Sverige har en lång och stolt historia av att arrangera stora sportevenemang som lockat enorm publik, bred mediebevakning och stor internationell uppmärksamhet. Här följer en översikt över några av de allra största, från Olympiska spel och världsmästerskap till stora klubbfinaler, motorsportfester och e-sport.
Sommar-OS 1912 – solskensolympiaden i Stockholm
De femte Olympiska sommarspelen hölls i Stockholm 1912 och kallades ”Solskensolympiaden” tack vare det vackra vädret. Tävlingarna samlade 28 länder och över 2 000 idrottare som tävlade i fler än 100 grenar inom 14 olika sporter. Det var första gången länder som Japan och Egypten deltog, vilket gav spelen stor internationell betydelse. Stockholms Olympiastadion invigdes samma år och fylldes dagligen av tusentals åskådare. Arrangemanget hyllades för sin goda organisation och bidrog till att stärka den olympiska rörelsen inför 1900-talets utmaningar.
Fotbolls-VM 1958 – rekordmästerskap på hemmaplan
När Sverige arrangerade herrarnas VM i fotboll 1958 blev det en fotbollsfest utan motstycke i landet. Turneringen spelades i flera svenska städer och lockade 16 landslag. Totalt noterades över 800 000 åskådare på läktarna under de 35 matcherna, vilket var publikrekord för ett idrottsevenemang i Sverige.
Finalen på Råsunda i Solna sågs av nästan 50 000 personer när Brasilien slog Sverige med 5–2. En ung Pelé slog igenom, och hemma-VM skrev in sig i svensk idrottshistoria med landslagets imponerande silverplats. Evenemanget hade enorm mediebevakning, inte minst för att det var första gången fotbolls-VM sändes live i TV.
Europamästerskapet i fotboll 1992 – hemma-EM
År 1992 fick Sverige för första gången arrangera herrarnas EM i fotboll, något som gav europeisk glans åt de svenska arenorna i bland annat Göteborg, Stockholm, Malmö och Norrköping. Åtta landslag deltog och finalen spelades på Ullevi i Göteborg, där Danmark sensationellt slog Tyskland. Hemmanationen Sverige tog sig till semifinal och totalt såg över 400 000 åskådare matcherna. Trots ett mindre format än dagens EM-turneringar var publik- och medieintresset stort, och för svensk fotboll innebar mästerskapet en ny framgångssaga på hemmaplan.
Friidrotts-VM 1995 – världseliten intar Göteborg
Göteborg stod värd för VM i friidrott 1995, ett av de största globala idrottsevenemangen utanför OS. Närmare 2 000 friidrottare från runt 200 länder samlades på Ullevi. Mästerskapet blev en enastående publikframgång med hundratusentals sålda biljetter. Ullevi var i princip utsålt varje dag, och miljarder TV-tittare världen över följde tävlingarna. Omskrivna ögonblick som Jonathan Edwards världsrekord i tresteg (över 18 meter) och svenska medaljframgångar bidrog till den glödande stämningen. Friidrotts-VM 1995 rankas som ett av tidernas största idrottsevenemang i Sverige och hyllades för sin folkfeststämning.
Friidrotts-EM 2006 – publikfest på Ullevi
Sommaren 2006 arrangerades EM i friidrott i Göteborg. Europas bästa friidrottare från 48 länder tävlade på Nya Ullevi inför sammanlagt hundratusentals åskådare. Sverige hade flera stora namn på startlinjen – bland annat Carolina Klüft och Susanna Kallur – vilket eldade på intresset. Arenan fylldes av gul-blåa flaggor och en invigning på Götaplatsen lockade enorm publik. Mediebevakningen var stor i hela Europa och mästerskapet blev en lysande sommarfest, där Sverige tog flera medaljer inför jublande hemmapublik.
VM i fotboll för damer 1995 – milstolpe för damidrotten
Sverige har även stått värd för stora mästerskap inom damfotboll. Dam-VM 1995 var den andra upplagan någonsin och samlade tolv landslag på olika arenor runt om i landet. Intresset för damfotboll var då under uppbyggnad, men finalen drog över 17 000 åskådare till Råsunda och markerade ett genombrott för damfotbollen i Sverige. Turneringen blev startskottet för ett ökat engagemang kring damfotboll, vilket senare ledde till ännu större publiksiffror och framgångar.
Rally Sweden – årligt vinterspektakel för motorsport
Motorsportens största svenska evenemang är Rally Sweden, en deltävling i det officiella rally-VM (WRC). Det är dessutom världens enda riktiga vinterrally och lockar förare och team från hela världen samt hundratusentals åskådare i skogarna. Rallyt flyttade nyligen till Umeå med omnejd, men Värmland var länge basen. Rally Sweden har stor internationell TV-publik och räknas som Sveriges största årliga sportevenemang vad gäller totalsumma av åskådare ute längs rallyvägarna. Sverige har även arrangerat Formel 1-tävlingar på Anderstorp under 1970-talet, där tusentals entusiastiska fans fick se världseliten mäta krafterna.
E-sport: DreamHack – världens största datorfestival och ny oddsfavorit
E-sport har också tagit plats som ett av de stora evenemangen i Sverige. DreamHack började som ett mindre LAN-party men har vuxit till att bli världens största datorfestival, med gigantiska e-sportturneringar i spel som Counter-Strike, Dota 2 och andra titlar.
Just e-sport är en snabbt växande marknad i Sverige, även för spel och odds. Även om traditionell idrottsbetting är störst i Sverige, märks ett spirande intresse för digitala tävlingar inom Dota 2 och CS:GO. Spelbolag som D-Bet följer trenden och erbjuder odds på utvalda e-sportturneringar – men utan att tappa fokus på sina rötter i klassisk sport.
Under DreamHack i Jönköping deltar tiotusentals personer på plats, och miljonpublik följer sändningarna online. Flera världsrekord i antalet uppkopplade datorer har slagits under DreamHack-festivalerna, och evenemanget fortsätter sätta Sverige i fokus på den globala e-sportkartan.