Första Advent och i Kåfalla bjuder de in till adventskaffe – sporrade av förra årets stora intresse för att njuta av kakbordet, den ombonade miljön och det hantverk som bjuds ut till försäljning.

Adventskaffe i Kåfalla lockar både med sitt kakbord och sin herrgårdsmiljö. Dennis Hjalmarson välkomnade gästerna med glögg: Foto: Hans Andersson
Inramningen är bedårande. Kåfalla Herrgård, som drivs av Evangeliska Frikyrkan, ligger rofyllt vid dammen – en nyklassisk byggnad – för dagen lämpligt inramad med florsockervita ( – 1 grad ) gräsmattor.
– Om det kommer runt 150 gäster, då blir vi verkligen nöjda. Förra året hade vi 300 besökare under de två dagar vi hade då, säger Dennis Hjalmarson, pastor och en av dem i familjen Hjalmarson som tillsammans med volontärer sköter ruljangsen.
I trappan upp till ”loftet” står en stor grupp trätomtar – tomteljusstakar – och de målas medan adventskaffegästerna kommer. Kreatören är Hanna Hjalmarson, som bor i Kåfalla och inte långt ifrån syns mamma Maria, som är till hands litet varstans – bl a genom att sälja ponchos och andra alpackakläder från den kooperativa vävstugan i Huaraz i de peruanska Anderna.
Inger Båge – mormor inrest från småländska Vaggeryd – säljer surdegslimpor, hjärtan och saffransbiscotter. På bordet finns också äpplechutney, citrusmarmelad……”Allt som man kan äta brukar sälja bäst”, säger hon.
– Vi brukar träffa vår vän Ingmarie – hos oss i Örebro eller hos henne i Lindesberg och nu var det dags att åka hit, berättar Hans-Olov och Merit Andersson. Och Ingmarie Larsson, som flera gånger passerat Kåfalla Herrgård och varit nyfiken på insidan, har först nu haft tillfälle att se salongerna.
Vi träffas mitt för en magnifik, brun, fyrkantig kakelugn. Här finns också en del av julmarknaden, där volontären Gun Andersson säljer second hand-varor och Ingeborg Ågren Larsson stickade tomtar, där kropparna utgörs av återanvända champagnekorkar, och väskor gjorda av jeanstyg och korsstygnsbroderier.
Kåfalla Herrgård används inte bara för kyrkliga aktiviteter. Här hyr även andra i sig för endags – och ännu längre konferenser. Man betalar 650 kr för helpension och plats i dubbelrum. Men det går inte att komma som enstaka gäster, för Kåfalla Herrgård drar igång köket bara för grupp-bokningar.
Musikunderhållning, glass och stolutställning – detta är bara några av inslagen som väntar när Jerle Stadsfest nu anordnas för femte gången. Bakom arrangemanget står Jerle Stadsförening, som vill uppmärksamma det som en gång var tänkt att bli centrum i Bergslagen, men istället blev Sveriges minsta stad.
– Vi har märkt hur stort intresset är för vår lilla stad, och därför vill vi fortsätta att lyfta fram den, säger Janne Olsson, ordförande i Jerle Stadsförening.
Den 12 maj avsattes socialnämnden av kommunfullmäktige, efter att de inte beviljats ansvarsfrihet på grund av bristerna i ekonomin. Nu har kommunens politiska partier lämnat in sina nomineringar inför valet av en ny socialnämnd, där Tom Persson (SD) föreslås bli ordförande efter Jari Mehtäläinen.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det politiska kaoset i Lindesberg med partihoppande politiker och dramatiska utspel får stora rubriker, men bakom kulisserna kvarstår de grundläggande förvaltningsproblem som revisorerna identifierat.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.