Bakom bokstäverna U och H i UH Bilservice finns mekanikerna Ulf Levonen och Henrik Nilsson. Sedan starten 2004 har man steg för steg sytt ut företagskostymen. Ett uppköp är precis landat och snart syns den senaste nyheten på butikshyllorna: ett sortiment med reservdelar till amerikanska bilar.
Både Ulf Levonen och Henrik Nilsson fick med sig bilintresset hemifrån och att få jobba med bilar är något av en pojkdröm för dem båda.
– Min pappa och farfar hade verkstad så yrkesvalet var ganska givet. Man har mekat med mopeder och bilar sedan barnsben, berättar Ulf Levonen.
UH Bilservice startade 2004. Då var lokalerna i Rya till salu och Ulf Levonen och Henrik Nilsson sade upp sig som anställda på en annan verkstad för att börja meka som egna företagare.
– De tre första åren var det bara vi två. Eftersom vi ville kunna leva på det så gällde det att satsa allt och visa att vi var seriösa. Det blev många 18-timmars arbetsdagar, säger Henrik Nilsson.
”Allt som brummar”
Företaget rullade på bra och Lars, Daniel, Benny, Ann-Lis och Slavko har tillsammans tre heltidstjänster, en halvtid och en 75 procent.
Man servar och reparerar det mesta.
– Vi jobbar med allt som brummar. Det gör också att arbetet blir väldigt varierat. Men vi vill bygga ut verkstadsdelen igen. Lite högre takhöjd skulle underlätta när vi servar husbilar, säger Henrik Nilsson.

Lars Ingvarsson i butiken har numera också amerikanska bildelar i sortimentet.
UH Bilservice består av både verkstad och butik. Butiken startade som ett lager till verkstaden. Den kom att omvandlas till riktig butik och det är i den som den senaste förändringen i företaget kommer att synas om ett par veckor. En av de anställda, Lars Ingvarsson, sköter butiken och har börjat göra rum på hyllorna för reservdelar till ”USA bilar”.
– Det känns superkul att börja med detta, säger Lars Ingvarsson.
UH Bilservice ligger granne med Samuel Karlssons Bil. Den mest synliga logotypen när man spanar efter verkstaden är dock kedjan man är ansluten till: Autoexperten.
– Vi anslöt oss för en 4-5 år sedan. Det finns många fördelar med det, inte minst med support och utbildning. Det gör också att vi kan erbjuda räntefri delbetalning och gratis assistansförsäkring i samband med service, säger Ulf Levonen.
På UH Bilservice har det varit ständig utveckling sedan start. Är det inte ny programvara och diagnosinstrument som köpts in så är det ett utökat sortiment i butiken eller utbyggnationer.
– Ingenting här ser ut exakt som när vi startade, kostaterar Henrik Nilsson.
– Vi har byggt företaget från grunden, och tagit nya små steg allteftersom det funnits ekonomi till det, säger Ulf Levonen.
Och verksamhetslistan har blivit lång.
Service, reparation, däck, AC och hjulinställningar. Uthyrning av släp och buss. Ombud för bussgods. Butik med allt som behövs till en bil. Och så är man alltså numera även återförsäljare för grossister inriktade på amerikanska bilar.
Namn: Henrik Nilsson
Ålder: 44
Familj: Fru och två barn
Kör: Mercedes
År i branschen: Började jobba 1988
Namn: Ulf Levonen
Ålder: 48
Familj: Sambo och två barn
Kör: Mercedes
År i branschen: Cirka 30 år. Började 1980.
UH på nätet
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
I juni 2005 tog han över Pizzeria Milano i Lindesberg, efter förra ägaren Michel Shahrestan. Nu, två decennier senare, är det dags för Mahmut Cakir att fira 20-årsjubilem, något han framförallt vill göra för att ge tillbaka till sina trogna kunder.
– Jag vill att folk ska veta att jag har varit här i 20 år, och jag är tacksam för mina kunder, jag är så glad att jag är här i Lindesberg, säger han till LindeNytt.
I morgon, lördag den 24 maj, håller Gåvoboden i Lindesberg öppet för sista gången i sin lokal på Kristinavägen 24. Anledningen är att en ny hyresgäst ska flytta in, och därför söker verksamheten nu med ljus och lykta efter en ny plats att fortsätta sin verksamhet på.
-Jag väljer att se detta som en möjlighet, det här kan bli en nystart. Vi har stora planer på hur vi kan utveckla verksamheten på olika sätt, säger Elin Olofsson, initiativtagare till Gåvoboden i Lindesberg.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.