Ännu har inte Migrationsverket lämnat besked om när det kan bli aktuellt med att ta den planerade anläggningen i Gusselby i bruk. Företaget Gerrebacka Kurs & Event som fått tillståndet har påbörjat reparations- och renoveringsarbeten på de fastigheter som tidigare var Östanby Vårdhem.
– Dessa arbeten blir klara i november, därefter ska Migrationsverket besiktiga innan det blir aktuellt för några asylsökanden att flytta in, säger Peter Grip, ansvarig för anläggningen.
Normal
0
21
false
false
false
SV
X-NONE
X-NONE
MicrosoftInternetExplorer4
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}
Enligt Migrationsverkets tilldelningsbeslut i augusti är Gerrebacka Kurs & Event en av cirka hundra aktörer i Sverige som vid senast upphandlingen fick tillstånd att driva flyktingförläggning. För bolagets räkning gällde beslutet de fastigheter bolaget hyr i Gusselby och som tidigare inhyste Östantby Vårdhem och därefter under en tid Västkustfamiljen.
Peter Grip är den som ansvarar för att verksamheten i Gusselby kommer igång och han kommer sedan vara den som svarar för driften av anläggningen. Enligt honom håller man nu på med reparations- och renoveringsarbeten på de fastigheter som det gäller. Bland annat håller man på att montera in ett nytt värmesystem samt utför en del VVS-installationer.
Dessa arbeten kommer enligt Peter Grip avslutas i början av november, men innan Migrationsverket kan slutbesiktiga anläggningen ska en del målningsarbeten avslutas och brandlarmet ska också kompletteras med ett överfallslarm. Därefter, om Migrationsverket godkänner anläggningen, kommer ett avropsavtal tecknas som betyder att anläggningen kan öppnas och ta emot asylsökanden.
– Men först måste övriga anläggningar som ligger före i rangordningen fyllas upp, innan det kan bli aktuellt med några asylsökanden till Gusselby, säger Ewa Zimmerman, enhetschef vid Migrationsverket.
Anläggningen i Gusselby ligger som nummer 64 i Migrationsverkets rangordning vilket innebär att drygt 7000 asylsökanden först måste fått sin placering innan det blir aktuellt för någon att flytta till Gusselby.
Men enligt Grip är man ändå i full gång med rekrytering av personal till anläggningen. Inledningsvis behövs tre personer, en heltidsanställd och två timanställda.
– Sedan kommer jag också finnas i Gusselby en till två gånger i veckan, säger Grip.
Grip berättar vidare att han helst vill involvera lokala företag så långt det är möjligt. Till exempel kommer han att engagera någon lokal restaurang för catering av alla mat till anläggningen, för någon matlagning på anläggningen blir det inte. Det kan också bli frågan om andra engagemang med lokala företag, men Grip kan inte för dagen ge något direkt exempel.
– Jag vill göra vad jag kan för att det ska bli så bra som möjligt, säger han.
– Många av de som kommer hit har en tragisk och svår bakgrund. Och de behöver hjälp. Det är tråkigt att alla inte har rätt bild av allt det här, menar Grip.
Han medger ändå att det finns en ekonomisk sida av det här men säger samtidigt att det inte är den starkaste drivkraften, det är dagens marginaler för små för.
– Marginalerna var mycket bättre tidigare, säger han.
Vid upphandlingen satte Migrationsverket ett tak för hur mycket varje plats ska få kosta. Taket låg på 200 kronor per person och dygn, exklusive mat där taket var satt till 150 kronor per person och dygn. Gerrebacka Kurs & Event anbud ligger på 200 kronor per person och dygn och 99 kronor för mat.