har mycket roligt ihop och vi stöttar varandra.
Till Mari kommer alltifrån vältränade sportentusiaster till yogautövare som anländer med
färdtjänst och har rullatorn i högsta hugg. Och en av de yogaformer Mari erbjuder är medicinsk yoga, som hjälper till med att släppa på kroppens spänningar och på så sätt bota sådant som stress och värk. Medicinsk yoga används idag på Sveriges alla stora sjukhus, det finns till och med att tillgå på Lindesbergs och Storås vårdcentral. Holistisk hormonyoga är också något Mari håller i, en yogaklass som riktar sig enbart till kvinnor.
– Den är lugn men kraftfull och balanserar hormonerna. Den hjälper mot sådant som PMS, klimakteriebesvär och migrän, berättar Mari och fortsätter leende:
– Det är helt fantastiskt att se människor som kommer hit och har ont i kroppen och själen, som sedan reser sig med ett leende på läpparna. Det är magiskt, jag brinner verkligen för det jag gör!
Marojas yogasal står redo!
Men är det religiöst?
– Det är en andlig disciplin, absolut, men yoga är inte religiöst. Man kan tro det på grund av att hinduismen och buddismen utövar den, men de religionerna är tretusen år gamla, medan yogan är över femtusen år, så det är snarare tvärtom. Många är ofta skeptiska och tror att det är flummigt, men de brukar släppa det när de kommer hit. Man behöver absolut inte på något, man kan tro på något som är större än oss själva; gud eller universum, säger Mari.
Rosa poängterar att yoga är för alla, något hon ger tydliga bevis på. Bland annat har hon yogagrupp för enbart herrar, för att få dem att känna sig mer bekväma. Det finns också att välja på så kallad på-stol-yoga, något som passar alldeles utmärkt även för den som är rullstolsburen.
– Man gör enkla övningar som inte är fartfyllda, man ska vara i det man gör. Yoga är att förena tankar, kropp och sinnen i ett. All yoga utför men utefter sin egen kropp. Kan man inte göra det fysiskt, så gör man den psykiskt, man tänker helt enkelt att man gör den. Man släpper allt, många tycker att det är skönt att bara komma in i lokalen, säger Rosa.
I all yoga arbetar man med andningen, det är själva basen. Genom att gäspa och sucka släpper man på spänningar som kroppen tvingas bära runt på, och syre och ny energi tillförs. Ja, för den som inte är så insatt kan det verka som en riktig yogadjungel, men Rosa tipsar:
– Den här veckan nu får man passa på att prova för att se vad det är. Det är inte stelt och spänt, vi har roligt samtidigt!
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde dock ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.