Ballongerna är uppblåsta, tårtan bakad, kaffet är kokat, saften är blandad och Hemköp i Lindesberg är därmed redo att fira sitt tioårsjubileum denna tisdag. Idag har det alltså gått tio år på dagen sedan Eurosparskyltarna ersattes och istället blev Hemköp. Men festen tar inte slut ikväll, utan fortsätter i flera veckor framöver.
Brohallen, Vivo, Eurospar och nu Hemköp. Kärt barn har haft många namn och idag firar Hemköp tio år i Lindesbergs stad. Det var den elfte oktober 2004 som Hemköp gjorde entré i Lindesberg för första gången och idag, tio år senare, blir det planerad födelsedagsfest med tårta, kaffe, saft och kalasbra erbjudanden. Och till skillnad från vanliga födelsedagsfiranden, som vanligtvis varar en dag, fortsätter Hemköp festen i hela fyra långa veckor.
– Vi har jagat produkter som vi kan sälja för tio kronor, så det blir massvis med sådana varor fram till vecka fyrtionio. Vi kommer fortsätta med tiokronorsvarorna och den tjugofemte november är det bonuskundskvälll och då ska vi satsa lite extra på bjudningar och jippon. Vecka fyrtionio så ska hela kedjan köra med tiokronorsvaror, så det passade ju oss jättebra, så får vi avsluta med riktigt buller och bång, säger Mattias Johansson, som tillsammans med Eva Pettersson och Johan Eriksson är butikens delägare.
Under de tio åren som passerat har det inte märkts några större skillnader, men Eva har än dock uppmärksammat en nedåtgående, lite tråkig, trend.
– En trend över de senaste tio åren är att inför julen så julstökar våra kunder allt mindre från grunden. Dels har våra kunder inte samma tid idag, dels har färdigmaten dessutom blivit mycket bättre.
Mattias tillägger:
– Vi har drivit butiken på samma sätt hela tiden och nu känner vi verkligen bra vind i seglet, vi tycker att vi har ett bra koncept. Just nu känns det väldigt bra och som kedja ökar vi väldigt mycket.
Hemköps placering är fördelaktig. Många passerar butiken dagligen och det är lätt att svänga in och få en parkeringsplats utan något krångel.
– Vi är lättillgängliga, vi har ett brett sortiment och vi är trevliga. Vi har bra öppettider, 07-23, och vi var bland de första butikerna att ha det. Det var först senare som storstadsbutiker började med det, vi har haft det sedan 1999, säger Mattias.
Eva håller med sin kollega:
– Vi har bra personal och vi försöker alltid att hålla ner kassaköerna, när det behövs öppnar vi en ny så fort som möjligt. Det är lätt att ta sig hit och lätt att ta sig härifrån. Men vi börjar få lite växtvärk, det finns en önskan om att kunna bygga ut, det börjar bli lite trångbott och vi vill hela tiden bli både bättre och starkare!
I entrén står Johan Eriksson och bjuder förbipasserande kunder på grön marsipantårta. Utanför lyser solen samtidigt som regnet passar på att ge ifrån sig en rejäl skur. Det är många som tar tillfället i akt och stannar upp en stund, tar en kopp kaffe och fikar, och självfallet också gratulerar på tioårsdagen. Johan är dagen till ära väldigt nöjd:
– Det känns bra, jättebra!
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Varje sommar anordnar Lindesbergs kommun ett antal platser för feriearbete till ungdomar i kommunen med ett varierande utbud. Det kan vara inom äldrevården, barnomsorgen eller vaktmästartjänster men även inom ideella organisationer eller föreningar. Nytt för i år är att man även bjuder in lokala företagare att ta emot feriearbetare.
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från företaget Backbro AB. Det rör sig om totalt 49 lägenheter. Tillträde är från 1 februari 2025.