Försäljningsstatistiken över böcker ser hittills rätt dyster ut i år enligt Svenska Förläggareföreningen. Men så brukar ju också bokförsäljningen göra ett litet skutt de sista månaderna på året. Onsdagen den 21 november tillägnas boken en alldeles egen dag i Lindesberg.
Bokens dag har funnits i Lindesberg i över ett decennium nu. Men som fenomen går historiken ända tillbaka till andra världskriget.
– Det var den numera nedlagda socialdemokratiska tidningen Arbetet i Malmö som startade något som de kallade Bokens dag. Det var en slags manifestation för det fria ordet, säger Arne Johnsson.
Arne Johnsson har rollen som konferencier på Bokens dag i Lindesberg. Alla andra dagar är han bibliotekarie och författare.
– Vi vände oss till biblioteket med frågan om ett samarbete och det föll sig väldigt naturligt att just Arne Johnsson blev involverad i arbetet. Vi är väldigt glada över det samarbetet. Arne är en erkänd författare och poet som är duktig och trevlig på alla sätt, säger Olle Nelzén på Bokia.
Riktar sig till alla läsintresserade
Initiativet till Bokens dag i Lindesberg kom alltså från Bokia från början.
– Det är klart att vi säljer böcker genom detta men drivkraften är i första hand inte kommersiell utan kulturell. Sen blir det en sekundär effekt att vi säljer böcker, säger Olle Nelzén.
Ambitionen är att Bokens dag ska ha en stor bredd. Bland inbjudna författare vill man alltid ha barnlitteratur, skönlitteratur och facklitteratur representerat.
– Vi vill visa på det buffébord som den svenska författarskaran är, om man kan uttrycka sig så, säger Arne Johnsson som är den som ordnar med inbjudningarna.
I år är författarna Karin Berglund, Peter Fröberg Idling, Pia Hagmar, Pontus Ljunghill och Christopher O’Regan inbjudna.
Behovet av berättelser
Trots vikande försäljningssiffror på böcker tror Arne Johnsson att boken har en framtid.
– Det är klart att det finns mycket gott med e-böcker, ljudböcker, läsplattor och liknande, men jag tror ändå många vill ha kvar den traditionella boken. Den inbundna boken som man kan hålla i och bläddra fram och tillbaka i. Människor kommer alltid vilja ha historier. Det finns ett sug efter det.
Arne Johnsson liknar behovet av historier med det att äta och andas.
– Personligen tror jag inte bara att historier och litteratur är viktiga utan också något som vi människor har ett starkt behov av. Att kunna ta till sig det som en annan människa kommunicerar i en text så att det sätter sig i själen, det är väldigt mänsklig egenskap.
Själv läser han alltifrån dikter till deckare.
– En bra bok är en bra bok. Genren spelar mindre roll. Finns det ett levande språk, ett innehåll med överraskningar och som skapar engagemang, då är det en bra bok. Att man får med sig något att tänka på, insikter.
Bibeln och Jag är Zlatan
– Zlatans bok är ett bra exempel på en bok som skapade engagemang hos folk. Om man har hört Zlatan tala i TV eller radio så är det också den rösten man hör i boken. David Lagercrantz gjorde ett bra jobb med att ge boken språk och form utifrån det han fått berättat för sig av Zlatan.
Har man svårt att veta vilken bok man ska börja med om man inte är så läsvan rekommenderar Arne Johnsson ett besök till bokhandeln eller biblioteket.
– Där kan man få guidning i böckernas värld. Jag tror alla kan få hjälp att bena sig fram till en bok som kan vara intressant för just honom eller henne, säger Arne Johnsson.
Om han själv måste välja ut en enda bra bok av alla böcker han läst så blir det klassikern Bibeln.
– Jag är inte religiös eller troende på något sätt men Bibeln är en bok som innehåller det mesta. Kärlek, lyrik, spänning och betraktelser. Den går att läsa från så många håll, säger Arne Johnsson.
Därför borde man besöka Bokens dag
– Jag tror att man kommer tycka att det är en trevlig och intim kväll. Fördelen med att ha ett sådant här arrangemang i en mindre stad är att det går att skapa en större närhet till författarna. Sedan kommer det så klart också vara bra priser på böcker och möjlighet till att få dem signerade, säger Arne Johnsson.
– Och även om man lägger pengar på en biljett tror jag att man kommer gå därifrån som en rikare människa.