Allianspartierna M, FP och KD känner sig svikna av Centerpartiet som nu gjort upp med Socialdemokraterna om att styra Lindesbergs kommun de kommande fyra åren. De tre borgerliga partierna avvisar samtidigt kraven från Sverigedemokraterna på ett ökat inflytande. SD hotar med krångliga val till styrelser och nämnder.- Det är inte rimligt att vi som näst största parti inte får samma möjligheter att arbeta politiskt, kommenterar Per Söderlund, SD.
FP om samarbetet: ”Borgerliga bör rösta på oss!”
– Vi har haft ett gott samarbete inom Alliansen. Men nu vet väljarna i nästa val, att vill de ha en borgerlig politik, då ska de rösta på oss. På det sättet har vi en del att vinna på samarbetet mellan Centern och Socialdemokraterna.
Det är kommentaren från Göran Gustavsson, ledande folkpartist i Lindesberg, till uppgörelsen mellan S och C att styra kommunen de närmaste fyra åren. Han säger sig inte vara särskilt besviken över det här samarbetsbeskedet, men säger:
– Kanske röstar de på ett socialistiskt parti om de röstar på Centern i nästa val. Centerpartiet kommer inte att få så mycket utrymme för sin politik, utan socialdemokraterna kommer att binda C så nära inpå sig, att det inte blir möjligt.
Han säger också att oppositionen ( FP, M, KD och MP) kommer att ha ett valtekniskt samarbete och komma överens om oppositionsrådsposten (den har delats mellan M och C fram till nu).
– Så kommer det att bli, säger han bestämt. Då är vi större än Sverigedemokraterna. Folkpartiet kommer att värna om företagandet, byskolorna och ett ökat bostadsbyggande.
KD: ”Ett stort svek av Centerpartiet”
– Jag tycker att det är ett stort svek av Centern att gå ifrån allianssamarbetet. Men det är ingen överraskning, utan vi har förstått det av det bemötande och det sätt de uppträtt i alliansgruppen. Det säger Ingrid Åberg, ordförande för Kristdemokraterna i Lindesberg efter uppgörelsen mellan S och C.
En klart besviken kristdemokrat alltså. Ingrid Åberg tycker också att S och C borde ha kunnat komma överens tidigare och inte dröjt en månad med att ge besked. Liksom Göran Gustavsson ( FP) säger hon att det blir ett valtekniskt samarbete inom oppositionen, men att det inte är klart med Miljöpartiet ännu.
Två kristdemokratiska hjärtefrågor är Lagen om valfrihet – d.v.s. att medborgarna ska kunna välja varifrån de får vård och service – och att bevara de små skolorna. Utnyttja tekniken för att upprätthålla kvaliteten även i små skolor, råder Ingrid Åberg (KD).
Moderaterna är svikna av C – men säger nej till SD
Moderatledaren i Lindesberg Pär-Ove Lindqvist avvisar tanken på att dela rollen som oppositionsledare med Sverigedemokraterna.
– Vi vill ha ett valtekniskt samarbete med FP, KD och MP och på det sättet får vi en majoritet inom oppositionen, säger han.
Som han ser det förändrar det inget i sak om SD kräver ett krångligt proportionellt val till styrelser och nämnder.
– Det handlar om att bygga majoriteter och partierna måste spela efter de spelregler som finns.
När det gäller uppgörelsen mellan S och C säger han att han inte sett den. Den presenterades igår eftermiddag. Han tycker att det är tråkigt att samarbetet inom Alliansen inte fortsätter.
– Det är klart att man känner sig sviken, men jag hoppas att Centerpartiet får genomslag för sin politik, säger Pär-Ove Lindqvist, som säger att M kommer att driva på för bättre villkor för näringslivet, fler i arbete, fler bostäder och en bra utbildningsnivå, samtidigt som man håller nere kostnaderna.
SD vill dela oppositionsråd med M
– Vi kräver att få halva posten som oppositionsråd. Det är inte rimligt att vi som näst största parti inte får samma möjligheter att arbeta politiskt. Det säger Sverigedemokraternas ordförande i Lindesberg Per Söderlund.
Han säger att uppgörelsen mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet syftar till att begränsa Sverigedemokraternas inflytande, även om han inte tror att det är huvudsyftet. SD kommer att driva kravet hårt på att dela oppositionsrådsposten med Moderaterna, som är tredje största parti.
Om man inte får igenom det hotar SD med att kräva att fullmäktige genomför att valen till styrelser och nämnder görs enligt lagen om proportionerligt valsätt. Det drev partiet igenom i Hässleholm i förra valet. Det är ett krångligt och tidskrävande sätt eftersom varje fullmäktigeledamot ska rösta med valsedlar på vilka som ska sitta i nämnder och styrelser. Enligt Per Söderlund innebär det här valsättet också att de stolar som blir tomma inte får tillsättas med nya politiker.
När det gäller uppgörelsen mellan S och C så menar Per Söderlund att den innebär en stabilitet – förutsatt att de två partierna kommer överens om frågor som kommer upp på bordet längre fram.
Sverigedemokraterna fortsätter driva frågan om flyktingmottagandet som gör att Lindesberg tar emot över tusen asylsökande medan andra större kommuner tar emot betydligt färre. En annan fråga är äldrevården, där partiet vill ha förbättringar. Och att byskolorna ska finnas kvar.
– Det är väldigt bra att S och C säger att skolorna i Rockhammar och Ramsberg ska finnas kvar, säger Per Söderlund.