Den gamla stenmuren vid Flugparken, som revs år 2001, kan snart vara tillbaka i uppdaterad version. Den av många saknade muren är nämligen ett av många inslag som arkitektfirman ÅWL Arkitekter tagit till sig och ritat in i deras vision av hur Flugparken skall se ut.
För ett år sedan bjöd Lindesbergs kommun in alla invånare, att komma med idéer på hur Flugparken skall bli en levande oas i centrala Lindesberg. Under 2017 arrangerades också en arkitekttävling där flera arkitektbyråer deltagit. Det bidrag som utsetts som det vinnande konceptet, har ritats av ÅWL Arkitekter, som man från juryn sida anser har tagit till sig invånarnas önskemål, åsikter och idéer på ett bra sätt.
Arkitektförslaget bygger visserligen på en väldigt fyrkantig parkyta – men resultatet har betydligt rundare hörn än så. Sett från ovan omfamnas parken av en ellips, som antar olika former och erbjuder sektioner som t.ex. ”Blomstergången”, som syns i förgrunden på artikelbilden ovan. Vidare finns ”Soldäcket” placerat i bästa solläge. Det mest nostalgiska inslaget i denna ellips, är att man i västläge mot Kristinavägen vill återskapa ”Raggarmuren” vars förlaga revs 2001 i samband med att centrala Lindesberg byggdes om.
Förslaget är att Flugparkens nya kostym skräddarsys i tre etapper till en sammanlagd kostnad av fem miljoner kronor.
Så här beskrivs parkens olika inslag:
Torget och stråken
Parkens norra del, TORGET utförs i huvudsak hårdgjord och kopplar samman Flugparken med Stationshuset både visuellt och funktionellt. Markmaterial och stråk föreslås tillåtas kliva ut över Järnvägsplan/Järnvägsgatan och får stationshuset att landa i parken. På så vis får man också en lugnare trafiksituation precis förbi parken, en signal till bilar att bromsa upp och sakta ner. Ett huvudstråk fångar upp dagens rörelsemönster och vackra vyer mot stationsbyggnadens entré och det öppna flexibla torget ger plats för uteserveringar, marknad, tillfälliga evenemang, cykelparkering mm. Här kan du sitta i södervänt läge under skira lövkronor och ta en kopp kaffe, beskåda vattenspelet eller strosa runt bland borden när det är marknadsdag. Torget ger möjlighet att röra sig fritt över ytan eller utmed de definierade stråken för cykel och gång. Torget blir en plats man leds över men också lockas att stanna upp vid.
Pelousen och grönskan
Den centrala delen i parken, PELOUSEN, utgörs av en större sammanhållen och öppen gräsyta, vackert inramad av häckar och träd. Pelousen blir parkens gröna hjärta som också kopplar samman parkens alla delar och funktioner. Här blir det plats för picknick, lek, spel, eller kanske evenemang/konsert. Genom markmodellering kan en mindre pulkabacke bli en målpunkt även vintertid.
Ellipsen
Ellipsen är ett lekfullt, multifunktionellt och identitetsskapande element som samlar parken och gör den till något unikt. Ellipsen antar olika former och funktioner som tillvaratar kvalitéer runt om i parken. Som ”Soldäcket” erbjuder den sköna sittsoffor för häng i bästa söderläge precis intill rogivande vattenspel. Som ”Blomstergången” fångar den med pergola och bänkar eftermiddags- och kvällssol och ger också möjlighet att ställa ut konstverk på skärmväggar. Som ”Äventyret” ger den plats för både utkik och klätterlek. Som ”Raggarmuren” blir den en sittbar mursekvens där man kan studera förbipasserande. Här anspelar man på den gamla mur som en gång funnits i ungefär samma läge. Dagens mur föreslås utformas med moderna inslag med små väderskydd med möjlighet till mobilladdning och WIFI.
I parken föreslås två attraktioner/målpunkter som ger extra anledning att besöka parken. I parkens södra del föreslås en lockande äventyrslek med gungor, hängmattor och ett klättertorn med tubrutsch i anslutning till torgytan i parkens norra del föreslås ett vackert och lekfullt vattenspel. Leken blir blickfång på långt håll och ger plats för många barn att leka samtidigt. Lekytan smälter in i parkens gröna helhet och avgränsas från gatan av parkens gröna inramning av häckar och träd.
Vattenspelet är kopplat på färskvatten och kan därför fungera även som vattenlek. Ljudet från vattnet döljer trafikens brus och vattenspelet blir ett självklart element att samlas kring, gammal som ung.