Om en dryg vecka är det dags för det nya restriktionshäktetet vid anstalten Hinseberg att ta emot sina allra första klienter. Häktet som för första gången kommer att ta emot både män och kvinnor förväntas att fylla en viktig funktion då kriminalvården i dagsläget är utsatt för högt tryck beläggningsmässigt.
– De här platserna är direkt avgörande för att vi ska klara av vårt uppdrag de kommande veckorna och månaderna, menar kriminalvårdschef Daniel Hultman.
Det moderna restriktionshäktet kommer att ha plats för 52 klienter, både män och kvinnor vilket är första gången Hinseberg tar emot frihetsberövade män, något som för bara tre år sedan var helt otänkbart.
– Många förknippar oss säkert med kvinnoanstalten Hinseberg. För oss är det en helt ny verksamhetsgren, att vi ska ha manliga klienter hos oss hade vi inte trott tidigare. När man tänker på det stora pusslet inom Kriminalvården just nu så känner vi att vi bidrar på ett bra sätt med att avhjälpa det hårda trycket som är, konstaterar kriminalvårdsinspektör Sara Bokelund som varit delprojektledare för byggnationsprojektet.
Däremot kommer män och kvinnor inte att träffas då det handlar om ett restriktionshäkte. Det innebär också som namnet avslöjar att åklagare styr vad klienterna får ta del av och inte. Huvudsakligen handlar det om att man inte får vistas med andra människor, eller om man får ta del av nyheter och media under pågående rättsprocess.
Boendedelen är fördelad på två våningsplan med vardera två avdelningar. Varje avdelning har utrustats med två stycken dubbelbeläggningsrum vilket innebär att två klienter vistas i dessa rum samtidigt, detta har resulterat i att de planerade 44 platserna utökats till 52.
– Det är en av åtgärderna som Kriminalvården har vidtagit, att man helt enkelt bor tillsammans, så ser det även ut på fler häkten i landet, förklarar Sara.
Under projektet har man hållit fokus på att bygga välanpassade lokaler som är både trygga och säkra att arbeta i samt även anpassade för att möta den här typen av verksamhet. Rummen i boendedelen är ljusa och fräscha med inredning gjord av anstalten i Kumla och madrasserna är egentillverkade på Hinseberg.
– Det är första gången som vi har utrustat med våra egna madrasser. Förhoppningsvis kommer vi sedan att kunna försörja hela Kriminalvården med madrasser, och det är ganska många platser vi talar om fram till 2032, drygt 3000 häktesplatser och nästan 8000 anstaltsplatser som vi ska försörja med madrasser, summerar kriminalvårdschef Daniel Hultman.
Kriminalinspektörerna Sara Bokelund och Hanna Landmark har ansvar för varsitt våningsplan i boendedelen. Den 24 april är det dags för dem att öppna upp det nya häktet för de första klienterna. Detta kommer ske succesivt genom att fylla fyra till fem platser om dagen under den första veckan.
– Det kommer vi att mäkta med, då rullar det på ganska lugnt. Jag tror inte det kommer dröja långt förrän alla platser är fulla, kanske inte första veckan men som det ser ut i Kriminalvården idag så jag tror att det kommer bli fullt ganska så snart, menar Hanna Landmark.
Totalt sett kommer knappt 30 personer att driva de 52 platserna, just nu introduceras personal för att komma in i rollen som kriminalvårdare på häkte. En stor del kommer från den befintliga anstalten och några är nya inom verksamheten.
– De har övat under ett par veckor för att komma in i den här rollen, det är jätteskillnad på att arbeta på anstalt mot att arbeta inom häktesverksamheten med restriktionsklienter. De som har mer erfarenhet får stötta våra nya medarbetare, förklarar Hanna.
Fortfarande kvarstår en del arbete med att färdigställa häktet, men det är inget som oroar Hanna.
– Det ska asfalteras utanför och sedan ska det möbleras upp ordentligt. Idag installerar de datorer på administrationsavdelningen och vi väntar fortfarande på skrivbord men annars är det i stort sett klart skulle jag säga, det är småsaker kvar, avslutar hon.