Idag fylls fritidsbyn med hundar från hela Sverige. På plats finns både lång- och korthåriga, valpar och veteraner, trubbig nos och betydligt spetsigare. Trots blåsten står tälten prydligt uppradade runt bedömningsringen. Där väntar hund med sin människa på deras tur att bli bedömd vid den offentliga utställningen.
Idag, lördag, används Fritidsbyns fotbollsplaner till något helt annat än fotboll. Det är hundar både högt och lagt av alla möjliga sorters raser. Lindesbergs brukshundsklubb anordnar idag en officiell utställning för brukshundar, där även valpar får möjlighet att delta. Det är många som åkt långväga för att närvara och ställa ut sin hund.
– Det är ungefär 160 hundar idag och 19 olika raser. De kommer överallt från Sverige, Lund till exempel, och så är det även några norska och finska. Det är alltifrån valpar till veteraner. Det är utställning imorgon också, då är det inofficiell utställning där alla renrasiga hundar får vara med. Det blir några färre imorgon, ungefär 120 stycken hundar. Vi firar dessutom 50 år nu! berättar Malin Johansson som är med och arrangerar utställningen. För dagen går hon under titeln ”Kommissarie”, vilket bland annat innebär att hon ser till att det är ordning och reda, och det går inte att missa att hon minst sagt har fullt upp.
Raserna Dobermann och långhårig Collie är de klasserna med flest anmälningar, vilket har sin förklaring.
– Domarna är rasspecialister på Dobermann och Collie, Thord Byström för Dobermann och Eva Eriksson för långhårig collie. Det drar mer folk när de vet att domaren kan sin hund.
Domarna tittar och granskar de utställda hundarnas exteriör och bedömer hur rastypiska de är.
– Varje ras har en speciell rasstam, att den ser ut som den ska. Det är sällan som en hund är så fel att den är helt fel. Däremot kan det vara många snygga och då blir det smådetaljerna som avgör, vinkel på bakbenen till exempel. Ja, de går mycket på detalj. De flesta är rastypiska. Ett otränat öga ser 10 uppställda hundar och tycker att allihop är ganska lika.
På morgonen hade de även hunnit med att ha en lydnadstävling, klass ett och två. Och nu är utställningen i fullt gång. En långhårig Collie blir friserad av sin matte, pälsen ska fluffas och uppnå det närmsta man kan komma perfektion. Collien har gjort det här förut, står snällt och stilla på bordet och låter matte fixa. En blank och snyggt slank Boxer är inne i ringen tillsammans med husse som joggar med honom. Det känns som att hunden kanske inte riktigt förstår vad det ska vara bra för, men husse har ju trots allt godis i handen och uppmärksamheten som de ges är ju inte heller fy skam. Domaren Eva Eriksson kollar tandköttet på en gråspräcklig Collie och hunden låter henne kika under hans läpp. En oemotståndlig boxervalp får en lila rosett som fladdrar i vinden, han hoppar efter den för kanske, kanske går den att äta. Ja, Fritidsbyn är intaget av fyrbenta vänner och Malin är glad över att de får använda den ytan.
– Vi är tacksamma över att få vara här, det är suveränt!
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.